|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Станишев и Доган в съюз - бранят агентите в дипломацията ПДФ Е-мейл
Рубрики - Сагата с дипломатите
Написано от Христо Христов   
Петък, 09 Септември 2011 22:11

Социалистическата партия и Движението за права и свободи оспориха пред Конституционния съд (КС) промените в Закона за дипломатическата служба, които ограничават правото на сътрудници на бившата Държавна сигурност и на Разузнавателното управление на Генералния щаб РУ-ГЩ да заемат ръководни постове в българската дипломация и някои допълнителни правомощия на министъра на външните работи.

Под искането, внесено в КС, стоят подписите на 56 депутати от Коалиция за България и ДПС.

Народният представител от БСП и бивш конституционен съдия Любен Корнезов (БСП) заяви, че са атакувани общо 15 текста, приети от с измененията в Закона за дипломатическата служба.

Минирането на законодателните промени, с които за първи път се утвърждава политика за недопускане на кадри на ДС и РУ-ГЩ в дипломацията, става броени дни, след като с гласовете на депутатите от ГЕРБ, Синята коалиция и Атака Народното събрание отхвърли в началото на септември ветото на президента Георги Първанов върху тях. .

Корнезов отправи предупреждение към министъра на външните работи Николай Младенов да не избързва със задействането на промените, а да изчака решението на Конституционния съд, защото „в противен случай ще се срещнем в съда”.

От момента на обявяването на промените министър Младенов твърди, че те не са лустрационни текстове, тъй като с тях не се ограничава ничие право на труд, а единствено достъпът до определени ръководни позиции.

ГЕРБ и Синята коалиция коалиция застанаха категорично зад приетите промените, а министър Николай Младенов потвърди, че каквото и да е развитието на казуса, задграничните мисии ще бъдат изчистени от агенти на ДС.

Пред декември 2010 г. комисията по досиетата обяви имената на над 190 дипломати – агенти на ДС, от които над 35  се оказаха действащи посланици, представляващи съвременна България по целия свят. Правителството на Бойко Борисов предложи на президента Георги Първанов да издаде указ за отзоваването им, но той отказа.

 

Цялото развитие на скандала поже да проследите в рубриката „Сагата с дипломатите”.

Единствено сайтът Държавна сигурност.com публикува онлайн досиетата на действащите посланици, които може да прочетете в рубриката „Досиета” – посланици.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов