|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Предсрочното връщане на посланиците с досиета е спестило около 800 000 лева ПДФ Е-мейл
Рубрики - Сагата с дипломатите
Написано от Държавна сигурност.com   
Четвъртък, 29 Септември 2011 21:26

Предсрочното връщане на посланиците, с установена принадлежност към бившата Държавна сигурност и Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА, е довело до икономии от командировъчни и други разходи обща стойност около 790 200 лева, съобщи Медиапул.

Данните са предоставени на информационния сайт от МВнР.

До края на годината в България ще бъдат върнати всички близо 40 посланици, чиито имена бяха обявени от комисията по досиетата през декември 2010 г.. Част от тях вече са се прибрали, а други са в процедура по завръщане.

Заради отказа на президента Георги Първанов да подпише указите за прекратяване на мандатите им, министърът на външните работи Николай Младенов го заобикаля и ги връща със заповеди за служебно пътуване.

Средната годишна издръжка на един български посланик излиза 65 000 евро или 127 128 лв. В тази сума влизат командировъчни за посланика, командировъчни за неработещ съпруг или съпруга и дете до 18 годишна възраст, медицински разходи за тричленно семейство и годишен наем. .

От външно министерство уточняват, че петима от посланиците, намиращи се в служебно пътуване до България, по заповед на министъра са се завърнали за кратки периоди до държавите, където са акредитирани, за да приключат служебни задачи.
По-рано тази година в МВнР са установили, че някои от посланиците с досиета са пътували без да уведомят външния министър.

Според данните на МВнР към края на септември са изтекли сроковете на задграничните мандати на общо 16 извънредни и пълномощни посланици на България - в Алжир, Египет, Австрия, Италия, Швейцария, Кувейт, Нидерландия, Испания, Мексико, Албания, Аржентина, Гърция, Сърбия, Босна и Херцеговина, Йордания и Чехия (не всичките от тях се управляват от посланици, свързани с ДС, б. ред.).

За нито един от тези посланици обаче не е издаден указ на президента за освобождаване от заеманата длъжност.  Така към края на септември общо 46 посолства на България се ръководят от временно управляващи.

МВнР продължава и закриването на мисии, като временно се прекратява дейността на задграничните представителства в Каракас, Сантяго, Улан Батор, Акра, Вилнюс, Талин, Ташкент, Бон и Новосибирск.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов