|
Луканов пред МВР през април 1990 г.: Дори и да спечелим изборите с 50+1% трудно ще управляваме ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 24 Юни 2013 10:29

alt

Сайтът desebg.com публикува стенограма от срещата между министър-председателя Андрей Луканов и ръководството на МВР, проведена на 20 април 1990 г., 50 дни преди първите демократични избори на 10 юни 1990 г. Срещата не е оповестена публично пред обществото преди 23 години.

На нея убитият през 1996 г. Луканов излага няколко основни тези, които преименувалата се на 5 април 1990 г. БКП в БСП си е поставила за цел за изборите.

 Първата от тях е БКП/БСП да се опита да направи такъв избор, чрез който да запази „всичко ценно постигнато от нашия народ през последните 45 години и ще отхвърли окончателно всичко, което през тези 45 години представляваше елемент на авторитарен стил и метод на управление, всичко което беше неизживяна част от сталинския модел на социализма”.

Луканов се обосновава от необходимостта да се пристъпи към „ликвидиране на опасното срастване между органите и партийния апарат”. Той мотивира извършените два месеца преди това съкращения и реорганизация в МВР, тъй като „не можехме да не отидем към тази реорганизация, защото в последните години особено се стигна до едно хипертрофирано, бих казал, присъствие на органите на МВР в нашия обществен живот. Присъствие, което водеше до широки деформации”.

Министър-председателят посочва, че основната задача пред МВР е „да осигурим на всяка цена с цивилизовани средства обществения ред по време на изборите”. Той посочва, че „напълно реална е опасността от разгаряне на политическите страсти и развихряне на политическото насилие”. „Ние по начало го имаме заложено в гените на нашия политически организъм това насилие”, допълва Луканов.

Втората задача, за която премиерът обръща внимание пред ръководството на МВР, е да не се примирява „ако пред очите ни чуждестранните фактори активно влияят и по недопустим, неконституционен, незаконен път влияят върху развитието на политическия процес”. Луканов има предвид МВР да реагира на всякакви опити „под масата”, чиято цел е да се манипулира общественото мнение по недопустим начин, да влияят върху едни или други сектори на нашия народ, да оказват несанкционирана, неразрешена от закона финансова или друга подкрепа на едни или други политически сили”.

Третата задача е МВР са се противопостави на засилването на организираната престъпност. Луканов се мотивира с факта, че „на някои места се създава страховита психоза, чувство на несигурност и ние трябва да всяка цена да се справим с тази вълна”.

Четвъртата важна точна, която премиерът отбелязва е, че извършването на икономическата реформа по пътя към пазарна икономика ще доведе до „кратно нарастване на стопанската престъпност и на различните форми на деформации и корупция в стопанския живот”.

Към Андрей Луканов са отправени няколко въпроси, свързани преди всичко с политическата обстановка – прогноза за резултата от изборите, възможността за коалиционно правителство и др. Премиерът заключава, че „ще бъде изключително трудно за каквото и да е правителство, даже такова, което разполага с 50+1 гласове в парламента да проведе без сътрудничество с другите политически сили налагащите се основни реформи”.

Луканов се оказва прав. БСП печели изборите с 51 процента, но правителството начело отново с Луканов не извършва необходимите икономически реформи. Резултатите от финансовия банкрут на комунистическия режим започват да се проявяват. През есента на 1990 г. започва обща национална стачка срещу правителството на БСП. Настъпва "Лукановата зима". В края на ноември 1990 г. Луканов е принуден да подаде оставка.

 

Документът е публикуван в сборника на комисията по досиетата „Държавна сигурност и краят на тоталитаризма”, 2011 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов