|
Документи: Поверително за реалния социализъм. Част 1 ПДФ Е-мейл
Документи - ЦК на БКП
Написано от Христо Христов   
Събота, 30 Юни 2012 17:26

„Поверително! Не подлежи на връщане. Да се унищожи съгласно изискванията за опазване на партийната и държавната тайна!”

Този гриф стои върху редица документи, чието съдържание е запечатало картината на социализма – такъв, какъвто го е създала комунистическата система, и то непосредствено в неговия край. Поверителната информация, съдържаща сведения за състоянието на икономиката и положението в страната, е събирана от МВР, от различни министерства, от БНБ, от партийните секретари и кореспондентите на БТА.

 

Данните са обобщавани от специална група към отдел „Деловодство” на ЦК на БКП и без никаква цензура са представяни под формата на седмична оперативна информация на висшето партийно ръководство. Интересно е, че информациите се отнасят за периода на преустройството в България, когато се очаква комунизмът да е постигнал онова превъзходство в начина на живот, което е обещал на хората преди повече от четири десетилетия.

.

През 2007 г. разследващият журналист Христо Христов получава достъп до дело №4/1990 г. за причините за икономическата катастрофа на управлението на БКП. В архивните материали той попада на поверителните справки, отразяващи действителното състояние на България през втората половина на 80-те години. Сайтът desebg.com ви предлага някои от тях.

 

 

ПРЕМИНИ КЪМ: Поверително за реалния социализъм. Част 2: 1987 г. – какво ти преустройство – няма бира и безалкохолни.

ПРЕМИНИ КЪМ: Поверително за реалния социализъм. Част 3: Как БКП се отказа от портретите на партийните величия и от манифестациите.

ПРЕМИНИ КЪМ: Поверително за реалния социализъм. Част 4: 1987 г. - обществена насмешка за провалите в икономиката.

 

Коментари 

 
+12 #2 svetlan 2012-07-02 17:18
"Този гриф стои върху редица документи, чието съдържание е запечатало картината на социализма "-???Господа,никакъв "социализъм" не е имало в България,нито начален,нито зелен,нито зрял,нито развит,нито недоразвит. Просто защото не е могло да има и защото не е възможно да има. Основният "принцип" на социлаизма беше "от всекиого според възможностите-всекиму спред труда". Тази идиотска,олигоф ренска постановка не беше достигната,знач и принципа на "социализма" не е реализира,от което следва,че "социализъм" не е имало. Крайно време е да се използват точни понятия за такива сериозни неща.


Второ,говорят някои "под управлението на БКП". Това не е управление,а диктатура. По времето на комунистическат а диктатура има само диктатура,но не и управление в нормалния,полит ическия и обществения смисъл на думата.
 
 
+5 #1 Tani_Stoyanova 2012-07-01 08:07
Реално за "реалния социализъм"...
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов