|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
МВнР поиска проверка за агентурна принадлежност на над 60 кандидати за посланици и консули ПДФ Е-мейл
Рубрики - Сагата с дипломатите
Написано от Христо Христов   
Петък, 25 Март 2011 10:10

Министерството на външните работи е подало имената на над 60 кандидати за посланически постове и генерални консули в комисията по досиетата за извършване на предварителна проверка за съпричастност към бившата Държавна сигурност и Разузнавателното управление на Генералния щаб (РУ-ГЩ) на БНА, научи сайтът Държавна сигурност.com от информиран източник.

Имената на проверени лица, както и данни за тях няма да бъдат огласявани. Информацията за тях по закон е в услуга на министъра на външните работи.

Законът за досиетата съдържа процедура за извършване на предварителна проверка от всяка държавна институция, политическа партия или обществена организация на лица, които кандидатстват или са номинирани за ръководни постове.

Условието е те да дадат пред работодателя или ръководителя си съгласие за извършване на проверка за принадлежност към ДС от комисията по досиетата. С резултатите от предварителните проверки се запознават единствено ръководителите на съответните институции, които извършват назначенията.

.

 

В момента в МВнР тече конкурс за назначаването на генерални консули и временно управляващите дипломатически мисии на мястото на онези, които през декември 2010 г. бяха огласени като сътрудници на ДС или на РУ-ГЩ. Външно министерство е започнало тяхното изтегляне, тъй като за отзоваването им не се изисква указ на президента Георги Първанов за разлика от посланиците – агенти.

В интервю за сайта Държавна сигурност.com министърът на външните работи Николай Младенов посочи, че „всеки от кандидатите в конкурса за генерални консули е дал съгласието си да бъде проверен в комисията и онези от тях, които са допуснати до интервю, са подадени за предварителна проверка”.

Сред обявените общо 45 действащи дипломати – агенти, 7 от тях са временно управляващи различни дипломатически мисии и 4 са генерални консули (вижте пълният списък с разкритите сътрудници на ДС сред дипломатите и заеманите от тях постове тук).

Министър Младенов заяви, че се подготвят и кандидатури за нови посланици, които ще бъдат в скоро време предложени на президента на мястото на осветените 35 действащи посланици, разкрити като сътрудници на ДС и РУ-ГЩ.  Младенов е категоричен, че той няма намерение да изпраща хора с агентурно минало да представляват България зад граница. По всяка вероятност повечето от 60-те имена, подадени от МВнР за проверка в комисията по досиетата, включват и кандидати за нови посланици.

Междувременно в сряда депутатите от ГЕРБ се въздържаха при гласуването в парламента да се обсъди предложения от  Синята коалиция за разглеждане законопроект за изменение на Закона за дипломатическата служба.  Проектът съдържа лустрационни текстове, които забраняват щатни и нещатни служители на ДС и РУІГЩ да заемат дипломатически постове.

Мотивът на ГЕРБ за отклоняване на разглеждането на законопроекта на сините е, че в момента се подготвят законодателни промени по същия закон от Министерския съвет и ще се изчака тяхното внасяне, за да не се обсъждат едни и същи въпроси два пъти от Народното събрание.

 

Коментари 

 
+1 #4 ivan stiochov 2011-03-27 18:42
Започна четвъртия месец от обявяването на посланиците.Хвала на такава скорост. А "скоро време" ще се предложат новите. Ами Първанов ако е умен ще каже вие 4 /за сега/ месеца ги мислихте сега аз 4 месеца ще ги обмислям.И айде нови избори
 
 
0 #3 69 2011-03-26 18:39
Любима, яки комплекси те друсат, щом ченгетата са смисълът на живота ти.
 
 
0 #2 светлин 2011-03-25 18:01
A какво означава "съпричастнос".Пак наивност,пак демагогия. И защо само ДС,комунистите бяха навсякъде,всеки нормален човек виждаше действията им и чуваше "напътствията".Ами и аз съм съпрочастен,ход ил съм два пъти в ДС,може ли някой да каже,че нищюо не знам за ДС и съм несъпричастен. Просто,ГЕРБ са рещили да сложат свои хора в дипломацията,за това гонят само ДС зад граница. Защото тук,вътре в страната направо не се живее,докато в дипломатическит е мисии е направо рай.Просто,като боб. Добре,прибират агентите и това лие края на борбата срещу БКП и ДС.
 
 
+2 #1 Любима Йорданова 2011-03-25 10:43
Браво на министър Николай Младенов! Така трябва да се работи. Превенцията, която изпреварва конфликта.
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов