|
Живков спасява помощника си Милко Балев от служба в Държавна сигурност ПДФ Е-мейл
Документи - Политбюро
Написано от Христо Христов   
Петък, 15 Януари 2021 21:19

alt

 

В началото на 50-те години на ХХ век, когато Държавна сигурност се формира като самостоятелна структура в МВР, Тодор Живков – по това време секретар в ЦК на БКП – се е застъпил и ходатайствал лично пред Политбюро на ЦК на БКП да не назначат неговия помощник Милко Балев в ДС.

Това разкрива документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява решение на Политбюро от 26 януари 1951 г., с което са одобрени предложенията на тогавашния министър на вътрешните работи Георги Цанев за назначаването на над 50 „отговорни другари“ на ръководни постове в органите на Държавна сигурност.

Под №28 е записан именно Милко Балев, който е трябвало от помощник на Тодор Живков да бъде назначен за секретар по агитацията и пропагандата в партийния комитет на МВР.

„Решително възразявам на предложението за изтегляне на моя сътрудник – др. Милко Балев и моля Политбюро да не се съгласи с това предложение“ е написал собственоръчно Живков в бележка до висшето партийно ръководство.

Той се застъпва и за Делчо Чолаков – по това време секретар на Градския комитет на БКП в столицата.

Изглежда Политбюро, начело с Вълко Червенков, е направило отстъпка пред Живков, защото Балев остава негов помощник, а след като оглавява партията през 1956 г. първият секретар го назначава за началник на своя кабинет, какъвто остава дълги години.

На този пост Балев се превръща в един от най-приближените на Живков хора и получава прякора „Сивият кардинал“.

След краха на комунистическия режим Живкови Балев са подсъдими по т. нар. дело №1/1990 г. за корупцията и злоупотребата с власт, създадени от бившия Първи.

Балев получи осъдителна присъда за подготовката и издаването на над 40 това „събрани съчинения“ на Тодор Живков, като и двамата взимат тлъсти хонорари. В хода на съдебния процес се оказа, че Живков не е написал нито един текст от „съчиненията“, а това са правили отделни негови сътрудници, назначени в кабинета му, ръководен от Балев.

В решението на Политбюро от 1951 г. могат да бъдат открити интересни имена на партийни фигури, които тогава започват да се издигат в йерархията на ДС като Богдан Думков, Мирчо Спасов, Георги Аначков, Григор Шопов, Стоян Савов, Димитър Мурджев, Димитър Гръбчев, Никола Дворянов, Иван Тодоров – Горуня и др.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност – войникът на партията”, издание на Комисията по досиетата, 2015 г.


alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов