|
МВР
Комунистически министър преди изборите за 6-то ВНС: Опозицията иска да ни откъсне от братска Югославия и да разруши дружбата със СССР ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 23 Януари 2021 19:59

alt

 

Министърът на вътрешните работи от Българската работническа партия (комунисти) Антон Югов директно е обвинил политическата опозиция начело с Никола Петков в „интриги и клевети срещу Народна федеративна република Югославия, с които те отново искат да откъснат нашия народ от своите южнославянски братя, да забият клин в тяхното братско сътрудничество“  и за „техните престъпни намерения да разрешат вечната дружба между българския народ и Великия Съветски Съюз“.

Югов е направил това в реч преди изборите на 6-то Велико народно събрание през октомври 1946 г. Казаното от него тогава достига до нас в документ от архива на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

продължава>
 
Комунистическият режим не е могъл да се справи с бягствата от БНА ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 21 Януари 2021 19:38

alt

 

Тоталитарното управление на БКП не е могло до края си да се справи с бягствата зад граница от редиците на Българската народна армия (БНА).

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява секретна справка относно: Вероятно предадена на противника информация от бегълци и невъзвращенци, служили в поделения на БНА и Гранични войски през периода 1963-1983 г.

Справката е от май 1984 г. на Трето управление на ДС – военното контраразузнаване, считано за политическия орган на партията в армията.

В документа е посочва, че за периода 1963-1983 г. над 720 души, служили в поделенията на БНА и Гранични войски, зад избягали в чужбина.
граница.

Около 70 от тях за успели да избягат по време на службата. Според ВКР бегълците от БНА са потенциални източници за изтичане на секретна информация.

продължава>
 
Интелектуалец при БКП: В България има нови страшни каторги, че даже нацистите не са били такива садисти ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Сряда, 20 Януари 2021 19:15

alt

 

„В България има нови каторги, които са много страшни, че даже нацистите не могат да постигнат садистичната изобретателност на червените“.

Това е коментирал представител на българската интелигенция в началото на 70-те години, а до коментара му е достигнало Шесто управление на Държавна сигурност за борба срещу идеологическата диверсия, като го е използвало за пример с своя информация, която достига до нас благодарение на запазените архиви на ДС (виж л. 11).

Името на представителя на интелигенцията не е посочено, а той вероятно е имал предвид тайно създадения от МВР-ДС със знанието на Политбюро на ЦК на БКП концлагер край Ловеч, където в периода 1959-1962 г. режимът извърша серия от убийства на лагеристи поставени в изключително нечовешки условия.

продължава>
 
Как ДС поиска от ЦК на БКП „доказателства“, че Трайчо Костов е левосектант, титовист и английски шпионин ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 09 Януари 2021 17:54

alt

 

Известно е, че вицепремиерът Трайчо Костов, член на Политбюро и секретар на ЦК на БКП, е унищожен през 1949 г. от собствената си компартия чрез измислен съдебен процес, инспириран от Кремъл.

Това става, след като си позволява да откаже на Москва да предоставя данни за българския износ на Запад, отказ довел Сталин до гняв и фатални последици за Костов.

Когато обаче в София е задействан съветския план за разправа с неразумния български комунистически високопоставен функционер репресивният апарат на БКП – Държавна сигурност – е поискал от най-високо място помощ, за да докаже обвиненията, че Трайчо Костов е прикрил се левосектант, върл привърженик на титова Югославия и накрая – английски шпионин с антисъветска дейност.

Лично министърът на МВР-ДС по това време Руси Христозов се е обърнал до ЦК на БКП с искане Централният комитет да посочи конкретни хора и фигури, които да подкрепят с показания гореописаните обвинения.

продължава>
 
ДС разрешава на Златю Бояджиев да рисува из цялото царство без… ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Петък, 08 Януари 2021 19:24

alt

 

Какво нещо е бил комунистическият режим?! Идва през 1944 г. и веднага репресивният му апарат Държавна сигурност се превръща в цензор и контрола на действията на творците.

Дори в началото на диктатурата е издавала абсурдни от днешна гледна точка разрешения.

Едно такова разрешение се е отнасяло до възможността на художниците да се предписват страната и да творят.

Доказателството – разпореждане на началника на ДС към Дирекцията на народната милиция от юни 1945 г., с което се разрешава на художника Златю Бояджиев да „рисува пейзажи и битови картини из цялото царство (тогава България все още е била царство, б.а.) и крайбрежието“.

Изключението е едно единствено: „рисуването да не засяга обекти, представляващи интерес за чуждото разузнаване“, показва документът, който desebg.com публикува онлайн.

Все едно, че талантливият художник се е бил засилил да рисува военни, партийни, гранични или други важни за комунистическата власт обекти.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 130
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов