|
Интервю с Държавна сигурност или как ДС си прави пиар и пропаганда при социализма ПДФ Е-мейл
Документи - Политбюро
Написано от Христо Христов   
Сряда, 19 Декември 2018 23:23

alt
За Държавна сигурност не е било проблем да публикува пропагандни материали за своята дейност в определени издания от периодичния печат по време на тоталитарното управление на ДС, чрез които да си прави пиар и да възхвалява „героизма” на „бойците на тихия фронт”.

Сайтът desebg.com публикува онлайн едно такова интервю с анонимен представител на Държавна сигурност, което репресивният апарат на БКП е „спуснал” на основаното през 1969 г. списание „Антени”. Още тогава списанието е известно като едно от изданията, близки до ДС.

В него много често са „прохождали” в журналистиката много щатни сътрудници на ДС, а не малка част от редакцията е съставена от агенти на Държавна сигурност.

Поръчковото интервю е показателно за това как ДС е имала привилегията и думата да определя темите и проблемите, чрез които да пропагандира своята дейност в превратна светлина.

В „интервюто” анонимният служител на ДС се отбелязва, че идеята на списание „Антени“ за провеждане на интервю с представител на Държавна сигурност е добър повод да се посочи, че гражданите на социалистическа България са обществено и законно задължени да охраняват държавната и военна тайна.

В края на интервюто е отправено пожелание към редакционната колегия на вестника широко да популяризира подвига на служителите от Държавна сигурност и със своите материали да спомогне за възпитанието на българската младеж.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и средствата за масово осведомяване 1944-1991” на Комисията по досиетата, 2018 г.

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов