|
За първи път: Тайният доклад на ЦК за садистичния режим в лагера край Ловеч ПДФ Е-мейл
Документи - Политбюро
Написано от Христо Христов   
Петък, 28 Март 2014 10:52

 alt

Сайтът desebg.com публикува за първи път тайния доклад на специалната комисия, сформирана с решение на Секретариата на ЦК на БКП, за лагерите край Ловеч и Скравена.

Документът, чийто оригинал се съхранява в Държавна агенция „Архиви”, е от 24 март 1962 г. и на практика довежда до решението на Политбюро на ЦК на БКП от 4 април 1962 г. за закриването на лагерите.

Утре в Ловеч ще се проведе са 24-ти пореден път поклонение в памет на жертвите в лагерите.

Нито на доклада, нито на решението през 1962 г. е дадена гласност в обществото, тъй като разгласяването на убийствата в лагерите би довела до смяната на Тодор Живков като пръв партиен ръководител.

 Специалната комисия, ръководена от члена на Политбюро Борис Велчев, е образувана, след като изключително тежкия режим в двата лагера, просъществували в периода 1959-1962 г., става достояние на във висшето партийно ръководство.

Дотогава информацията за убийствата е пазена в строга тайна от отговарящия за лагерите зам.-министър на вътрешните работи ген. Мирчо Спасов, известен като дясната ръка на Тодор Живков в МВР.

В края на 1961 г. двама лагеристи успяват да избягат от лагера край Ловеч, но за задържани от органите на МВР на границата с Гърция при опит да я преминат нелегално. По време на образуваното следствие срещу тях те разказват, че са избягали заради убийствата в лагера.

Показанията им са докладвани на началника на следствения отдел ген. Димитър Капитанов и на заместника му Гатю Гатев. Двамата решават да информират Политбюро без знанието на ръководството на МВР, тъй като са наясно, че Мирчо Спасов ще прикрие случая и ще убие избягалите лагеристи.  По този начин престъпленията в лагерите край Ловеч и Скравена предизвикват скандал във висшето партийно ръководство.

 

alt

 

Сформираната комисия констатира тежкия режим в лагерите и го сравнява със садизъм. Непосилните норми довеждат до това, че „се е налагало да се работи без работно време, почти без почивка и при най-голямо напрежение, като постоянно се тича”.

Като най-съществен белег на тежкия режим е физическото насилие – постоянен побой, физическа разправа и убийства, за които през 1962 пред комисията признават само въдворените.

Лагеристите са живеели при „крайно мизерни условия: слаба храна, лоши помещения, без медицинска помощ, без контакти със своите близки”, е посочено в доклада.

Документът е докладван пред Политбюро на ЦК на БКП. Висшето партийно го разглежда (точка 4 от протокола от заседанието на 4 април 1962 г.). Докладът обаче не е предоставен на прокуратурата и са наложени само партийни наказания, като дори вместо да бъде освободен от МВР отговорникът за лагерите Мирчо Спасов е издигнат, след като лично покровителстващият го Тодор Живков се застъпва за него.

По този начин цялото Политбюро на ЦК на БКП през 1962 г. става съучастник в прикриването на престъпленията в лагерите, които са разследвани през 1990 г., едва след краха на комунистическия режим.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов