|
Органите на МВР на борба срещу дългите коси и бради ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Петък, 25 Октомври 2013 16:49

alt
Една от първите заповеди, която новоизбраният през 1973 г. министър на вътрешните работи ген. Димитър Стоянов издава, е за борба „срещу допуснатите модни увлечения и извращения от лица, дълги неприлични бради и коси”.

Това става ясно от секретна телеграма на министъра, изпратена в разгара на лятото през 1973 г. до началниците на поделения в МВР, която сайтът desebg.com публикува.

Органите на МВР са призвани от ген. Стоянов да подпомагат ДКМС, ОФ и другите обществени и държавни органи в „провеждането на агитационно-разяснителна работа” срещу това „отклонение” от установения от компартията начин на живот.

Както за повечето е известно БКП не приема модните тенденции, смятайки ги за увлечения по Запада и стриктно се бори срещу проникването им в НРБ. В края на 50-те години дори лично първия секретар на партията Тодор Живков внася за разглеждане в Политбюро предложение за борба с т. нар. хулигани, сред които висшето партийно ръководство поставя и младите жени с къси поли и мъже с дълги бради и коси, както и такива, които носят характерните за това време панталони тип чарлстон.

Подобни „хулигани” са изпращани без съд и присъда в създадения от Политбюро на ЦК на БКП и контролиран от МВР лагер край Ловеч, където най-малко 151 души намират смъртта си.

Интересното е, че през 1973 г., 11 години след закриването на лагера, проблемът с дългите бради и коси отново е станал „актуален” за органите на МВР.

Освен тях обект на строги мерки е станало и „ходенето в неприлично и плажно облекло по улиците, парковете и другите общественодостъпни места”.

В секретната телеграма министърът на вътрешните работи ген. Димитър Стоянов дава точни нареждания как органите на МВР да действат. Въведен и график на отчет за извършените по тази линия мероприятия на министерството, смятано за „щит и меч” на партията.

 

Документът е публикуван в сборника на комисията по досиетата „Държавна сигурност и образованието 1944-1989”, 2011 г.

 

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов