|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Парламентът спира агентите на ДС в дипломацията по предложение на министър Николай Младенов ПДФ Е-мейл
Рубрики - Сагата с дипломатите
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 23 Юни 2011 18:31

Народното събрание одобри на първо чете законопроект за изменение и допълнение на Закона за дипломатическата служба, с който сътрудниците на бившата Държавна сигурност и разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА не могат да заемат определени постове в българската дипломация.

Проектозаконът, подготвен от екипа на министъра на външните работи Николай Младенов, беше подкрепен от ГЕРБ, Синята коалиция и независими депутати.

Народните представители от "Атака" и ДПС се въздържаха при гласуването, а БСП се обяви против промените.

Министър Николай Младенов заяви, че предложените изменения създават условия за изпълнение на волята на Народното събрание да не се допускат хора, свързани с бившите служби, да представляват България пред света.

През януари тази година парламентарно представените партии без социалистическата партия гласуваха декларация, с която призоваха действащите посланици, разкрити като агенти, да се оттеглят, а президентът Георги Първанов да подпише укази за отзоваването им (как се разви скандала с агентите в дипломацията вижте тук).

По думите на Младенов предлаганите промени не ограничават правото на труд на никого в МВнР, а по-детайлното разписване на правомощията на министъра цели да осигури ясното поемане на отговорността.

Предлаганите изменения позволяват бързото кадрово израстване на млади дипломати с качества, дава се възможност посланици и координаторите за специални поръчения да не са само служители с кариера в дипломацията, както и се регламентират правомощията на постоянния секретар.

.

 

Представителите на БСП определиха измененията като „опасни”, тъй като давали неограничена административна власт на министъра.

„Ако този закон бъде приет, да знаете, че ще ви сразя в Конституционния съд”, закани се от трибуната в парламента депутата Любен Корнезов (БСП), който е и бивш конституционен съдия. Според него девет текста от законопроекта са противоконституционни. По думите му основната цел на измененията са „лустрацията и дискриманацията”.

Лидерът на ДСБ Иван Костов изтъкна, че Синята коалиция подкрепя промените и определи критиките на левицата като несъстоятелни.
"Как хора, които са се борили срещу империализма, сега искат да му служат", попита той. Костов обаче повдигна въпроса, че сините депутати ще предложат за МВнР да отпадне параграф 12 от допълнителните разпоредби на Закона за досиетата.

С този текст се забранява огласяването на агентите на ниво началници на отдели или сектори в служба "Военна информация" (военното разузнаване) към министъра на отбраната и в Националната разузнавателна служба (външнополитическото разузнаване) след 16 юли 1991 г.

Неотдавна депутатите от ГЕРБ обаче се въздържаха при гласуване на законопроект, предложен от Костов и Йордан Бакаловq за отмяна за параграф 12 от закона за досиетата и той не беше приет.

ДПС и партия „Атака”, които през януари подкрепиха декларацията за отзоваване на агентите сред посланиците, този път се въздържаха при гладуването.  Неджми Али от ДПС се обяви в подкрепа на ограниченията за ДС кадрите, но определи предложението като популистко. „Ако бяхте искрени по отношение на лустрационните действия, щяхте да предприемете лустрация във всички етажи на властта", каза Али.

От „Атака” също обявиха сходни аргументи. Депутатът Венцислав Лаков подкрепи усилията на министъра на външните работи, но припомни, че в същото време други агенти на ДС, като областните управители, са оставени в управлението.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов