|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Вигенин се опитва да пробута агент на ДС в дипломацията на Европейския съюз ПДФ Е-мейл
Рубрики - Сагата с дипломатите
Написано от Държавна сигурност.com   
Петък, 07 Февруари 2014 14:19

alt
Министърът на външните работи Кристиан Вигенин е предложил на върховния представител по външна политика на Европейския съюз Катрин Аштън да назначи дипломатът с агентурно минало в ДС Бранимир Радев  за специален представител на общността за Южен Кавказ и кризата в Грузия, съобщи Медиапул. 62-годишният Радев, който през 2008 г. по време на тройната коалиция с указ на президента Георги Първанов е назначен за посланик в Тбилиси, е с принадлежност към репресивния апарат на БКП.

През 2010 г. комисията по досиетата обявява името му при проверката на дипломатите. Бранимир Радев (1952) е разкрит като осведомител под псевдонима „НАКЕВ” на Трето управление на ДС – (военното контраразузнаване) от 1971 г., когато е 19-годишен и е отслужвал казармата. След това през 1982 г. е превербуван от Първо главно управление на ДС (разузнаването) по същия псевдоним.

altУчудващо е как сред всички дипломатически кадри на Министерството на външните работи Вигенин се е спрял точно на такъв човек като най-подходящи представител на ЕС, който да прокарва европейската политика и ценности в сложен кризисен регион, един от най-чувствителните в отношенията между Европа и Русия.

Още с встъпването си в длъжност Вигенин публично обяви реабилитацията на сътрудниците на комунистическите тоталитарни служби в дипломацията, възпрени от предишното правителство на ГЕРБ през 2011 г. На тях бяха поверени ключови постове в администрацията на МВнР, а други техни колеги от бившите служби бяха пратени зад граница.

Заради отказа на президента Росен Плевнелиев да подпише укази за назначаването на сътрудници на репресивния апарат на БКП за посланици, министърът на външните работи в кабинета Орешарски ги изпрати на различни постове зад граница, които не изискват президентски указ. Тези маневри обаче блокират кариерния модел в МВнР и водят до недоволство от страна на по-младите служители.

Проблем се породи и поради това, че кадрите на бившите комунистически служби са назначени на постове, които отговарят на по-нисък ранг от техния, и би следвало да са стъпка в кариерата за по-млади дипломати.

Така например, когато дипломат с ранг посланик се назначава на по-ниски длъжности, служителите с ранг „съветник” или „пълномощен министър” са принудени да слязат по-надолу в йерархията на посолството и така всички минават една стъпка назад. В същото време хората с най-ниски рангове – „аташе” и „трети секретар” с години не могат да заминат на мандат зад граница, тъй като посолствата са пълни с хора в пенсионна възраст.

През миналата година Вигенин назначи една дузина дипломати с досиета за ръководители на ключови дирекции  в МВнР (виж всички назначения тук).

 

Отново сътрудници на репресивния апарат на БКП – зад граница

Освен на високи постове в София, кадрите на бившите служби са уредени със служба и зад граница. За да избегне съпротивата на ппрезидента Плевнелиев, Вигенин ги изпраща като заместници или временно управляващи на посолства.

Драговест Горанов, секретен сътрудник „ГОШО” на Първо главно управление на ДС от 1981 г., който беше говорител на министерството по времето на тройната коалиция, е в Етиопия в качеството си на временно управляващ посолството.

Бившият секретар на президента Георги Първанов – Златин Тръпков, огласен като секретен сътрудник „ТАРАСОВ” на Първо главно управление (ПГУ) на ДС от 1988 г, е назначен в представителството ни в ОССЕ във Виена.

Валентин Радомирски, щатен служител на Разузнавателното управление към Генералния щаб (РУ-ГЩ) на БНА от 1976 г., е зам.-посланик в Молдова.

Емил Вълев, агент „ВАЛЕНТИН” на Второ главно управление на ДС от 1985 г., е в Съвета на Европа в Страсбург.

Теодор Русинов, сътрудник „ЙОРДАНОВ” на РУ-ГЩ от 1984 г., е пратен за генерален консул в Битоля.

Иван Димитров, секретен сътрудник „ЯСЕН” на ПГУ от 1981 г., е временно управляващ посолството в Казахстан

Константин Андреев, който е бившият постоянен секретар на МВнР по времето на външния министър Ивайло Калфин – щатен сътрудник на РУ-ГЩ от 1981 г. – е неакредитиран посланик (СМО, ЮНЕП, екологични конвенции), ПП към Службата на ООН в Женева.

Изпращането на кадри на ДС като „втори човек” в посолствата отваря възможност за тях при изтичането на мандата на съответния посланик да поемат мисията за като временно управляващи, което може да продължи дълго време.


Посланици със специалните поръчения

Друга „вратичка” за дипломати с агентурно е назначаването им за посланици със специални поръчения, за които също не се изисква президентски указ. По тази „линия” Мима Стоилова-Николова – секретен сътрудник на ПГУ „ВИЛИ” от 1980 г. – е посланик със специални поръчения, отговаряща за международна културна политика и сътрудничество с ЮНЕСКО.

Захари Радуков, агент „КРАСИМИР” на ВКР и Второ главно управление от 1969 г., е посланик за специални поръчения и национален координатор по регионалното сътрудничество.

Доскоро Георги Пейчинов, секретен сътрудник „СТРЕЛЕЦ” на ПГУ от 1985 г., е бил посланик със специални поръчения „по визова политика”, но и той е назначен зад граница и в момента е съветник-посланик в мисията ни в Москва.

Самият Бранимир Радев, предложен за специален представител на ЕС за Южен Кавказ и кризата в Грузия, последно е заемал поста посланик със специални поръчения за Черноморския регион.


Виж досиетата на сътрудниците в българската дипломация – тук.

 

 

Коментари 

 
0 #1 svetlan 2014-02-07 17:16
"Министърът на външните работи Кристиан Вигенин е предложил на върховния представител по външна политика на Европейския съюз Катрин Аштън да назначи дипломатът с агентурно минало в ДС Бранимир Радев за специален представител..."-Христо Христов


Не е проблем ненужния пълен член на думата "дипломат",всеки може да допусне такива грешки.
Проблемът е ,че изречението е неправилно и невъзможно.Когато се говори за правно-дипломатическо действие,което се осъществява от юридическо лице,какъвто е Г-н Министъра на Външните работи на РБългария,това действие би трябвало да се обозначи от точен текст,подаден и навярно подписан от него.

Не е възможно Г-н Вигенин да предложи на когото и да е "дипломата с агентурно минало в ДС...".
Агентурното минало не този бивш агент на ДС съвсем не е правна и морана пречка за това назначение и такова високопоставено лице,като Г-жа Аштън няма да може (и да иска) да реагира. Няма правно и административно основание. Особено на базата на структурата и правилата в съответната организация.И не на ДС да е бил агент някой,но дори и на КГБ ,или ЦРУ дори.
Информацията,че този дипломат е бивш агент на ДС не може да впечатли абсолютно никого в нито една европейска и световна организация.Този човек си е функционер на комунистическат а партия и изпълнява своите професионални задължение единствено с одобрението на комунистическат а власт.Агентурното му минало не е нещо смущаващо за никого вече. Нито е криминално,нито аморално нещо,поне сега, 25 години след прекратяването на комунистическат а диктатура.Такива като този бивш агент биха могли да не се назначават на важни държавни и дипломатически длъжности,само ако властта в страната не е комунистическа. Но това не е така и никога комунистите няма да излязат от властта. Късно е за всичко.
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов