|
Политбюро
Вълко Червенков в откровение: Какво е конституционното основание за задържане в ТВО? ПДФ Е-мейл
Документи - Политбюро
Написано от Христо Христов   
Вторник, 02 Април 2024 16:11

alt

 

„Какво е конституционното основание за задържане в ТВО? В страната ни трябва да има пълен конституционен ред. Не могат да лежат в затвора хора неосъдени“.

Реторичният въпрос е зададен в момент на откровение от генералния секретар на БКП и министър-председател Вълко Червенков през юли 1953 г. в изказване по време на обсъждане в Политбюро на ЦК на БКП на доклад за помилванията през същата година на министъра на вътрешните работи Георги Цанков и Георги Дамянов – член на Политбюро и председател на Президиума на Народното събрание (помилванията тогава са ставали с решение на Президиума, б.а.).

продължава>
 
Когато Политбюро на ЦК на БКП решава кой и как да бъде осъден ПДФ Е-мейл
Документи - Политбюро
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 19 Февруари 2024 16:54

alt

 

При тоталитарната държава съдебната власт е проводник и изпълнител на решенията на партията и нейното висше ръководство и е поставена в пълна зависимост от него.

Desebg.com публикува онлайн един документ от архивите на ДС, който нагледно показва как е ставало това.

Документът представлява препис от секретно решение Б (секретните решения на Политбюро са обозначени с „Б“, а явните с „А“, б.а.) на Политбюро на ЦК на БКП от 15 февруари 1951 г.

По това време Политбюро се ръководи от Вълко Червенков – член на терористична група на компартията преди 9 септември 1944 г., а след това функционер на Коминтерна, съветски гражданин и агент на НКВД под псевдонима „Спартак“.

продължава>
 
Политбюро на БКП: Значителен брой престъпления остават неразкрити, недостатъчен е прокурорският надзор ПДФ Е-мейл
Документи - Политбюро
Написано от Христо Христов   
Петък, 18 Август 2023 16:30

 

alt

 

Дори 35 години не са били достатъчни на тоталитарния комунистически режим, за да изгради следствени органи, които са достатъчно ефективни при разкриване на престъпленията.

Това разкрива документ на Политбюро на ЦК на Българската комунистическа партия, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява препис на поверително решение №1 на Политбюро на ЦК на БКП от 3 януари 1979 г.

То се отнася до констатации и указания за работата на следствените органи, които са част от репресивния апарат на компартията в лицето на Държавна сигурност.

Комунистическата върхушка посочва, че следствените органи, създадени непосредствено след Деветосептемврийския преврат през 1944 г., „бяха остро оръжие в ръцете на партията и народа за сломяване съпротивата на класовия враг, за пресичане на неговите опити да подрива устоите на народната власт“.

продължава>
 
Тоталитарно комунистическо безумие: Излизане в чужбина – само след решение на ЦК на БКП ПДФ Е-мейл
Документи - Политбюро
Написано от Христо Христов   
Неделя, 17 Април 2022 07:18

alt

 

Да, имало е време, когато излизането на български граждани в чужбина е зависило от Централния комитет на Българската комунистическа партия.

Същото е важало и за влизането на чужди граждани в НРБ. За тоталитарното комунистическо безумие свидетелства решение на Политбюро на ЦК на БКП, което desebg.com публикува онлайн.

То е от 1 февруари 1951 г. и е със секретен характер – обозначено е като решение „Б“ на висшия партиен орган, както са маркирани секретните решения на Политбюро (с „А“ са отбелязвани явните решения, б.а.).

продължава>
 
Политбюро на ЦК на БКП да ти разрешава специализация в чужбина ПДФ Е-мейл
Документи - Политбюро
Написано от Христо Христов   
Събота, 20 Ноември 2021 11:06

 

Да, имало е и такива мрачни времена, непознати на младите хора днес, когато възможността да специализираш в чужбина се е решавала от Политбюро на Централния комитет на тоталитарната Българска комунистическа партия.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява препис на протокол на Политбюро на ЦК на БКП №155 от 4 юли 1956 г., изпратен до министъра на вътрешните работи (в архива на МВР-ДС се съхраняват всички решения на комунистическата върхушка, по които репресивният апарат на БКП е взимал отношение, б.а.).

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 Следваща > Край >>

Страница 1 от 6
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов