|
Срамува ли се Георги Първанов от членството си в БКП ПДФ Е-мейл
Документи - Секретариат на ЦК
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 11 Февруари 2013 19:50

alt
Сайтът desebg.com публикува решение „А” №29 на Секретариата на ЦК на БКП от 11 януари 1983 г., с което преди 30 години Георги Първанов е назначен като научен сътрудник III степен в Института по история на БКП при ЦК.

Оригиналното решение, копие на което се публикува, се съхранява в Държавния архив и е явен документ. Освен самото решение на Секретариата, който е изпълнителният орган на Централния комитет на Българската комунистическа партия, архивната единица от фонд 1Б (партиен архив) съдържа още два документа.

Първият е докладна записка от Института по история на БКП при ЦК на БКП относно: Преназначаване на сътрудник в института. Той е подписан от директора на института Давид Елазар, член на партизанския отряд „Чавдар”. В него се мотивира предложението за назначаване на Георги Първанов след проведен конкурс, спечелен от него. В този документ младият научен работник, тогава Първанов е 26-годишен, е определен, като изключително трудолюбив и постоянен, имащ „добра марксистко-ленинска подготовка”.

Вторият документ, също подписан от Елазар и придружаващ решението на Секретариата на ЦК, е официална биографична справка за Георги Първанов. От нея става ясно членството му в БКП от 24 февруари 1981 г. Седем месеца по-късно той започва работа в Института по история на БКП като историк-специалист.

Интересно е, че докато беше действащ президент тези факти липсваха от изложената на интернет страница на държавния глава биография. Там беше посочено, че Георги Първанов членува в БСП от 1981 г., въпреки, че БКП се преименува в БСП през април 1990 г.

В новия сайт на Георги Първанов също не е отбелязано нищо за членството му в БКП преди 10 ноември 1989 г., както и за работата за висшите партийни комунистически научни структури.

За разлика от тези информационни източници партийното му членство и месторабота са посочени в неговото досието „ГОЦЕ” в качеството му на секретен сътрудник на отдел 14 за културно-историческо разузнаване на Първо главно управление на ДС. Тези факти не са спестени и от Уикипедия.

 

alt

alt

alt

alt

alt

 

Коментари 

 
+8 #1 svetlan 2013-02-11 23:25
Уважаеми Г-н Христов,утвърде на практика става при Вас,след много добри публикации,да последват слаби и дори странни.

Задавате нещо като реторичен въпрос,дали Г-н Георги Първанов се срамувал от членството си в БКП.
Първо,не са познати висши комунистически функционери да изразят чувство на срам за тяхното членство в БКП. Както нито един комунист-терорист(партиз анин) не е изразил съжаление,че е убивал,разрушав ал,крал,лъгал и пр.,както че е служил на интерeсите на Съветския Съюз и КПСС.
Второ,точно обратното,комун истите се гордеят,че са членували в БКП и са убивали и правили метежи,както и че са работили половин век за кауза,която е възможно най-антихуманна и затова претъря фиаско. И още повече,че тяхната БКП служеше на друга държава. Нали виждате какви дружества създават сега комунистите за да демонстрират чувства към Русия.Коетое пълна порнография.
Трето,нито един човек,или комунист не е длъжен да изразява публично своите чувства.
Четвърто,дори Г-н Първанов да се срамува от това,че е бил ,и в момента е член на комунистическат а партия,това не води до никакви изводи и ползи за обществото.
Пето,Г-н Първанов никога не е заявявал,че се отказва от комунистическит е си убеждения,което говори,че той и сега си е с тези убеждения,сиреч , все още си е комунист.
Шесто,той в качеството си на Президент на Република България никога не е проявявал човешки,антиком унистически позиции,така че сега няма съвсем никаква полза от никакви негови чувства,които би изразил.Дори да каже,че се чувтсва и за антикомунист,па к нищо не значи...

Единствения му хуманен жест,който демонстрира пред обществото,че той беше единствения комунист,който стана на крака и почете паметта на убитите държавници и политици от "комунистическия съд",наречен от комунистическит е убийци "народен" през 1945г.От тогава,той стриктно се придържа към комунистическат а дисциплина и манталитет.

И запомнете,ама много Ви моля,запомнете едно нещо-чувства на съжаление и срам могат да изпитват само хора,но не и комунисти.


Това са непознати явления,чувства ,позиции за тях... Откъде ги вадите тези въпроси след толкоз години и тотална демонстрация от страна на комунистите,че те не съжеляват за никакви техни действия(престъ пления) и още повече,че са членували в тази бандитска организация БКП.

Феноменален и уникалене примера с друг високооставен комунистически функционер,Г-н Филип Боков,който заяви,че "вината(комунист ическат а вина-б.м.),.българските комунисти поемали с мезета".Това беше казано преди 20 години,а Вие сега здавате такъв въпрос-за срам,вина, и пр.Ами недейте така,не бива да приписвате на комунисти човешки качества ...
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов