|
Как ЦК на БКП се опита да превъзпита ромите ПДФ Е-мейл
Документи - ЦК на БКП
Написано от Христо Христов   
Събота, 08 Юли 2017 21:17

alt
Почти четвърт век след като през 1944 г. БКП влиза във властта комунистическата партия в България признава, че въпреки опитите за подобряването на битовото положение и образованието на ромското население, то продължава да изостава в развитието си от останалото население.

Причината е, че управлението на БКП не провежда ефикасна политика за по-бързото преодоляване на ниската култура на ромите.

Това е признато в документ на апарата на Централния комитет на компартията, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява информация за резултатите от изпълнението на решенията на ЦК на БКП и правителството по работата сред циганското население от 1967 г.

Документът е на завеждащия отдела „За борба с масовите организации и турското население” на ЦК на БКП” Али Рафиев.

В него са изброени мерките, с които комунистическият режим се опитва след 9 септември 1944 г. да въвлече ромите в „социалистическото строителство” (в документа те са назовани цигани, б.а.).

Констатирано е обаче, че 90 на сто от ромското население работи обща, неквалифицирана и ниско платена работа. Водените като „промишлени работници” 18 000 роми всъщност са работили като общи работници, преносвачи в заводи и железопътни гари.

Посочено е, че в градовете ромите работят в ГНС „Чистота”, „Комунални услуги”, „Паркове и градини”, „Пренос-превоз” и ДСП „Вторични суровини”.

„Това явление води до сравнително ниски доходи, липса на материална заинтересованост, голямо текучество на работниците цигани и в крайна сметка до много бавно повишаване на жизненото равнище на културата на циганското население”, се признава в доклада.

Вторият остър проблем, който е отчетен, е жилищният. Подчертано е, че основните част от жилищата на ромите в градските квартали са строени преди 9 септември 1944 г. без разрешение на местната власт и не отговарят на елементарни архитектурни и санитарни изисквания.

„Градските народни съвети не полагат необходимите грижи за благоустройството на тези квартали, тъй като те се намират извън регулационния план”, е посочено още в информацията.

Изложени са проблемите с отсъствието на ромските деца от училище и неграмотността на около 100 000 от възрастните роми от всички общо 276 000 роми по това време в страната. Коментиран е и двойният ръст на престъпността сред ромите и ориентирането на 60% от тях към мюсюлманското вероизповедание.

Документът е публикуван в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и малцинствата” на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов