|
МВР
МВР-ДС изпраща в ЦК на компартията списък с кинодейци, настроени срещу режима ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 05 Декември 2019 15:01

alt


През март 1989 г. МВР-ДС е изпратило в ЦК на БКП списък с известни кинодейци, включили се в различни граждански организации, които по това се стремят за повече гласност, демокрация, както и за предприемането на действия за защита на обгазяването на жителите на гр. Русе от румънския химически завод „Верахим” в Гюргево.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретен списък на кинодейци, взели участие в различни неформални групи.

Списъкът е адресиран до членът на ЦК на БКП Емил Христов, а писмото до него е от тогавашния министър на вътрешните работи ген. Георги Танев.

продължава>
 
ДС мечтае през 1989 г.: Прибираме Петър Младенов и групата му, и ги застрелваме някъде в задния двор ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Вторник, 03 Декември 2019 15:38

alt


„Но нека да помечтаем малко… Автобусът [с бойния резерв] влиза в съответната резиденция. Ние слизаме. Влизаме. И там ни среща.. кой? Аз, например, бих казал Милко Малев (началник на кабинета на Тодор Живков, б. ред.). Много е чаровен. Той така ни насочва и ни казва – ето тия тука [Петър] Младенов (заместил Живков начело на БКП на 10 ноември 1989 г., б.а.) и компанията му, тези така и така – съвсем бегъл инструктаж и ние ги прибираме. И вече въпрос на техника е. Може така да ги разстреляме някъде в задния двор”.

Това са разсъжденията на курсант във Висшата школа на МВР-ДС (виж последната страница на документа по-долу) броени дни след 10 ноември 1989 г., когато пленум на ЦК на БКП приема оставката на своя ръководител Тодор Живков, подадена под съветски натиск.

продължава>
 
Мерки на ДС от 1989 г. за недопускане на български специалисти и учени да се устройват на работа в чужбина ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 28 Ноември 2019 23:47

alt

През септември 1989 г., два месеца преди началото на разпада на тоталитарната комунистическа система в НРБ, е разширена възможността за пътуване на българските граждани в чужбина, но  МВР-ДС са предприели изпреварващи мерки за недопускане на изтъкнати специалисти и учени да напускат страната и да се устройват на по-добра работа в други (западни) страни.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява секретно окръжно на тогавашния министър на вътрешните ген. Георги Танев до началниците на централните оперативни поделения, Софийското градско и областните управления на МВР от 28 юли 1989 г.

В секретните указания министър Танев се разпорежда да се направят предварителни оперативни прогнози за „лицата, които представляват оперативен интерес, включително и за категориите лица, които са най-склонни към пътуване и могат за създадат затруднения от политически, стопански и идейно-морален характер по съответните линии, обекти и територии на оперативно обезпечаване”.

продължава>
 
ДС: Всичко трябва да е под окото ни – от вестниците до партиите ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Сряда, 30 Октомври 2019 23:37

alt
Още в първите години след 9 септември 1944 г. Държавна сигурност си е поставяла за цел да държи под контрол цялото общество – от вестниците, през армията, до политическите партии.

Това разкрива архивен документ от първите години на съществуването на репресивния апарат на БКП, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява Доклад на началника на отделение „А“ на конференцията на областните инспектори от ДС и такива при Дирекцията на народната милиция (ДНМ) от 1946 г.

По това време Държавна сигурност е отдел към ДНМ и е под нейната шапка.

А отделение „А” в ДС е определено като политическото разузнаване в репресивния апарат, който БКП започва да изгражда по съветски образец.

Едно от централните направления в работата на отделение „А” са политическите партии без значение дали те влизат в отечествения фронт или не.

продължава>
 
Държавна сигурност създава специален щаб за борба срещу гражданските организации преди 30 години ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 27 Октомври 2019 13:49

alt

В началото на 1989 г. комунистическият режим, ръководен от Тодор Живков, е създал специален оперативен щаб в МВР-ДС за координиране на действията на тоталитарното управление с появилите се предната година различни граждански организации.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна заповед относно: Създаване на щаб за работата по т. нар. „независими” структури с негативна, вредна и враждебна насоченост.

Заповедта е от 16 февруари 1989 г. и е подписана от тогавашния министър на вътрешните работи ген. Георги Танев.

 От документа става ясно, че необходимостта от създаването на подобен щаб са възникването на Обществения комитет за екологична защита на гр. Русе, Клуба за подкрепа на гласността и преустройството, Независимото дружество за защита правата на човека и независимия синдикат „Подкрепа”.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 96
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов