|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
МВнР ще се въздържи от повторно сезиране на Първанов за посланиците с досиета ПДФ Е-мейл
Рубрики - Сагата с дипломатите
Написано от Христо Христов   
Вторник, 04 Октомври 2011 19:26

Министерството на външните работи няма да се обръща повторно към президента Георги Първанов с искане за подписване на укази за отзоваването на действащите посланици, разкрити като сътрудници на бившата Държавна сигурност и на Разузнавателното управление на Генералния щаб (РУ-ГЩ) на БНА.

Това стана ясно от изявление на говорителят на МВнР Весела Чернева.

След като миналият месец парламентът прие промени в Закона за дипломатическата служба, с които се ограничава заемането на ръководни постове на дипломати с досиета, от МВнР обявиха, че ще отправят ново искане до държавния глава за отзоваването на близо 40 действащи посланици с агентурно минало. .

Мотивите за този ход са свързани именно с новите постановки, приети в Закона за дипломатическата служба. Весела Чернева обаче поясни, че МВнР се е отказало да предприеме тази стъпка, тъй като правителството не очаква промяна в позицията на президента.

Първото предложение беше направено още през декември 2010 г. от правителството на Бойко Борисов, но тогава Първанов не пожела да се съобрази с него, нито с специалната декларация на Народното събрание по случая.

Въпреки отказа на президента министър на външните работи Николай Младенов заобиколи държавния глава, като извика в София по служебен път голяма част от действащите посланици с досиета. Така от командировки и други разходи МВнР спести близо 800 000 лева.
Поради конфликта между президента и правителството за посланиците – агенти кабинетът не предлага нови дипломатически назначения и няколко десетки български посолства очакват своите титуляри. Мандатът на Георги Първанов изтича на 22 януари 2012 г.

Междувременно Конституционният съд прие за разглеждане иска на БСП и ДПС за обявяване противоконституционността на промените в Закона за дипломатическата служба. За докладчик по делото е определен конституционния съдия Пламен Киров, бивш съветник на президента Георги Първанов.

За разлика от другите съдилища в Конституционния съд не е задължен да разпределя делата на случаен принцип. Киров е посочен за докладчик от председателя на Конституционния съд Евгени Танчев, който също е бивш съветник на Първанов.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов