|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Николай Младенов: БСП превръща избирателите в заложник на приятелския кръг ДС ПДФ Е-мейл
Рубрики - Сагата с дипломатите
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 11 Юли 2011 00:09

БСП има много сериозен проблем. Тя трябва да обясни на избирателите си защо ги превръща в заложник на един малък приятелски кръг, принадлежащ на ДС.

Това заяви министърът на външните работи Николай Младенов пред Нова телевизия в неделя. Във връзка с посланиците – агенти на бившата Държавна сигурност (37 от тях са действащи) той беше категоричен, че не може да си позволи България да бъде представлявана от хора, изпратени да шпионират страни-членки на НАТО.

Архивите на Държавна сигурност показват, че преди промените някои от днешните посланици, разкрити като агенти на ДС, са извършвали шпионаж в страни като Германия и САЩ, където впоследствие са изпратени (с указ на президента Георги Първанов, б.а.) да представляват съвременна България.

„Това не е моя лична битка. Това е принципна позиция на правителството и на всички дясно мислещи хора в България, които искат тази практика да бъде прекъсната”, посочи министър Младенов.

По думите му до края на 2011 г. партийният контрол на БСП в Министерството на външните работи ще свърши. „Сега аз въвеждам правила в системата, която те са обърнали в една шуробаджанащина”, обясни министърът. Той допълни, че в продължение на 20 години в дипломацията се е налагало едно мислене, изградено от системата на КГБ. „Всеки опит да се погледне по-модерно на света е бил убиван”, заключи Младенов.

Той отхвърли обвиненията на БСП и нейния лидер Сергей Станишев, че с промените в Закона за дипломатическата служба цели да назначава свои хора зад граница и да продава имоти на МВнР. . „Има имоти, които са непродаваеми; има имоти, които са купени от името на физически лица, има такива, чиито документи не могат да бъдат намерени. Който иска да говори за имотите зад граница, нека да иде пред българските пенсионери и да им обясни на тях – как те ще останат без увеличение на пенсиите, за да могат да се разхождат някъде си „ен” на брой дипломати”, посочи Младенов.

Миналия месец Народното събрание прие на първо четене изготвения от екипа му проект за изменение на Закона за дипломатическата служба, с който не се допускат агенти на ДС да заемат дипломатически постове, въвежда се конкурсното начало в МВнР и се възлагат нови отговорности на министъра.

От БСП се обявиха против промените и се заканиха да ги атакуват пред Конституционния съд. Не след дълго последваха медийни атаките от ляво към министър Младенов. Той пое твърд курс за смяна на посланиците – агенти, като дори заобиколи президента Георги Първанов, отказал да подпише укази за отзоваването им. Първата група посланици с досиета беше извикана в София служебно през месец май.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов