|
Политбюро на ЦК на БКП да ти разрешава специализация в чужбина ПДФ Е-мейл
Документи - Политбюро
Написано от Христо Христов   
Събота, 20 Ноември 2021 11:06

 

Да, имало е и такива мрачни времена, непознати на младите хора днес, когато възможността да специализираш в чужбина се е решавала от Политбюро на Централния комитет на тоталитарната Българска комунистическа партия.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява препис на протокол на Политбюро на ЦК на БКП №155 от 4 юли 1956 г., изпратен до министъра на вътрешните работи (в архива на МВР-ДС се съхраняват всички решения на комунистическата върхушка, по които репресивният апарат на БКП е взимал отношение, б.а.).

С цитирания протокол Политбюро на ЦК на БКП дава своето съгласие Министерството на културата да дава съгласие за заминаване на специализация в чужбина на собствена издръжка на дейци на науката и изкуството.

Това включва и специализация в капиталистически страни на собствена издръжка, като се дава възможност и младежи от тези страни да следват във висши учебни заведения в НРБ на собствена издръжка.

С уговорката, че за чуждестранните специализанти всеки случай ще се разглежда и решава отделно.

За българските специализанти пък е наложено ограничението, че те трябва да се насочат към специалности, „от каквито нашата страна има нужда“.

Прието е и ограничението „да не се разрешава специализация и следване в капиталистическите страни по идеологическите дисциплини“.

Комунистическият режим е допуснал и специализиране в чужбина на собствени разноски само за онези, които успешно са издържали приемен изпит в български ВУЗ.

Тези решения е трябвало да бъдат известни на репресивния апарат на БКП, защото те са давали възможност на Държавна сигурност да подхожда към излизащите в чужбина с предложение за вербовка, а отделно е следяла и проучвала чуждестранни студенти и специализанти със същата цел.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и образованието 1944-1989”, издание на Комисия по досиетата, 2011 г.

 

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов