|
Как ЦК на БКП е възпитавал членовете на партията в омраза към „враговете на народа“ и в доносничество ПДФ Е-мейл
Документи - ЦК на БКП
Написано от Христо Христов   
Неделя, 05 Февруари 2023 15:30

alt

 

Централният комитет на Българската комунистическа партия е изискал от своите членове да бъдат безпределно предани към нея, задължил да бъдат доносници и е разпоредил в членовете на масовите и обществени организации да се възпитава чувството на омраза към враговете на народа.

Това разкрива документ, запазен в архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява Инструкция за повишаване бдителността на партията от октомври 1948 г. Тя е адресирана до околийските, градски и районните комитети на БКП и е изведена за подписване от секретаря на ЦК на БКП Трайчо Костов (по ирония още на следващата година същият е обявен за „враг на народа“, осъден на смърт и обесен).

В инструкцията се подчертава, че по призива на 16-я пленум на ЦК на БКП членовете на компартията трябва системно да се възпитават в „беззаветна преданост и вярност към партията… класова омраза на враговете на социализма“.

„Всеки член на партията трябва да добре да познава средата, където живее е работи. Всички заобикалящи го вражески елементи да бъдат поставени под специално наблюдение и за всяка тяхна противонародна проява да донася на партийното ръководство и на най-близките органи на Държавна сигурност и Народната милиция“, е друго нареждане в инструктажа.

„Да не се оставя ни един враг неразобличен за клеветническите и за вражеските му изказвания в присъствието на партиен член по опашките в квартала, учреждението – навсякъде“, е следващата заповед, спусната от ЦК.

Върхушката на компартията изисква и „чрез широка разяснителна и просветна работа да се възпитава постоянно в членовете на масовите и обществени организации чувството на най-строга бдителност и омраза към враговете на народа“.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност – войникът на партията”, издание на Комисията по досиетата, 2015 г.


alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов