|
Трансформацията на ДС 1989-1990 г. Част 2: Петър Младенов: Картината в икономиката е потресаваща! ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 13 Март 2011 10:52

 

Сайтът Държавна сигурност.com продължава с публикуването на секретните стенограми от колегиума на МВР в периода декември 1989 г. – февруари 1990 г., които разкриват трансформацията на Държавна сигурност в нови специални служби, както начина по който е осъществена тя, мотивите, целите и ключовите фигури в този процес.

В част 1 беше изложена стенограма от срещата на генералния секретар на ЦК на БКП и председател на Държавния съвет Петър Младенов с ръководството и колегиума на МВР 15 дни след 10 ноември 1989 г.

Също така там беше разказана и историята на документа.

Част 2 е продължение на стенограмата от тази среща със заключителното слово на Петър Младенов. В него пред тесния ръководен елит на МВР и ДС той хвърля светлина върху следните въпроси, които по обясними причини са спестени тогава на обществото:

  •    политическите мотиви за смяната на Тодор Живков в 12 без 1 минута (антисъветски настроения на върха);
  •    новият курс на преустройството (привлекателен социализъм под контрола на партията);
  •    действителното положение на икономиката („картината е тежка, много тежка, от 1984 г. всяка следваща година е по-лоша”);
  •    натрупаните задължения по външния дълг;
  •    подкрепата за МВР за действията срещу неформалните организации ("това са органите на нашата революция и нямам какво да ви виним, правили са това, което им е било казано");
  •    причините за нравствената криза и недоверие към БКП;
  •    новата роля на органите на МВР ("да укрепва защитните функции на социализма");
  •    необходимостта от подкрепата на СССР ("без нея не може да вървим напред"). 

 

Отделни пасажи от секретните стенограми са публикувани от Христо Христов под заглавието „Мъртва хватка” във в. „Демокрация” през ноември 2000 г. За първи път сайтът Държавна сигурност.com предоставя възможност за запознаване с цялото им съдържание като ги публикува едно към едно. .  

 

 

СЛЕДВА

 

Коментари 

 
+13 #2 светлин 2011-03-15 05:07
Възмущението на Г-н Христозов е основателно до голяма степен. Но на заседания катотова ,водено от П. Младенов се говори всичко. Споменава се и ДС. Не става въпрос,че неграмотници ,или грамотници са ни управлявали,а комунистическат а сган. Тя омърси всичко,съсипа всичко,обсеби всичко. И няманикакво значение дали някой е бил светило по икономика и финанси.Комунистическия режим е бил основна пречка за всичко.
 
 
+7 #1 ГЕОРГИ ХРИСТОЗОВ 2011-03-14 12:18
Добър ден. С риск да докарамнякои борци за правдата, ще взема думата. Крайно време е да се научим да се изслушваме и да не считеме за държатели на абсолютната истина.
Питам по материала на Петър Младенов какво общо има ДС. Икономика и посредствен икономически анализ.
Като си говори за числа и то статистика се вижда, че се купува за 2милиона и 6 стотин хиляди Долара а износа е бил между милиард и шестотин и милиард и седемстотин милиона щатски долара.
Тук възниква въпроса. За каква политика в икономиката говорим. Всички идиоти са били за в затвора. Никой не осъдиха. Да се крепи буре без дъно с един милиард долара годишен дефицит е шантава работа.
Нито един дисидент не е знаел тези числа. Но смешното е че Петър Младенов ясно се вижда не е намирал никаква рецепта за излизане от кризата. Тези мога смело да кажа Неграмотници са ни управлявали 30години без никаква представа за Реална икономика. Лошото е, че и сегашните управници са на същото умственно ниво. По рано крадежхме до 1983год по 3 милиарда долара от СССР, а до преди две години положителното салдо идваше от тродажба на исконна българска земя на чежденци и къщи в т.ч.
Къде е разликата. Защо не се разбра, че държавата трябва да стимулира качествен туризъм, селско стопанство, битово мошиностроене, лека и хранителна промишленност.
Не виждам разлика в мисленето на Дянков и Младенов. И двамата не могат да разберат, че икономиката е проста наука но не е за прости хора.Държавате вместо да стимулира бизнеса го унищожава. Само за мисец януари тази година дефицита в Бюджета гони 500 милиона лева.
Докога ще ни управляват тези полуграмотници питам се за енти път. Но за пръв път в петък вечерта и в неделя разбрах, че в България се заражда Гражданско общество. Отделната личност е нищо, когато няма създадени обективни общественни условия на нетърпимост. :-x :-x
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов