|
За първи път: Стенограмата от пленума на ЦК на БКП за сливане на България със СССР. Част 1 ПДФ Е-мейл
Документи - ЦК на БКП
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 24 Май 2012 11:20

Сайтът desebg.com публикува стенограмата от пленума на ЦК на БКП от декември 1963 г., който приема предложението на Тодор Живков за сливане на България със Съветския съюз.

През 2012 г. президентът Росен Плевнелиев заяви, че най-голямото предателство в историята на България е предложението на комунистическата партия страната да стане 16-та република на СССР.

Държавният глава настоя да бъдат публикувани архивните документи, които показват как ръководството на БКП е гласувало единодушно за подаряването на България.

Сайтът desebg.com реагира и първи дава възможност на обществото да се запознае онлайн с непубликуваната до този момент стенограма от заседанието на пленума на ЦК на БКП, на който се обсъжда присъединяването на България към Съветския съюз и се взема решение за това.

 

Историята на предложението

За първи път въпросът за присъединяването на България към СССР е поставен от Тодор Живков пред пленума на ЦК на БКП на 31 юли 1963 г. На него първият секретар на партията излага разбирането си, че „суверенитета народът го разбира да има ядене, да живее. Ето това е суверенитетът – щастие и благоденствие на народа. Ние работим за народа, а не за формата”.

Пленумът, на който е обсъдено предложението му се провежда на 4 декември 1963 г. и остава скрит от обществото по обясними причини. Стратегията на Живков е следната:

„Тясното икономическо свързване със съветската страна още повече ще увеличи силата на нашата държава, още повече ще издигне нейната независимост. Заедно с икономическата независимост на страната ще укрепне и нейната политическа сила и влияние, защото тя все по-пълно ще се опира на гигантската мощ на Съветския съюз.

Когато след години НРБ стане едно цяло със Съветския съюз, тя не ще загуби нищо от своя суверенитет и независимост, ще бъде във всяко отношение суверен и пълноправен член на общото семейство на съветските социалистически републики”.

В доклада си той подчертава:

„Когато условията за сливане бъдат всестранно подготвени, тогава животът ще подскаже формата на обединението. Дали това ще бъде обединение под формата на федерация или нещо по-друго, това няма защо сега да се предрешава.

Политбюро смята, че ударението в нашата непосредствена практическа работа през близките години трябва да се постави върху по-нататъшното все по-пълно икономическо и културно свързване на българския народ със съветския народ, върху мероприятията за всестранно развитие и укрепване на братската дружба и сътрудничество между тях...

Ние сме дълбоко убедени, като преценяваме условията в нашата страна, че в сравнение с другите социалистически страни, НРБ по-бързо ще се подготви за обединение със СССР.”

Пленумът на ЦК оценява като „забележителна проява на патриотизъм и интернационализъм” инициативата на Живков и единодушно одобрява доклада му „за по-нататъшното най-тясно сближение и сливане в перспектива на НРБ със Съветския съюз”, като решава да се издигне „на качествено нова степен братската дружба и всестранното сътрудничество между нашата страна и Съветския съюз, да се създадат икономическите, политически и идеологически предпоставки за пълното обединение на двете наши братски страни”.

Първият секретар обаче настоява „гениалната” му политика да се реализира на тъмно, тъй ката много добре осъзнава, че обществото не би приело подобно унизяващо нацията решение:

„Политбюро смята, че след този пленум не следва под никаква форма да се говори на когото и да било и където и да било. Защо? Ако ние започнем да говорим, ще плъзнат слухове. Ние не можем да говорим, тъй като този въпрос не е само наш. Този въпрос е и на Съветския съюз...

Ние, Политбюро, смятаме, че не с такъв ентусиазъм цялата наша партия и народът ще възприеме това. Ще има среди, които няма да го възприемат. Да не забравяме, че великобългарският шовинизъм е много дълбоко вкоренен в някои среди и хора в нашата страна. Аз не говоря за бившите хора. Имам предвид членове на партията, особено в средите на интелигенцията и в някои среди на младежта. Ние трябва да държим сметка за това... Ние няма да правим сливане от ден до пладне, а навеки, което ще бъде образец за всички страни.”

 

Стенограмата се публикува на части поради значителния й обем. В първа част се публикуват първите 41 страници от стенографския протокол от заседанието на Пленума на ЦК на БКП от 4 декември 1963 г., които съдържат доклада на Тодор Живков. Те се предшестват от списък на членовете и кандидат-членовете на ЦК, които са присъствали на Пленума, на който е обсъдено сливането на НРБ със СССР.

Оригиналът на документа се съхранява в Държавна агенция „Архиви”, откъдето сайтът desebg.com е получил копие.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

Премини към част 2 - оттук.

 

Коментари 

 
+6 #7 Христо Христов 2012-05-25 09:33
Цитирам jorko1941:
Г-н Христов,
Пълната стенограма беше публикувана още преди година, година и половина от историците от НБУ на техния сайт. Ето го и адреса на пълния документ:
www.nbu.bg/.../f1bop5ae600.pdf


Има огромна разлика между публикуване на документи онлайн, както това се прави на сайта desebg.com и предлагане на документи в pdf-формат, с които желаещите могат да се запознаят едва след изтеглянето им.

Благодаря ви за линка към научните разработки. Който пожелае може да прояви интерес към тях.

Стремежът на desebg.com е да представи онлайн стенограмата от заседанието на пленума на ЦК на БКП от 1963 г.

Големият интерес към документа, след публикуването на първата част вчера, потвърди очакването.
 
 
+12 #6 jorko1941 2012-05-25 08:57
Освен това се написаха и нови изследвания по темата, също от тях!
ebox.nbu.bg/.../...
 
 
+9 #5 jorko1941 2012-05-25 08:56
Освен това се панисаха и нови изследвания по темата, също от тях!
ebox.nbu.bg/.../...
 
 
+8 #4 jorko1941 2012-05-25 08:54
Г-н Христов,
Пълната стенограма беше публикувана още преди година, година и половина от историците от НБУ на техния сайт. Ето го и адреса на пълния документ:
www.nbu.bg/.../f1bop5ae600.pdf
 
 
+55 #3 svetlan 2012-05-25 05:10
Идиотизма на комунизма е неизчерпаем,как ви ли още идиотски документи има,сътворени от тази банда. Но явно други документи няма скоро да се публикуват,засе га са "достатъчни".
 
 
-39 #2 svetlan 2012-05-24 17:51
"Държавният глава настоя да бъдат публикувани архивните документи..."-Христо Христов


Кога и пред кого е настоял Г-н Плевенлиев тези документи да бъдат публикувани.Има ли упълномощена някоя институция ,или длъжностно лице,които да изпълнят това настояване.
 
 
+28 #1 luba6a2011 2012-05-24 17:39
няма 'повръщащ 'смайлик,но има :oops:
защо ли се срамувам да се наричам българин?!
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов