|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Вигенин назначи агент на ДС на ключов пост в Министерството на външните работи ПДФ Е-мейл
Рубрики - Сагата с дипломатите
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 17 Юни 2013 15:29

alt
Със заповед на министър на външните работи Кристиан Вигенин за постоянен секретар в Министерството на външните работи (МВнР) е назначен Георги Димитров, разкрит като сътрудник на бившата Държавна сигурност.

 Постоянният секретар е най-висшата кадрова длъжност в МВнР и той отговаря за кариерното развитие на българските дипломати. Димитров е назначен от Вигенин на този пост в неделя по време на разгара на антиправителствените демонстрации срещу кабинета Орешарски. Сайтът desebg.com научи за назначението от два независими един от друг източници, то не е оповестено официално. На въпрос от desebg.com за потвърждение на новината от дирекция „Информация и ситуационен център” на МВнР заявиха, че не са оторизирани да правят това и могат само да предадат по каналния ред запитването на сайта. До публикуване на информацията няколко часа по-късно от МВнР отговор така и не беше получен.

Назначаването на Георги Димитров на ключовия пост е още едно потвърждение, че реставрацията на агентите на комунистическите тайни служби в МВнР тече с пълна сила и външният министър Кристиан Вигенин няма намерение да се съобразява с обществените настроения за недопускане на сътрудници на репресивния апарат на БКП на ръководни постове в българската дипломацията.

Димитров (1957) е вербуван от Второ главно управление на ДС (контраразузнаването) през 1985 г. като агент под псевдонима „АНТОН” в отдел „Чуждестранни журналисти”. По това време той е прохождащ служител в МВнР, след като две години по-рано завършва МГИМО в Москва.

През 1987 г. е превербуван от Първо главно управление на ДС (разузнаването) по секретния щат като секретен сътрудник под псевдонима „БОИЛ”.

Георги Димитров беше разкрит като сътрудник за първи път в качеството си секретар по външната политика на президента Георги Първанов от 2002 г. до 2005 г. След това по време на тройната коалиция той беше назначен за посланик на България в Сърбия.

На този пост го завари огласяването на сътрудниците на ДС и разузнавателните служби на БНА от комисията по досиетата през декември 2010 г. Димитров беше един от посланиците, които тогавашният министър на външните работи Николай Младенов върна по административен път в София след отказа на президента Първанов да издаде укази за отзоваването на посланиците агенти. Впоследствие Георги Димитров заведе дело срещу връщането му, което спечели на първа инстанция.

След като Росен Плевнелиев встъпи в длъжност с негов указ от март 2012 г. Георги Димитров беше отзован като посланик от Сърбия.


УТРЕ очаквайте: Какво разкрива онлайн досието на секретен сътрудник „БОИЛ”.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов