|
Да те разпитва Политбюро на ЦК на БКП ПДФ Е-мейл
Документи - Политбюро
Написано от Христо Христов   
Сряда, 20 Юни 2018 22:22

alt
В началото на 50-те години на ХХ век Политбюро на ЦК на БКП се е вживявало като разследващ орган, който е стоял над следствието на Държавна сигурност и е имало последната дума за съдбата на обвинените по това време „врагове с партиен билет”.

Това разкриват множество документи, съхранени в архива на Държавна сигурност, два от които desebg.com публикува онлайн.

Те представляват част от протокол за разпит на Славчо Трънски (първа и последна страница) от Политбюро, както и собственоръчно написано писмо от него до Политбюро от 1951 г.

Те са свидетелства за манипулативната работа на ДС по разследването на обвинени от комунистическия режим висши членове на компартията след ареста, поръчковата присъда и обесването му през 1949 г., след като е обвинен за шпионин и за антисъветски действия.

В случая с командира на Трънския партизански отряд Славчо Трънски Политбюро го разпитва, за да изясни защо се е оплакал пред комисията на Политбюро на ЦК на БКП, че е принуден по време на следствието на ДС да даде неверни показания, а след това се е отрекъл от това твърдение.

Вторият документ е собственоръчно написано писмо до Политбюро от Трънски, в което нарича „глупост” отказването от показанията си и че ще стича за справедливо „всяко наказание, което ми бъде наложено за моите престъпления”.

След смъртта на Сталин Славчо Трънски е реабилитиран. Той е върнат на поста по време на ареста му – началник на военната академия „Г. С. Раковски”, а впоследствие е назначен и за зам.-министър на народната отбрана (до 1969 г.).

Избиран е многократно за народен представител, какъвто го заварва 10 ноември 1989 г. Той е един от първите в БКП, които след принудителното оттегляне на Тодор Живков от властта го критува публично за едноличната му власт.

Документите са включени в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и „врага с партиен билет” на Комисията по досиетата, 2017 г.

 

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов