|
Как Тодор Живков си направи КДС ПДФ Е-мейл
Документи - МС
Написано от Христо Христов   
Петък, 07 Юни 2013 12:52

alt
Сайтът desebg.com публикува устройствените документи, с които през юли 1965 г. Тодор Живков изважда от системата на МВР Държавна сигурност и я обособява по съветски образец като Комитет за Държавна сигурност (КДС) към Министерския съвет, тоест под лично негов контрол. Това е така, защото по това време освен лидер на БКП той е и министър-председател.

Формалният мотив за изваждането на ДС от МВР е „да се засили общественото начало в дейността на МВР за опазване на социалистическия обществен ред и за по-успешно предотвратяване на противообществените прояви, както и за по-нататъшно укрепване и подобряване работата на Държавна сигурност”.

Истинската причина за преминаването на ДС под контрола на Министерския съвет, респективно на Тодор Живков е опитът за военен преврат срещу него три месеца по-рано, организиран от групата на Иван Тодоров-Горуня. Живков е недоволен от факта, че ДС не е успяла с нейни средства да засече първоначално заговора. Той става известен едва след сигнал на един от офицерите, с които ядрото около Горуня разговаря и кани да се присъедини към тях.

В резултат на този сигнал ДС образува разработка „ДУРАЦИ” срещу лидерите на заговора Горуня и ген. Цвятко Анев. Работата се ръководи от приближените до Живков зам.-министър на вътрешните работи Мирчо Спасов и Ангел Солаков. След разкриване на организацията Живков прави Солаков председател на КДС, а Спасов – първи зам.-председател.

Въпреки наложения пряк контрол над КДС се задържа като структура само три години. През 1968 г. ДС е върната обратно в МВР, а Живков продължава да контролира дейността на Държавна сигурност, чрез различни фигури в ръководството на МВР, което до 1989 г. се отчита единствено и само на генералния секретар на БКП.

 

Документите са включени в сборника на комисията по досиетата „Държавна сигурност – структура и основни документи”, 2010 г.alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов