|
Живков спасява помощника си Милко Балев от служба в Държавна сигурност ПДФ Е-мейл
Документи - Политбюро
Написано от Христо Христов   
Петък, 15 Януари 2021 21:19

alt

 

В началото на 50-те години на ХХ век, когато Държавна сигурност се формира като самостоятелна структура в МВР, Тодор Живков – по това време секретар в ЦК на БКП – се е застъпил и ходатайствал лично пред Политбюро на ЦК на БКП да не назначат неговия помощник Милко Балев в ДС.

Това разкрива документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява решение на Политбюро от 26 януари 1951 г., с което са одобрени предложенията на тогавашния министър на вътрешните работи Георги Цанев за назначаването на над 50 „отговорни другари“ на ръководни постове в органите на Държавна сигурност.

Под №28 е записан именно Милко Балев, който е трябвало от помощник на Тодор Живков да бъде назначен за секретар по агитацията и пропагандата в партийния комитет на МВР.

„Решително възразявам на предложението за изтегляне на моя сътрудник – др. Милко Балев и моля Политбюро да не се съгласи с това предложение“ е написал собственоръчно Живков в бележка до висшето партийно ръководство.

Той се застъпва и за Делчо Чолаков – по това време секретар на Градския комитет на БКП в столицата.

Изглежда Политбюро, начело с Вълко Червенков, е направило отстъпка пред Живков, защото Балев остава негов помощник, а след като оглавява партията през 1956 г. първият секретар го назначава за началник на своя кабинет, какъвто остава дълги години.

На този пост Балев се превръща в един от най-приближените на Живков хора и получава прякора „Сивият кардинал“.

След краха на комунистическия режим Живкови Балев са подсъдими по т. нар. дело №1/1990 г. за корупцията и злоупотребата с власт, създадени от бившия Първи.

Балев получи осъдителна присъда за подготовката и издаването на над 40 това „събрани съчинения“ на Тодор Живков, като и двамата взимат тлъсти хонорари. В хода на съдебния процес се оказа, че Живков не е написал нито един текст от „съчиненията“, а това са правили отделни негови сътрудници, назначени в кабинета му, ръководен от Балев.

В решението на Политбюро от 1951 г. могат да бъдат открити интересни имена на партийни фигури, които тогава започват да се издигат в йерархията на ДС като Богдан Думков, Мирчо Спасов, Георги Аначков, Григор Шопов, Стоян Савов, Димитър Мурджев, Димитър Гръбчев, Никола Дворянов, Иван Тодоров – Горуня и др.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност – войникът на партията”, издание на Комисията по досиетата, 2015 г.


alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов