|
Документи
Да нямат други интереси освен интересите и заповедите на ЦК на БКП ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 03 Декември 2023 14:25

alt

 

В редица документи комунистическата върхушка е внушавала години наред на щатните служителите на Държавна сигурност, че те трябва да се безрезервно предани на БКП и да нямат никакви други интерес освен интересите на компартията.

Ръководството на МВР-ДС от своя страна е набивало тези инструкции в свои заповеди, свеждани до личния състав на репресивния апарат на БК

Сайтът desebg.com публикува един от тези документи – строго поверително окръжно до началниците на столичното и окръжните управления на МВР, началниците на управления и самостоятелни отдели ДС в Центъра, началниците на войските при МВР, директора на народната милиция, партийния комитет при МВР.

Строго поверителното окръжно е от декември 1953 г., когато на чело на компартията и държавата все още е комунистическият функционер със съветско гражданство и агент на НКВД Вълко Червенков, основна политическа фигура, чрез която Кремъл налага сталинизацията в България. По това време МВР-ДС се ръководи от министъра на вътрешните работи ген. Георги Цанков.

продължава>
 
Политбюро на БКП: Значителен брой престъпления остават неразкрити, недостатъчен е прокурорският надзор ПДФ Е-мейл
Документи - Политбюро
Написано от Христо Христов   
Петък, 18 Август 2023 16:30

 

alt

 

Дори 35 години не са били достатъчни на тоталитарния комунистически режим, за да изгради следствени органи, които са достатъчно ефективни при разкриване на престъпленията.

Това разкрива документ на Политбюро на ЦК на Българската комунистическа партия, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява препис на поверително решение №1 на Политбюро на ЦК на БКП от 3 януари 1979 г.

То се отнася до констатации и указания за работата на следствените органи, които са част от репресивния апарат на компартията в лицето на Държавна сигурност.

Комунистическата върхушка посочва, че следствените органи, създадени непосредствено след Деветосептемврийския преврат през 1944 г., „бяха остро оръжие в ръцете на партията и народа за сломяване съпротивата на класовия враг, за пресичане на неговите опити да подрива устоите на народната власт“.

продължава>
 
Как ЦК на БКП е възпитавал членовете на партията в омраза към „враговете на народа“ и в доносничество ПДФ Е-мейл
Документи - ЦК на БКП
Написано от Христо Христов   
Неделя, 05 Февруари 2023 15:30

alt

 

Централният комитет на Българската комунистическа партия е изискал от своите членове да бъдат безпределно предани към нея, задължил да бъдат доносници и е разпоредил в членовете на масовите и обществени организации да се възпитава чувството на омраза към враговете на народа.

Това разкрива документ, запазен в архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява Инструкция за повишаване бдителността на партията от октомври 1948 г. Тя е адресирана до околийските, градски и районните комитети на БКП и е изведена за подписване от секретаря на ЦК на БКП Трайчо Костов (по ирония още на следващата година същият е обявен за „враг на народа“, осъден на смърт и обесен).

В инструкцията се подчертава, че по призива на 16-я пленум на ЦК на БКП членовете на компартията трябва системно да се възпитават в „беззаветна преданост и вярност към партията… класова омраза на враговете на социализма“.

продължава>
 
Държавна сигурност въдворявала в концлагерите в грубо нарушение на законите и Конституцията ПДФ Е-мейл
Документи - Съдебна власт
Написано от Христо Христов   
Сряда, 30 Ноември 2022 15:08

alt

 

Органите на МВР, в това число и Държавна сигурност за извършвали въдворяванията без съд и присъда в концлагери в грубо нарушение на законите и Конституцията на НРБ.

Такова заключение е направила Главна прокуратурата на НРБ през 1949 г. в подробно поверително писмо до тогавашния министър-председател Васил Коларов, препис от което desebg.com публикува онлайн.

Главна прокуратура е посочила, че в стремежа към укрепване на отечественофронтовския режим властта е изискала строго спазване на законността от всички държавни служители – от министъра до милиционер.

„Обаче някои от органите на министерството на вътрешните работи не взимат акт от директивите на правителствената декларация и решенията на Юлския пленум и допускат грубо нарушение на Конституцията и законите на страната“, е записано в изложението, подписано от тогавашния главен прокурор.

продължава>
 
Прокуратурата за престъпността при соца: Голям е броят на тежките икономически престъпления, много остават неразкрити ПДФ Е-мейл
Документи - Други
Написано от Христо Христов   
Петък, 06 Май 2022 14:20

alt

 

„В сферата на икономиката продължават да се извършват голям брой тежки престъпления. Сравнително голям е делът на неразкритите стопански престъпления“.

Това признават главният прокурор Иван Вачков, министърът на вътрешните работи ген. Димитър Стоянов и министърът на финансите Белчо Белчев през 1977 г. в подписан от тях общ документ, посветен на проблемите с престъпността по време на тоталитарното управление на БКП.

Документът представлява писмо до началниците на окръжните управления на МВР-ДС, до директорите на окръжните дирекции за държавен финансов контрол и до софийския градски и окръжни прокурори от 1977 г., който desebg.com публикува онлайн.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 115
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов