|
Как за малко другарите да допуснат до западни коли семействата на бегълците от соца ПДФ Е-мейл
Документи - МС
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 02 Март 2017 21:27

alt
В началото на 70-те години на ХХ комунистическата върхушка решава да разшири нескрития си афинитет към материалните придобивки на „гнилия капитализъм” и въпреки идеологическата ѝ правоверност към Москва се обръща на... Запад, за да осигури вноса на западни коли, лукс, от който съветските москвичи, жигули и лади са на светлинни години.

С вноса на западни возила е натоварен „Кореком”, специален магазин, в който обаче се пазарува само и единствено в западна валута, каквато при т. нар. социализъм не се продава свободно и достъпът до тези стоки на практика е ограничен.

Комунистическото правителство приема, че с решение на Министерството на финансите може да се даде възможност на български граждани, придобили валута от пенсии и дарения, да закупуват недвижими имоти и коли.

На това решение обаче възразява МВР-ДС с мотива, че то е взето без да бъде съгласувано, а репресивният апарат на БКП има своите аргументи (сайтът desebg.com публикува онлайн архивните документи за този казус).

Те опират до това, че според МВР-ДС от решението на комунистическата власт имало голяма вероятност да се възползват избягалите на Запад българи, които ще могат да превеждат валута на своите близки в България под формата на дарение и те да купуват имоти и западни коли.

МВР предлага мнение по този въпрос да дадат различните управления на ДС и проблемът да бъде съгласуван с Министерството на финансите. След това "съгласуване" е приета забрана за получаване на леки автомобили, колетни и други пратки от политическите емигранти зад граница. Годината е 1971.

Документите са включени в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност – войникът на партията” на Комисията по досиетата”, 2015 г.

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов