|
Докладът Луджев. Част 2: Източването на задграничните фирми и делата срещу престъпления на комунизма ПДФ Е-мейл
Документи - МС
Написано от Христо Христов   
Събота, 11 Януари 2014 17:48

alt
Сайтът desebg.com публикува част 2 от доклада (37-66 страници) на Димитър Луджев до министър-председателя Филип Димитров от есента на 1991 г. за безконтролното източване на държавни средства зад граница от комунистическия режим и „приватизирането” им от номенклатурата на БКП. В тази част подробно са посочени механизмите за различни финансови машинации със валутни средства на българските задгранични фирми и други финансовите злоупотреби, свързани с тях.

Тук за първи път е коментирана дейността на Държавна сигурност по линия на икономиката и натискът на комунистическата върхушка за прикриване на различни финансови престъпления в периода 1980-1989 г.

Изброени са над 20 конкретни следствени и съдебни дела за крупни злоупотреби и тяхната съдба. Сред тях най-подробно коментирана аферата с Фонд „1300 години България”, оглавяван от дъщерята на Людмила Живкова (едва след смъртта й през 1981 г. е образувано дело за злоупотреби само срещу някои от по-дребните участници, бел. ред.)

Димитър Луджев е отбелязал и финансовите измерения на т. нар. скрит транзит или държавната контрабанда, извършваната и контролирана от ДС чрез нейни законспирирани фирми, а също така и от „Кинтекс” с разрешение на ръководството на БКП.

В част 1 на доклада става въпрос за подготовката на БКП още през 1989 г. с приемането на Указ 56 за стопанска дейност за трансформиране на политическата си власт в икономическа.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

Коментари 

 
0 #1 svetlan 2014-01-12 07:33
...стопанска дейност за трансформиране на политическата си власт в икономическа.-Христо Христов


Трансформиране на видове власти не съществува в практиката. Политическата власт е всъщност управлението на дадена партия,или коалиция на държавата,по-точно Првителството и още по-точно Изпълнителната власт.


В комунистическа България след Девети,и властта и икономиката бяха в ръцете на комунистическат а сган.Всичко бше нейно и след Десети комунистите само разшириха икономическата си власт и я приватизираха. Като правно понятие "икономическа власт(управлени е) " не съществува.Но в днешни дни ,ако хипотетично приемем,че има някакво разделение на политиката от икономиката,тез и две понятия са монолитен блок,собственос т също на комунистическат а партия.Практически е невъзможно комартията да е на власт,а икономиката да е далеч от нея. Или обратното-компартията да е пълен властелин на икономиката и да е далеч от властта.Това е невъзможно.


Говорим за голямата,страте гическата "икономическа власт".Тази,която зависи малко ,или много от изпълнителната (политическата) власт.

Както и да завъртаме реда,каквито и комбинации да се правят,каквато и фарзеология да се ползва,резулатъ т е един и същ,твърд и неподлежащ на корекция-ВСИЧКО СИ Е ПАК В РЪЦЕТЕ НА КОМУНИСТИТЕ.

Тяхата доминция над страната и народа са непоклатими.Мнозинството от народа,дори и високопросветен ите хора,които не са комунисти съвсем не подозират каква е силата на компартията.Това мнозинство дори не проявява интерес да разбера какво е това сила в политиката и икономиката.Тези,които знаят са малко,безпомощн и и не се очаква да имат силна подкрепа в евентуална борба срещу комунистите.


И политиката и икономиката са частна собственост на комунистическат а сган.Абсолютно нищо не може да се промени. Просто няма кой и няма кака.Тази политическа и икономическа собственост е гарантирана по напълно законни процедури,нещат а са "опечени" като за световно и за веки веков.

Kойто се надява структурите в посочените две "посоки" да се променят е просто наивник.Мнозинството от народа няма капка представа какво са правили комунистите преди да прекратят диктатурата си,какви комбинации са владеели и прилагали.


Въпреки исторчиески и юридически огромния труд,който Г-н Христов е положил за разкриване на безборойните механизми на комунистическат а сган,неговите резуллати с а слабо познати сред хората. А за комунистите да не говорим,имаме предвид масата от гласувалите за компартията граждани.

Комунистите обезвериха и омаломощиха мнозинството от народа и то е станало една аморфна маса.Дори само да се погледне една от новите формации,нарече на "Движение 22",нещата са крещящо наивни.И тази формация не обявява дори минимално противопоставян е на комунистическат а партия,въпреки че в нейните редици има несъмнени антикомунисти. Говорят за някакво "дясно".Но комунистите не се плашат от подобни "посоки" и само се надсмиват над глупостта,обхва нала всчики,извън комунистическит е среди.Хайде да бъдем по-внимателни,не всички......
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов