|
МВР
Пародията на ДС при работата с агентурата по „народното“ стопанство ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 27 Януари 2022 20:37

alt

 

В началото на комунистическия режим работата на Държавна сигурност с агентурата по линия на „народното“ стопанство е била пълна пародия.

Това разкрива документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго поверителен доклад за изводите от прегледа на агентурно-оперативната работа на оперативните работници от отделение I.

Документът е от март 1950 г. и разкрива слабата работа на ДС с агентите по линия на икономиката.

 „Оперативните работници не познават основната производствена дейност на обектите на обслужване, при контролиране на срещите се установи факта, че при болшинството случаи оперативните работници не се ползват с авторитет пред ръководените от тях информатори“, е главният извод от направената проверка на работата с агентурния апарат.

продължава>
 
При режима на БКП електроженисти в метрото мизеруват във фургони, създават независим синдикат ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 17 Януари 2022 17:16

alt

 

Заради мизерното положение, в което са били поставени работници, ангажирани с изграждането на софийското метро по време на комунистическия режим, един от тях е направил постъпки за създаването на независим синдикат.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретно специално съобщение относно: Сигнал за наличие на „Организация на свободните профсъюзи“, организирана от Илия Петров.

Документът е от 1981 г. на Софийско градско управление на МВР-ДС и разкрива тежкото битово положение, в което са били поставени тогава част от работниците към „Метрострой“.

Те са били заставени да живеят във фургони. Един от работниците – електроженистът Илия Петров организирал независим синдикат с 14 члена и около 200 съмишленици, с който да се борят за правата си.

Информацията за създаването на синдиката стигнала до ДС, след като Петров споделил за организацията пред жена, която е била член на БКП и е отговаряла в предприятието за издаването на характеристики на работниците.

Работникът ѝ разказал за синдиката, след като неколкократно искал от нея да му издаде характеристика, необходима за закупуване на апартамент.

продължава>
 
Школата на ДС: Неизпълнение на заповеди, излежаване, отсъствие от лекции ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 16 Януари 2022 18:18

alt

 

В школата на Държавна сигурност, в която са се обучавали бъдещите офицери – оперативни работници от репресивния апарат на БКП, са допускани редица слабости на дисциплината, които са влияели негативно на учебния процес.

Това разкриват документи от архивите на ДС, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява справка за дисциплинарните прояви са слушателите в извънкласните занятия в школата.

Документът е от 1956 г. и съдържа подробности за истинското положение в школата към онзи период.

Констатирано е, че слушателите закъсняват за часовете, защото се излежават след събуждане от сън сутрин и в следобедната почивка.

продължава>
 
За пакостното вмешателство на ДС в работата на военното разузнаване ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 13 Януари 2022 11:02

alt

 

Държавна сигурност се е намесила по брутален начин в работата на военното разузнаване в първите години на комунистическия режим.

Това разкрива документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява допълнително обяснение на бившия началник на военното разузнаване (РО2) ген. Петър Вранчев към негово изложение от 1949 г. за „Пакостното вмешателство на ДС в хода на разкриването на военните конспирации и извършените от ДС преждевременни вредни арести“.

продължава>
 
ДС за „възродителния процес“: Най-сложно е в Шуменски окръг ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Сряда, 12 Януари 2022 16:51

alt

 

„Най-сложно е в Шуменски окръг. Сред населението съществува страх от преименуването. В отделни промишлени предприятия се явяват само част от работниците с турско-арабски имена. 150 жени от шивашкия цех в гр. Венец групово напуснали работа“.

Това е част от картината след началото на акцията по насилствената смяна на имената на българските граждани от турски произход в НРБ, извършена от тоталитарния комунистически режим начело с Тодор Живков през януари 1985 г., информация за която е запазена в архивите на Държавна сигурност.

Сайтът desebg.com публикува онлайн един от архивните документи в началния период на акцията – строго секретен отчет относно провежданите мероприятия за подмяната на турско-арабските имена по окръзи.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 156
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов