|
Вълко Червенков нарежда на ДС: Действайте решително срещу католическите бандити, арестувайте екзарха им ПДФ Е-мейл
Документи - Политбюро
Написано от Христо Христов   
Неделя, 11 Ноември 2018 11:23

alt

„По отношение на католическите бандити да се действа решително, включително до ареста на католическия екзарх [епископ Евгений Босилков]. Не може да бъде, щото католическият екзарх да не стои начело на бандитската католическа организация”.

Такова нареждане дава саморъчно първият секретар на Политбюро на ЦК на БКП Вълко Червенков през лятото на 1952 г. на тогавашния министър на вътрешните работи ген. Георги Цанков.

Ръкописните указания на Червенков и препис от тях desebg.com публикува онлайн.

С това нареждане първият партиен ръководител по това време предопределя какъв да бъде удара срещу Католическата църква в НРБ и трагичния край на католическия епископ Евгений Босилков и свещениците  Камен Вичев, Павел Джижов и Йосафат Шишков, по скалъпения политически процес срещу тях.

Четири месеца след нареждането на Червенков четиримата са осъдени на смърт, а на 11 ноември 1952 г., точно преди 66 години, смъртните им присъди са изпълнени.

В писмените си бележки първият секретар на БКП дава и указание когато следствието приключи „да се състави сбито изложение на разкритото, което ние ще изпратим на приятелите [съветските] с молба за съвет, като изложим и нашето мнение, че трябва ад съдим и разгромим католическите бандити”.

Документите са публикувани в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и вероизповеданията – част 2 Мюсюлманско изповедание и Католическа църква в България 1944-1991” на Комисията по досиетата, 2017 г.

 

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов