|
Политбюро на ЦК на БКП: Не може да имаме държавни тайни от СССР ПДФ Е-мейл
Документи - Политбюро
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 05 Февруари 2018 22:11

alt
Държавната тайна в НРБ не може да се прилага към Съветския съюз и да не се дават сведения за цени и търговски сделки с други държавни на съветските представители.

Това приема Политбюро на ЦК на БКП през декември 1948 г., след като вицепремиера Трайчо Костов нарежда да се ограничи търговската информация към СССР с приемането на Закона за държавната тайна.

Сайтът desebg.com публикува решението на Политбюро онлайн, от което се разбира още, че висшето партийно ръководство безропотно изпълнява указанията на Сталин, който критикува това решение, коствало по-късно главата на Трайчо Костов.

Политбюро, което се ръководи от Георги Димитров, приема, че „критиката на другаря Сталин е съвършено основателна”, а „другарят Трайчо Костов е допусна сериозна и група политическа грешка”.

Политбюро „остро осъжда тази грешка” и решава „да даде веднага нареждане за предоставяне от ведомствата исканите от съветските представители сведения”.

То се разпорежда „да бъдат инструктирани ръководните органи от държавния апарат за отношението на доверие и пълна искреност, което трябва да имат към съветските представители”.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и „врага с партиен билет 1944-1991” на Комисията по досиетата, 2017 г.


alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов