|
МВР
КГБ пристигало на Слънчев бряг още май месец да следи и подслушва ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 16 Юни 2019 21:09

alt
Оперативен екип от КГБ, работещ по линия на туризма, по времето на комунизма е пристигал на българския курортен комплекс Слънчев бряг още с първите летовници през месец май.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна справка относно: Взаимодействието с братските органи, работещи на туристическия комплекс Слънчев бряг и е от 1973 г.

От документа се разбира, че в известния курорт първи от „братските органи” са  пристигали  оперативните работници от КГБ.

От страна на българската Държавна сигурност са им предоставили директна връзка с отделението, отговарящо за Слънчев бряг.

продължава>
 
При комунизма: Миньорите в урановата мина в Бухово работили при над 20 пъти от допустимата концентрация на радиоактивен газ ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 15 Юни 2019 21:46

alt
Миньорите в урановата мина „Девети септември” в Бухово са работили в среда от 20 до 30 пъти над допустимата концентрация на радиоактивния газ „радон”.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна справка относно: Състоянието на технологичния процес и условия за работа в обектите на Рудоуправление „Девети септември”, гр. Бухово (урановият рудник, б.а.).

Документът е от 1975 г. и е на Районното управление на МВР в гр. Елин Пелин и е адресиран до Софийско градско управление на МВР-ДС.

продължава>
 
Селяни пред отговорника от БКП за насилствената колективизация: Едни плачат, други се карат, трети псуват ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Петък, 07 Юни 2019 15:28

alt
„Как е? Как е кооперацията, по-добре ли сте?” С тези думи зам.-министърът на земеделието Титко Черноколев и член на Политбюро на БКП се обръща към селяните село Горна Гращица, Кюстендилско, през 1949 г. Как те му отговарят разбираме днес от доклада на ДС за обиколката на високопоставения комунистически функционер: „...Едни започнаха да плачат, други да се карат, трети да псуват и да задават най-различни въпроси: Взехте ни нивите, оставихте ни да гладуваме, умираме и други подобни”.

Това е посочено в рапорта на оперативния работник Георги Стоименов от 2-ра охранителна група, 2-ро отделение при 5-ти отдел на Дирекция Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Оперативният работник описва какви мерки е предприел за създаване на кордон около зам.-министъра на земеделието, който е лавният отговорник по това време за осъществяване на политиката на БКП за насилствената колективизация.

продължава>
 
Царски офицери при комунизма: България е безпощадно ограбвана от СССР ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Сряда, 05 Юни 2019 20:00

alt
Дори и 15 години след „победата” на „деветосептемврийската революция” Държавна сигурност е продължава да следи поведението на българските офицери, служили в армията преди 9 септември 1944 г., които режимът на БКП е наричал „царски”.

Това става ясно от архивни документи на ДС, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретен отчетен доклад за извършената работа на градското отделение по линия на „царски офицери” за времето от 1 януари 1959 г. до 31 декември 1959 г. на Държавна сигурност – Бургас.

В него е посочено, че офицерите са правили „злостни изказвания против мероприятията на Партията и народната власт”.

продължава>
 
БКП и Държавна сигурност изпращали в лагерите и гръцки емигранти ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 03 Юни 2019 22:02

alt
БКП и Държавна сигурност са изпращали в трудовите лагери и гръцки емигранти, за които са имали съмнения, че са „вражески настроени и провокатори”.

За това свидетелстват архивни документи на ДС, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго поверително предложение относно: освобождаването от ТВО „Ножарево” на част от въдворените през 1949 г. гръцки емигранти.

От него става ясно, че през лятото на 1949 г. след съгласуване с Дирекция Държавна сигурност и специално комисия на ЦК на БКП в един от най-големите трудови лагери „Ножарево”, Тутраканско, са изпратени 28 гръцки емигранти, в които комунистическият режим се е съмнявал, че са настроени вражески.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 89
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов