|
Трансформацията на ДС 1989-1990 г. Част 1: Петър Младенов: Да обявим, че разпускаме Шесто управление, но всичко ще си остане ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Петък, 11 Март 2011 12:20

 В рубриката „Документи” сайтът desebg.com публикува секретните стенограми от колегиума на МВР в периода декември 1989 г. – февруари 1990 г., които разкриват трансформацията на ДС в нови специални служби, както и начина по който е осъществена тя, мотивите, целите и ключовите фигури, участвали в този процес.

 Част 1 (публикува се по-долу): Секретната стенограма от срещата на генералния секретар на ЦК на БКП и председател на Държавния съвет Петър Младенов с ръководството и колегиума на МВР 15 дни след 10 ноември 1989 г.

 Част 2: Продължение на секретната стенограма от срещата с Петър Младенов и заключителното му слово. В него пред тесния ръководен елит на МВР и ДС той хвърля светлина върху тежкото икономическо състояние в резултат на управлението на БКП, както и въпроси за корупцията и липсата на морал сред върхушката на комунистическата партия.

 Част 3: Секретна стенограма от извънредно заседание на колегиума на МВР от 28 декември 1989 г., на което генералният секретар на ЦК на БКП Петър Младенов представя новия министър на вътрешните работи ген. Атанас Семерджиев (на мястото на Георги Танев) и първият му заместник Любен Гоцев.

 Част 4.1: Секретната стенограма от заседанието на колегиума на МВР на 10 януари 1990 г, когато е подставен въпроса за драстично съкращаване на щата на вътрешното министерство и на структурите на Държавна сигурност.

 Част 4.2: Секретните „Съображения за някои неотложни мероприятия на МВР в духа на изискванията за обновление на обществото” и някои допълнителни документи, които са обсъждани от колегиума на министерството.

Част 4.3: Строго секретни документи за сформирането от състава на Второто главно управление на ДС, Четвърто управление и Шесто управление на ДС на нова контраразузнавателна служба – Национална служба за защита на конституцията (названието е взето отново от СССР, б.а.). Публикуваните документи разкриват нейната структура, задачи и състав. През 1991 г. тя е преименувана в Национална служба „Сигурност”, която през 2008 г. се влива в Държавна агенция „Национална сигурност”.

.

В част 4.3 са включени и документи за частично преструктуриране на Пето управление на ДС – УБО (Управление за безопасност и охрана), както и документи за снемане на електросигнализационните заграждения по западната и южна граница на страната.

 Част 5: Секретна стенограми от срещата на министър Атанас Семерджиев и членове на колегиума на МВР с офицерския състава на Второ главно управление на ДС, на Четвърто управление на ДС и на Шесто управление на ДС, състояла се на 20 януари 1990 г. На нея министър Семерджиев аргументира драстичното съкращение на кадрите в ДС и министерството.

 Част 6: Секретната стенограма от съвещание на колегиума на МВР, проведено на 24 януари 1990 г. На него се обсъжда продължаващото преструктуриране на ДС, но в процеса на разговорите за първи път ръководството на МВР в лицето на министър Семерджиев поставя въпроса за унищожаването на архиви на репресивния апарат на БКП, които компрометират ДС и партията. В документа става въпрос и за фалшифициране на секретния указ на председателя на Държавния съвет Тодор Живков, с който той е наградил висши ръководители в ДС за „възродителния процес”.

 Част 7:  Стенограмата от заседанието на колегиума на МВР на 5 февруари 1990 г., на което се обсъжда една единствена тема – проблемите при близо 40-процентното съкращение на Държавна сигурност. Ръководството на МВР начело с министър Атанас Семерджиев е категорично, че то трябва да се извърши преди първите демократични избори, защото няма гаранции, че следващият министър на вътрешните работи ще е от БКП.

 Част 8: Секретната  стенограма от срещата на ръководството на МВР със състава на закритото Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия на 16 февруари 1990 в киносалона на министерството на ул. „Шести септември” 29. От стенограмата става ясно в кои нови специални служби са разположени кадрите на т. нар. политическа полиция.

 

История на документа

През 2000 г., проучвайки съдебното дело за унищожаване на досиетата на писателя Георги Марков, журналистът Христо Христов установява пасивната роля на бившия министър на вътрешните работи ген. Атанас Семерджиев по изясняване на наличието на разработки срещу писателя в Шесто управление на ДС и в Първо главно управление на ДС.

В разговор Семерджиев заявява на журналиста, че е питал по време на колегиумите на МВР в началото на 1990 г. всички висши офицери за случая. Той насочва Христов да търси отговора на въпросите си в стенограмите от заседанията на ръководството на МВР от този период. Ген. Семерджиев обаче знае, че върху тях има секретни грифове и журналистът не може да се запознае със съдържанието им.

Христов обаче се обръща към директора на дирекция „Информация и архив” в МВР Серафим Стойков, който му потвърждава за наличието на стенограмите, както и за техния поверителен характер. Той съветва журналиста да се обърне с официално писмо към министъра на вътрешните работи по това време Емануел Йорданов с искане документите да бъдат разповерени.

В резултат на подаденото официално заявление министър Йорданов се разпорежда материалите да бъдат разповерени и копия от тях да бъдат предоставени на Христо Христов. В тях журналистът не намира нищо от казаното от Семерджиев за Марков.

Стенограмите обаче разкриват нещо изключително важно – те са най-важното документално свидетелство за тактиката на новото ръководство на БКП след оттеглянето на Живков от властта за трескавото трансформиране на Държавна сигурност в нови специални служби по начин, по който партията да запази своя монопол върху тях.

Първата стенограма разкрива и други важни факти, признати от новия генерален секретар на ЦК на БКП Петър Младенов пред тесния кръг от висши ръководители на МВР и ДС за действителната „тежка” картина в икономиката. Истина, която е спестена тогава от БКП на обществото.

Срещата става 15 дни след 10 ноември 1989 г., когато в резултат на засилен натиск от Москва Живков е принуден да се оттегли от властта и седмица след първия митинг на демократичните сили на 18 ноември 1989 г. на пл. „Александър Невски”.
През ноември 2000 г. Христо Христов публикува част от стенограмите под заглавието „Мъртва хватка” във в. „Демокрация”. За първи сайтът desebg.com предоставя възможност за запознаване с цялото им съдържание като ги публикува едно към едно.


Съдържание на документа

1. Секретен протокол от срещата на генералния секрета на ЦК на БКП и председател на Държавния съвет Петър Младенов с ръководството на МВР и колегиума на министерството на 25 ноември 1989 г.
2. Секретна стенограма от срещата.

 

По-важни участници в срещата

Петър Младенов – генерален секретар на ЦК на БКП и председател на Държавния съвет от 10 ноември 1989 г.
Георги Танев – министър на вътрешните работи.
Ген. Григор Шопов – първи зам.-министър на вътрешните работи.
Ген. Стоян Савов – зам.-министър на вътрешните работи.
Ген. Стоян Стоянов – зам.-министър на вътрешните работи.
Ген. Георги Аначков – зам.-министър и началник на Второ главно управление на ДС.
Ген. Колю Коларов – зам.-министър.
Ген. Владилен Фьодоров – ръководител на официалното представителство на КГБ в НРБ.
Ген. Велко Палин – завеждащ отдел „Военен” на ЦК на БКП.
Ген. Тодор Радулов – зам.-завеждащ отдел „Военен” на ЦК на БКП.
Александър Емилов – първи секретар на РК на БКП в МВР.
Ген. Владимир Тодоров – началник на Първо управление на ДС.
Ген. Кирил Величков – началник на Четвърто управление на ДС.
Ген. Сава Джендов – зам.-началник на Пето управление на ДС, УБО, малко по-късно и негов началник.
Ген. Антон Мусаков – началник на Шесто управление на ДС.
Ген. Васил Георгиев – началник на Седмо Централно информационно организационно управление.
Ген. Костадин Коцалиев – началник на Главно следствено управление на МВР.
Ген. Иван Димитров – зам.-министър и директор на „Народна милиция” на МВР.
Ген. Н. Малинчев – началник на Софийско градско управление на МВР.
Ген. Нанка Серкеджиева – началник на ІІІ отдел на ДС (архива).
Ген. Кирил Масленков – началник на „Личен състав” в МВР.
Г. Йорданов – началник на отдел „Задгранични паспорти” в МВР.
Н. Дамянов – началник на отдел „Затвори” в МВР.
Полк. Красимир Саманджиев – началник на Областното управление на МВР в Хасково, впоследствие зам.-министър и началник на Националната служба за защита на конституцията (контраразузнаването).

 

Забележка: Авторът получава копие от документа, предоставен му от дирекция „Информация и архив” на МВР след разповеряването му от тогавашния министър Емануил Йорданов. Поради тази причина върху него няма гриф за декласификация от комисията по досиетата с председател Евтим Костадинов.

 

(Поради технически проблем страници № 39 и 40 ще бъдат качени допълнително).

 

СЛЕДВА

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов