|
МВР
ДС: Имаме 150 души вражески контингент сред православните духовници ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Петък, 30 Октомври 2020 16:14

alt

 

В средата на 50-те години на ХХ век тоталитарната диктатура на БКП е имала 150 духовници в Българската православна църква, които е третирала като „вражески контингент“ и е следяла и разработвала най-активните от тях, а останалата е водила на отчет.

За това свидетелства документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго поверителна справка за агентурно-оперативното състояние и формите, и методите на подривна дейност на врага по линия на православното духовенство.
Подписан е от началника на отделението, натоварено с преследване на БПЦ в Трето секретно политическо управление на ДС за борба с контрареволюцията и е от 1955 г.
По това време в БПЦ е имало 2800 свещеници, 24 архимандрити и 15 митрополити със 2850 църковни храма и 103 манастира.

продължава>
 
Малко преди 10 ноември режимът на БКП и Живков разселил над 2200 мюсюлмани в Северозападна България ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Сряда, 28 Октомври 2020 20:08

alt

Броени дни преди 10 ноември 1989 г., когато генералният секретар на БКП Тодор Живков е принуден да се оттегли от властта, комунистическият режим е разселил над 2200 български граждани мюсюлмани.

Повечето от хората са били от Разградско, но е имало и от други райони  на страната, като разселването е ставало в Северозападна България.

За това свидетелства документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна информация относно: Някои проблеми в организацията по пренасочването, трайното устройване и контраразузнавателното обезпечаване на потомци на ислямираните в миналото българи.

Документът е на Шесто управление на ДС за борба с идеологическото диверсия и е от 29 октомври 1989 г., като е подписан от началника му ген. Антон Мусаков.

В строго секретната информация се признава, че по-голямата част от хората, които са разселени, са селскостопански труженици, работници и учащи.

продължава>
 
Живков лично уверил Андропов, че Държавна сигурност е филиал на КГБ ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 26 Октомври 2020 20:11

alt

 

Генералният секретар на БКП Тодор Живков лично е уверил председателя на КГБ Юрий Андропов, че комунистическата Държавна сигурност е филиал на съветския Комитет за държавна безопасност.
Това е станало на среща между двамата, състояла се през 1969 г. в София.

Подробности от срещата са запазени в лична строго секретна информация относно: Състоялите се разговори с пребивавалата у нас делегация на КГБ начело с др. Ю. Андропов, подписана от тогавашния министър на вътрешните работи Ангел Солаков и която desebg.com публикува онлайн.

Съветската делегация тогава е оглавявана от председателят на КГБ Юрий Андропов, а визитата му в България е първата от този висок ранг.

продължава>
 
Практика при режима на БКП: Следствието на ДС фабрикувало арести на граждани без доказателства ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 25 Октомври 2020 19:47

alt

 

Следствието на Държавна сигурност фабрикувало арести на граждани без доказателства, а сред другите нарушения на законите е била практиката да се удължава воденето на дела без нужда, а по тях да се разчита на „самопризнания“ (които обикновено за изтръгвани с насилие, б. а.).

Това разкриват документи от архивите на ДС, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго поверителна заповед на министъра на вътрешните работи ген. Георги Цанков от декември 1953 г. за подобрение на следствената заповед.

Това са месеците след смъртта на съветския диктатор Сталин, когато и в България комунистическият режим намаля репресиите по примера на режима в СССР.

продължава>
 
Селяните изколвали масово добитък, за да не им го отнеме комунистическият режим в ТКЗС ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 24 Октомври 2020 10:00

alt

 

Българските стопани в селата масово са изколвали своя добитък преди той да им бъде отнет с насилствената колективизация, предприета от комунистическия режим.

Тази тенденция е характерна особено в началото на 50-те години на ХХ век, когато тоталитарното управление на БКП форсира масовото създаване на трудово-кооперативни земеделски стопанства (ТКЗС) по съветски образец с насилие и терор.

За това свидетелстват множество документи от архива на Държавна сигурност, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго поверителна справка относно: Нанесените щети на скотовъдството в страната вследствие масовото изколване на едър и дребен добитък.

Документът е от януари 1951 г., но се отнася за периода от последните 4 месеца на 1950 г.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 123
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов