|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Трима посланици с досиетата печелят дела за прекратени задгранични командировки ПДФ Е-мейл
Рубрики - Сагата с дипломатите
Написано от Христо Христов   
Сряда, 04 Януари 2012 08:57

Посланиците в Холандия, Гърция и Сърбия – Златин Тръпков, Андрей Караславов и Георги Димитров са спечелили дела, завесени от тях срещу министъра на външните работи Николай Младенов за издадени заповеди за прекратяване на задграничните им командировки, стана известно във вторник.

Тримата бяха разкрити като сътрудници на бившата Държавна сигурност, а преди да бъдат назначени за посланици са били съветници на президента Георги Първанов, също разкрит като секретен сътрудник на ДС.

По жалбите им се е произнесъл тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС). Решението му може да се обжалва в 14-дневен срок на втора инстанция във ВАС.

От МВнР съобщиха, че след като се запознаят с решението на съда ще преценят дали да го обжалват пред 5-членен съдебен състав. .

Заповедите на министър Николай Младенов се отнасят за прекратяване на дългосрочните задгранични командировки на тримата посланици поради изтичане на мандата им. Според Тръпков, Караславов и Димитров заповедите противоречат на конституцията, тъй като само президентът има право да освобождава от длъжност ръководители на посолства. Както е известно президентът Георги Първанов отказа да издаде укази за отзоваването на близо 40 действащи посланици с агентурно минало, разкрити с решение на комисията по досиетата през декември 2010 г. Всичките те са назначени на тези постове от него.

До отмяната на заповедите на министър Николай Младенов за връщането на посланиците в Холандия, Гърция и Сърбия  във ВАС се стигна, след като Конституционният съд обяви за противоречащи на основния закон поправките в Закона за дипломатическата служба, приети миналата година. Точно на една от тези поправки са издадените от министър Младенов заповеди. Става въпрос за чл.69, ал.1 от Закона за дипломатическата служба, според който министърът на външните работи има право да издава заповед след изтичане на посланически мандат. След отмяната на текста от Конституционния остана предишния вариант, при който министърът издава заповед едва след президентски указ.

Проблемът с действащите посланици с досиета се очаква да бъде разрешен генерално след като на 22 януари новоизбраният президент Росен Плевнелиев встъпи в длъжност. Той вече неколкократно декларира, че първите укази, които ще подпише ще бъдат за отзоваването на посланиците с досиета.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов