|
Когато на свещениците им бе разрешено да участват в ОФ ПДФ Е-мейл
Документи - МС
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 07 Декември 2023 14:08

alt

 

Със специално постановление през 1948 г. Министерският съвет с премиер комунистическия функционер Георги Димитров нарежда на Светия синод и Българската православна църква да отмени забраната си за активно участие на свещениците и други църковни служители в обществено-политическата организация Отечествен фронт и в „органите на народната власт“.

Това става ясно от документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява препис на 29-то постановление на Министерския съвет от 17 септември 1948 г., взето в заседанието му на 17 септември 1948 г., протокол №134.

По това време БПЦ се ръководи от екзарх Стефан I, който се противопоставя на комунистическата власт да се намесва в църковните въпроси.

Тогава обаче е директно заплашен, че ако не се съобрази с нарежданията на комунистическото правителство ще бъде изпратен в СССР.

В резултат на заплахата Екзарх Стефан отстъпва, а режимът на БКП го принуждава да се оттегли църквата.

Веднага след това го изолира в село Баня, Карловско до края на живота му през 1952 г., а Държавна сигурност му открива разработка под кодовото име „Облак“, за да контролира достъпа до духовника и да гарантира изолацията му в провинцията.

В документа правителството на Димитров „потвърждава“ оставката на Екзарх Стефан, който е и Софийски митрополит, подадена „по здравословни и други, чисто църковни причини“.

С постановлението правителството на БКП одобрява възстановяването на патриаршеското достойнство на БПЦ и насочва, че следва да се направят необходимите постъпки пред Вселенската цариградска патриаршия, а също така и пред Московския всеруски патриарх.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и вероизповеданията – част 1. Българска православна църква 1944-1991”, издание на Комисията по досиетата, 2017 г.

 

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов