|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Конституционният съд вдигна бариерата за посланиците-агенти ПДФ Е-мейл
Рубрики - Сагата с дипломатите
Написано от Христо Христов   
Сряда, 23 Ноември 2011 20:43

Очаквано Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционни промените в Закона за дипломатическата служба, ограничаващи възможността сътрудници на бившата Държавна сигурност да заемат ръководни в дипломатическата служба (посланици, консули и ръководители в МВнР).

Решението на съда е с дата 22 ноември 2011 г., но е обявено днес на сайта на съда. Промените бяха внесени лятото от министъра на външните работи Николай Младенов, одобрени от кабинета и приети от Народното събрание с гласовете на ГЕРБ, Синята коалиция и партия „Атака”.

Президентът Георги Първанов (секретен сътрудник „Гоце”) наложи вето над промените в Закона за дипломатическата служба, но парламентът го отхвърли.

Депутати от БСП и ДПС обаче сезираха Конституционния съд и така се стигна до отмяната на текстовете, ограничаващи присъствието на сътрудници на бившия репресивен апарат на БКП на ръководни постове в българската дипломация.

.

 

КС обаче не излиза единен в становището си. Трима от 9-те конституционни съдии – Владислав Славов, Благовест Пунев и Румен Ненков – оповестиха особено си мнение, противно на останалите си колеги, гласували за отмяна на промените в Закона за дипломатическата служба като лустрационни.

Въпреки решението на КС съдбата на посланиците агенти е предрешена, тъй като новоизбраният президент Росен Плевнелиев обяви още в изборната нощ, че първият указ, който ще подпише е за отзоваването на посланиците с досиета. Досегашният "щит" на агентите в дипломацията Георги Първанов сдава властта на Плевнелиев на 22 януари 2012 г.

В коментарите си след оповестяване на решението на КС министърът на външните работи Николай Младенов даде да се разбере, че няма намерение да допусне назначения на хора, свързани с ДС, докато е министър.

"Политическата воля остава непроменена: България няма да бъде представлявана от хора с принадлежност към бившата ДС”, написа Младенов Туитър, малко след обявяване на решението. Малко по-късно в официално съобщение Младенов заяви: "Има сили, за които запазването на тъмните зависимости от миналото е по-важно от модернизирането на българската дипломация и шансовете за развитие на едно ново поколение дипломати".

Младенов  е категоричен, че "оттук нататък аз няма да предложа да бъде изпратен за посланик човек с принадлежност към бившите Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия".

Президентът Росен Плевнелиев потвърди пред  dariknews.bg, че „още за първия ден като президент съм предвидил да разпиша всичките укази, свързани с връщането на посланиците ни обратно в България. В ХХІ век искам модерна дипломация, която да създаде доверие на нашите партньори и да нямаме притесненията, че сме обвързани с тоталитарната държава и с отдавна приватизирани мрежи на зависимости".

Сагата с посланиците с досиета продължава вече почти година. Тя започна на 14 декември 2010 г., когато комисията по досиетата обяви списък с над 190 имена на посланици и консули, свързани с бившия репресивен апарат на комунистическия режим. Кабинетът на Борисов поиска отзоваването на действащите посланици, но срещна съпротивата на президента Георги Първанов, отказал да подпише задължителните за отзоваването им укази.

Сайтът Държавна сигурност.com публикува онлайн досиетата на действащите посланици, които може да прочетете тук.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов