|
Когато комунистическа върхушка реши да се „погрижи“ за националното осъзнаване на мохамеданите ПДФ Е-мейл
Документи - Секретариат на ЦК
Написано от Христо Христов   
Събота, 10 Февруари 2024 20:15

alt

 

В началото на 70-те години на ХХ век комунистическата върхушка в лицето на Секретариата на ЦК на БКП, оглавяван от Тодор Живков, е поставила конкретни задачи на държавните институции, като целта е да подобри работата по „националното самосъзнание“ на българските граждани, изповядващи мохамеданска вяра.

Това разкрива документ, запазен в архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлай. Той представлява решение на Секретариата на ЦК на БКП за по-нататъшно подобряване на работата за националното осъзнаване и патриотичното възпитание на българите с мохамеданска вяра.

Той е от 27 юли 1970 г. и с него се възлагат различни задачи на окръжните комитети на БКП в Смолян, Благоевград, Пазарджик, Кърджали, Ловеч, Пловдив, в които живеят помаци.

Наредено им е да организират „целенасочена и настъпателна организационна и идеологическа дейност за решително пресичане на антибългарската дейност“ и за „пълно избистряне“ на националното съзнание на това население.

На ЦК на комсомола и окръжните му комитети пък е поставена задачата да „разработят цялостна програма за засилване на класово-патриотичното, интернационалното и атеистично възпитание“ на младите хора сред помаците.

Възложени са и задачи на ОФ, Министерството на културата и други организации.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и вероизповеданията – част 2. Мюсюлманско изповедание и Католическа църква в България 1944-1991”, издание на Комисията по досиетата, 2017 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов