|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Изненадаха президента Първанов в Австрия с въпрос за посланиците-агенти ПДФ Е-мейл
Рубрики - Сагата с дипломатите
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 07 Март 2011 19:52

Австрийски журналист запита пристигналия днес на официално посещение в Австрия президент Георги Първанов, кога ще отзове посланиците с принадлежност към бившата Държавна сигурност, предаде агенция „Фокус”.  Първанов е отговорил с думите, че във всички страни от Европейския съюз, в които ходи, чува добри отзиви за тях, а това е най-важният критерий за работата им.

Въпросът към българския президент е отправен по време на пресконференцията с австрийския президент Хайнц Фишер.

Очевидно обаче Георги Първанов е бил изненадан от въпроса, защото отговорът му не почива на факти. Според справка в сайта на държавния глава той не е бил на официално или неофициално посещение в чужбина след 14 декември 2010 г., когато комисията по досиетата обяви списъка с агентите на ДС сред дипломатите. Това означава, че той не е посещавал страни от Европейския съюз, където да „чува добри отзиви за тях” (посланиците-агенти, б. а.).

.

 

Още при избухването на скандала Първанов обяви, че няма да отзовава 35-те действащи посланици, а наскоро обяви, че не е променил позицията си. На 23 декември 2010 г. Министерския съвет се обърна с официално искане към държавния глава за подписване на укази за отзоваването на посланиците с агентурно минало, но и до днес Първанов не е отговорил официално. (Вижте сагата с дипломатите тук).

В началото на януари парламентарното представените партии, без БСП, подкрепиха отзоваването на посланиците-агенти със специална декларация, която президентът също пренебрегна.

Според решението на комисията по досиетата България е представяна в Австрия от 1990 г. до август 2010 г. (изключение прави периодът 1998-2001 г.) от четирима посланици, все агенти на бившата ДС. Това са:

Димитър Попов (1932), постоянен представител, посланик във Виена (1990-1992).

Иво Петров (1948), постоянен представител, посланик във Виена (1993-1998 г. и 2003-2005 г.). От февруари 2009 г. е извънреден и пълномощен посланик в Берлин. (Държавна сигурност.com публикува досието му).

Елена Кирчева (1949) – постоянен представител, посланик във Виена (2001-2005).

Чавдар Жечев (1955) – постоянен представител, посланик във Виена 2005 г. – август 2010.

Иво Петров (втори мандат) и Чавдар Жечев са назначени с указ на Георги Първанов.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов