|
МВР
ДС: Студенти възхваляват западната демокрация, хулят партийни ръководители ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Петък, 09 Април 2021 20:32

alt

 

През втората половина на 70-те години на ХХ век студенти са си позволявали да говорят против линията на БКП, поради което са попадали в полезрението на Държавна сигурност.

Това разкрива документ от архивите на репресивния апарат на тоталитарния комунистически режим, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретен отчет относно контраразузнавателната работа на отделение I на отдел II на Шесто управление на ДС през 1977 г. по линия на „Висши учебни заведения“.

Въпросната структура е част от управлението на ДС, което от 1967 г. е натоварено от комунистическата власт да следи за идеологическото влияние в българското общество, което определя като  идеологическа диверсия.

Наблюдението и преследването на младежта, включително и студентите във ВУЗ е част от дейността на Шесто управление на ДС.

продължава>
 
Как ДС е преследвала техническата интелигенция ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 05 Април 2021 11:34

alt

 

Една част от представителите на техническата интелигенция, особено тези, завършили преди 9 септември 1944 г., са били обекти на Държавна сигурност и са подозирани и обвинявани от репресивния апарат на БКП за т. нар. вредителства, саботажи и диверсии.

Това разкрива документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна справка относно: Състоянието на вражеските елементи, изходящи от средите на инженеротехническия персонал, работещ във важни обекти на промишлеността и агентурно-оперативното му обслужване.

Документът е от 1958 г. и разкрива дейността на ДС срещу техническата интелигенция.

продължава>
 
Държавна сигурност инспектира изборите (1945 г.) ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 04 Април 2021 11:28

alt

 

Репресивният апарат на БКП е разпратил свои „наблюдатели“ в страната преди парламентарните избори през есента на 1945 г., които са инспектирали по райони готовността и обстановката преди самия вот и по време на него.

Това разкриват документи от архивите на Държавна сигурност, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява доклад от инспектора Иван Даскалов относно обиколката му в Пловдивска област във връзка с парламентарните избори, проведени на 18 ноември 1945 г.

От документа става ясно, че в продължение на две седмици преди парламентарния вот офицерът от ДС е бил в Пловдивския регион, а в деня на самите избори е посетил избирателни секции в Пазарджишко.

Човекът на ДС констатира, че най-голямата трудност, с която се е сблъскал, е „, че повечето кметове и някои околийски управители, не са подготвени за заеманите длъжности“.

продължава>
 
Режимът на БКП пращал в затвора младежи адвентисти, отказали да носят оръжие в казармата ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 03 Април 2021 16:09

alt

 

Тоталитарният режим на БКП е пращал на съд младежи адвентисти, за това, че не са желаели да носят оръжие по време на отбиването на военната си служба или да положат клетва след встъпването в редовете на БНА.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна справка за случаи на нарушение на Закона за изповеданията от страна на членовете и ръководителите на адвентната, протестантски и католическа църкви у нас.

Документът е от 1954 г. и разкрива, че само в периода 1952-1953 г. са осъдени над 15 младежи по описаните по-горе причини, като присъдите са били между 3 и 7 години затвор.

продължава>
 
Как партизаните превзеха българската армия ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 01 Април 2021 14:15

alt

 

Не само с въвеждането на длъжността помощник-командир по съветски образец веднага след 9 септември 1944 г. комунистическата партия започва да превзема българската армия.

На 21 октомври 1944 г. тогавашният министър на войната Дамян Велчев издава лична поверителна заповед, с която е разпоредено сформирането на гвардейски роти към пехотата, които да се състоят от бивши партизани и партизанки.

Това разкрива самата поверителна заповед, запазена в архивите на Държавна сигурност, която desebg.com публикува онлайн.

От нея става ясно, че всяка една такава гвардейска рота трябва да наброява 158 бойци.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 136
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов