|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Георги Първанов оспори ограничаването на сътрудниците на ДС в дипломацията ПДФ Е-мейл
Рубрики - Сагата с дипломатите
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 28 Юли 2011 20:28

Президентът Георги Първанов използва правото си на вето и в четвъртък, 28 юли 2011 г. върна в Народното събрание  гласуваните промени в Закона за дипломатическата служба.

С тях ГЕРБ и Синята коалиция приеха политика за ограничаване на щатните и нещатни сътрудници на бившата Държавна сигурност и Разузнавателното управление на Генералния щаб (РУ-ГЩ) на БНА на определени ръководни постове в Министерството на външните работи.

Позицията на президента, който също принадлежи към този кръг лица, след като през 2007 г. беше разкрито агентурното му минало като секретен сътрудник „Гоце”, работил за  комунистическото разузнаване, не е изненада.

През януари 2011 г. той не се съобрази с безпрецедентната декларация на Народното събрание за отзоваването на действащите посланици с принадлежност към ДС и РУ-ГЩ, нито преди това с идентичното искане на правителството на Борисов (цялото развитие на скандала можете да прочетете в рубриката „Сагата с посланиците”).

Интересно е, че в изложените от държавния глава съображения (пълният текст може да намерите тук) въпросът за свързаните в миналото с ДС и РУ-ГЩ лица е коментират от Георги Първанов на трето място. Първите две места са отредени на възложените с промените в закона нови отговорности на министъра на външните работи. .

Според президента „противоконституционно се въвежда забрана за определен кръг лица да бъдат назначавани или да продължават да заемат публични (ръководни) длъжности в дипломатическата служба - посланици, генерални консули и заместник-ръководители на дипломатически мисии, както и други ръководни длъжности - от началник на сектор до генерален директор и главен (постоянен) секретар в централната администрация на МВнР”. Неговата позиция е, че подобно ограничение нарушава редица конституционни норми.

Като противник на възприета от ГЕРБ политика за ограничаване на кадрите на ДС в дипломацията се очаква БСП да внесе искане в Конституционния съд за отмяна на оспорените от Георги Първанов текстове в Закона за дипломатическата служба.

Въпреки наложеното вето се очаква народните представители на ГЕРБ  заедно с тези на Синята коалиция да прегласуват атакуваните текстове от президента и законът да бъде обнародван в този му вид.

Председателят на парламентарната комисия по външна политика и отбрана Доброслав Димитров заяви, че това ще стане през септември, след лятната ваканция на депутатите. Така битката за изчистване на външната политика от кадрите на ДС ще продължи с пълна сила през есента.

Това обаче не е пречка за продължаване на възприетата политика от правителството и от екипа на министъра на външните работи Николай Младенов, който след оказа на Георги Първанов да отзове действащите посланици-агенти предприе тяхното връщане в София по служебен път (техните дела в архивите на ДС можете да намерите в секция „Досиета” на сайта).

Изразената от министър Младенов позиция още при приемането на атакуваните с президентското вето текстове, е, че те не лустрационни текстове, тъй като с тях не се ограничава ничие право на труд, а само достъпа до определени позиции.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов