|
Режимът на БКП крил топографски карти, за да пази своите тайни ПДФ Е-мейл
Документи - Политбюро
Написано от Христо Христов   
Петък, 12 Март 2021 16:05

alt

 

Тоталитарният комунистически режим в България е предприемал абсурдни мерки само и само да опазва своите тайни.

Това разкриват множество архивни документи, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява препис на протокол от решение на Политбюро на ЦК на БКП „За повишаване на бдителността и опазването на държавната тайна“ от 1964 г.

С него висшият партиен орган е спуснал редица нареждания към различни ведомства и организации, като целта им е била „да се засили бдителността на българските граждани, да се ликвидира либерализма и се подобри решително работата на министерствата, ведомствата, учрежденията, окръжните народни съвети, националните обекти, промишлените, строителните и други предприятия по опазване на военната и държавна тайна“.

 

Наредено е на МВР и МВнР да вземат мерки за отклоняване на посещенията на гражданите в западните дипломатически мисии, както и тези на някои съседни страни като Гърция и Турция.

Министерството на народната отбрана и МВР е трябвало да предложат допълнителни ограничителни мерки за движението на дипломатите от западните държавни в страната.

Сред другите мерки са използването на по-добро легендиране и маскировка на военните обекти и заблуждаване на западните страни с дезинформация за тях.

Държавният комитет за архитектура и благоустройство е задължено с МНО и МВР да приведе в известност топографското картно имущество и геодезични карти на НРБ с цел да ограничи броя на картите, за да не попаднат в някое от чуждите разузнавания.

Наредено е лицата, които имат достъп до военни и държавни тайни да бъдат пускани в чужбина само с решението на ЦК на БКП.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и опазването на държавната тайна 1944-1991”, издание на Комисията по досиетата, 2018 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов