|
МВР
ДС разделила на три групи николапетковистите след забраната на опозиционната партия ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 27 Юни 2022 10:20

 alt

Държавна сигурност е разделила на три групи членовете на БЗНС „Никола Петков“ след атаката срещу опозиционната партия и разтурянето ѝ през лятото на 1947 г.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго поверително окръжно до началниците на отдел I [на ДС] и областните началници на Държавна сигурност от 9 август 1947 г.

В него е заповядано как да се действа след обявяването на опозиционния БЗНС извън закона.

Първата група николапетковисти е трябвало да се състави от опозиционери, за които комунистическият режим е смятал, че има доказателства, за да ги изправи на съд.

 

За тях се предвижда, ако бъде взета мярка за неотклонение подписка или парична гаранция, да бъдат въдворени в ТВО (трудови лагери, б.а.), където да бъдат оставени до насрочване на делата.

продължава>
 
ДС: Забраняваме да купуват коли от „Кореком“ близки на политически емигранти ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Петък, 17 Юни 2022 17:12

alt

 

Репресивният апарат на БКП в лицето на Държавна сигурност е наложило забрана близки на бегълци зад граница, които режимът квалифицира като „изменници на Родината“ или „невъзвращенци“, да имат възможност да закупуват западни автомобили от „Кореком“.

Това разкриват документи от архива на ДС, които desebg.com публикува онлайн.

През 1970 г. тогавашният Комитет за стопанска координация при Министерския съвет е приел промени, свързани с реда за внос на западни леки автомобили.

Въпросните промени обаче не са били координирани с Държавна сигурност и тя е сезирала веднага министъра на вътрешните работи за възможността политическите емигранти да превеждат на своите близки в страната валута под формата на дарение, с която те да закупуват жилища, вилни места и леки коли.

продължава>
 
Посегателствата срещу социалистическата икономика: Присвояване, кражби, измами, безстопанственост, разточителство, корупция ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Сряда, 15 Юни 2022 21:25

alt

 

Тоталитарният комунистически режим пази в тайна ревниво проблемите на плановата икономика, но Държавна сигурност е била запозната с тях за разлика от обществото, информацията за което е била цензурирана.

Това показват документи от архива на ДС, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретен план относно: Мероприятията, които ще бъдат провеждани от органите на МВР за своевременно предоставяне информация на партийните, административните и стопански органи за извършени престъпления в икономиката, както и даване гласност за тях в средствата за масова информация и разобличаване извършителите пред трудовите колективи.

продължава>
 
Напуснали ТКЗС заради извращения на партийната линия ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 13 Юни 2022 18:45

alt

 

Заради повсеместен терор върху българските селяни от страна на тоталитарния комунистически режим при насилствената заграбване на земята много земеделски стопани са напускали създаваните от властта на БКП по съветски образен трудово-кооперативни земеделски стопанства (ТКЗС).

Това разкриват множество документи от архива на Държавна сигурност, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго поверителен доклад за констатираните причини за напускане на ТКЗС от стопаните в посетените села в Новозагорска околия и за указаната помощ на оперативните работници.

В документа, който е от есента на 1951 г., се разкрива, че при създаването на ТКЗС в района са допуснати репресии, които Държавна сигурност определя като „извращения на партийните решения“, а зад тях стоят местните партийни ръководители.

продължава>
 
КГБ към ДС: Събирайте данни за интимния живот на интересуващите ви лица ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 12 Юни 2022 17:34

 

Да събира данни за личните качества на лицата, от които Държавна сигурност се интересува, както и данни за интимния им живот и фотографии.

Това препоръчва КГБ на репресивния апарат на БКП в документ от 1963 г., който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретни бележки от съвещанието при другаря Солаков на 14 ноември 1963 г. по работата на служба „Б“.

Става въпрос за създадената по това време структура в Първо управление на ДС (разузнаването), която е натоварена с извършването на дезинформационни операции, както и с т. нар. остри мероприятия (саботажи, отвличания и убийства).

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 163
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов