|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Николай Младенов ще налага млади дипломати пред хора от школите на КГБ ПДФ Е-мейл
Рубрики - Сагата с дипломатите
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 01 Август 2011 14:34

„Хората, които идват от школите на КГБ, няма какво да дадат на България, предпочитам млади дипломати”, заяви министърът на външните работи Николай Младенов през БНТ.

По думите му през септември тази година МВнР ще открие първия конкурс за млади кадри, които да запълнят свободните места в българските дипломатически мисии. „Младите хора се учат бързо и няма да има кадрови проблем”, добави Младенов.

Той коментира и наложеното миналата седмица вето от президента Георги Първанов върху промените в Закона за дипломатическата служба, ограничаващи присъствието на бившите агенти на ДС в дипломацията. Според външния министър с този акт държавният глава отново е „залепил едно петно на името на България”.

„Имайки предвид миналото на президента, аз не съм учуден от това, което той направи с ветото. Но съм разочарован по две причини. Първо, защото видях и реакцията на международните медии на това вето.

Президентът със своите действия залепи едно петно на името на България отново, като всички заглавия бяха "Българският президент наложи вето на махането на ченгетата, на Държавна сигурност в българската дипломация". Не мисля, че това е правилно. Не мисля, че това е пътят, по който трябва да се върви в 2011 година”, каза министър Младенов.

Той добави, че управляващите ще прегласуват закона след лятна ваканцията на парламента. А намерението на БСП да сезира Конституционния съд заради промените в Закона за дипломатическата служба коментира така:

"Това е тяхно право. Аз не искам да предполагам и да предвещавам какво ще бъде решението на Конституционния съд. За разлика от БСП ГЕРБ няма навика да казва какво ще се реши в един или в друг съд, преди то да се е решило. Много грозно впечатление ми направиха истеричните реакции на депутати в Народното събрание, които казваха „а-а-а, това в Конституционния съд ще видите какво ще стане". Нека да видим, нека да се изнесат аргументите там, нека да види всеки на какви позиции застава и в крайна сметка, ако българските социалисти искат да носят на плещите си бремето на това да бъдат партията, която е застанала пред целия свят и е казала „не, ние искаме Държавна сигурност да остане в българската дипломация”, са добре дошли, но никой в управляващото мнозинство, нито аз, нито правителството ще бъдем съучастници на това."

Министър Младенов потвърди политиката на МВнР, че до края на годината свързаните с бившата ДС действащи посланици няма вече да представляват България. Повечето от тях вече са върнати по служебен път с негови заповеди в София, тъй като президентът Георги Първанов отказа да издаде укази за отзоваването им.

"Някои от тях имат да приключват работа, други са я приключили вече, така че няма някаква драма в този случай. По никакъв начин нашите отношения не са нарушени с държавите. Мисиите ни работят, навсякъде има временно управляващи. Ротацията на кадрите в министерството върви нормално. Тези, които трябва да се пенсионират, се пенсионират", обясни ситуацията в момента министърът.

По думите му  всички страни, от които ще бъдат изтеглени български посланици, проявяват разбиране. „Дори и страни, които идеологически седят на доста различни позиции от България, категорично проявяват разбиране към това, което правим, и уважават суверенното решение на българския парламент, изразено във волята на две трети от народните представители от януари тази година да се скъса с тези зависимости. Никоя държава не може да си позволи подобен тип информация да стане публична, да бъде достъпна в интернет и да няма реакция", заключи Младенов.

.
 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов