|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Вигенин назначи агент на ДС на ключов пост в Министерството на външните работи ПДФ Е-мейл
Рубрики - Сагата с дипломатите
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 17 Юни 2013 15:29

alt
Със заповед на министър на външните работи Кристиан Вигенин за постоянен секретар в Министерството на външните работи (МВнР) е назначен Георги Димитров, разкрит като сътрудник на бившата Държавна сигурност.

 Постоянният секретар е най-висшата кадрова длъжност в МВнР и той отговаря за кариерното развитие на българските дипломати. Димитров е назначен от Вигенин на този пост в неделя по време на разгара на антиправителствените демонстрации срещу кабинета Орешарски. Сайтът desebg.com научи за назначението от два независими един от друг източници, то не е оповестено официално. На въпрос от desebg.com за потвърждение на новината от дирекция „Информация и ситуационен център” на МВнР заявиха, че не са оторизирани да правят това и могат само да предадат по каналния ред запитването на сайта. До публикуване на информацията няколко часа по-късно от МВнР отговор така и не беше получен.

Назначаването на Георги Димитров на ключовия пост е още едно потвърждение, че реставрацията на агентите на комунистическите тайни служби в МВнР тече с пълна сила и външният министър Кристиан Вигенин няма намерение да се съобразява с обществените настроения за недопускане на сътрудници на репресивния апарат на БКП на ръководни постове в българската дипломацията.

Димитров (1957) е вербуван от Второ главно управление на ДС (контраразузнаването) през 1985 г. като агент под псевдонима „АНТОН” в отдел „Чуждестранни журналисти”. По това време той е прохождащ служител в МВнР, след като две години по-рано завършва МГИМО в Москва.

През 1987 г. е превербуван от Първо главно управление на ДС (разузнаването) по секретния щат като секретен сътрудник под псевдонима „БОИЛ”.

Георги Димитров беше разкрит като сътрудник за първи път в качеството си секретар по външната политика на президента Георги Първанов от 2002 г. до 2005 г. След това по време на тройната коалиция той беше назначен за посланик на България в Сърбия.

На този пост го завари огласяването на сътрудниците на ДС и разузнавателните служби на БНА от комисията по досиетата през декември 2010 г. Димитров беше един от посланиците, които тогавашният министър на външните работи Николай Младенов върна по административен път в София след отказа на президента Първанов да издаде укази за отзоваването на посланиците агенти. Впоследствие Георги Димитров заведе дело срещу връщането му, което спечели на първа инстанция.

След като Росен Плевнелиев встъпи в длъжност с негов указ от март 2012 г. Георги Димитров беше отзован като посланик от Сърбия.


УТРЕ очаквайте: Какво разкрива онлайн досието на секретен сътрудник „БОИЛ”.

 

Коментари 

 
0 #2 svetlan 2013-06-18 02:17
"...с обществените настроения за недопускане на сътрудници на репресивния апарат на БКП ..."-Христо Христов


Пълен наивитет.Не е е възможно нито една власт да се съобразява с никакви "обществени настроения".Тази фраза няма правна сила.Всяка власт има свои прерогативи и законни права и задължения. Не е възможно властите да се съобразяват с подобни 'настроения',защото в обществото има много комунисти,които са много далеч от посочените настроения. При това,едно настроение може да се сменя всеки ден,значи ли,че властта трябва да следи ежеминутно промяната на "обществените настроения" и да реагира. Днес имаме едно настроение,утре друго, и някой трябва да следи и обработва това.Според елементарната логиката трябва да има цяло министерство ,или служба,които да следят "обществените настроения".


Второ,нито едно "обществено настроение" не може да определя кой на какъв пост да бъде назначаван по законен ред.Kомунистите имат законната власт и може да назначават когото си поискат по тяхна преценка,дори Моряка Попай...
Трето,няма и никога не е имало "репресивен апарат на БКП".Такъв не фигурира в никакъв документ. Нито пък НЕрепресивен апарат.

Цялата комунистическа власт,цялата БКП(банда),цяла та държава беше репресивна-на всички нива и във всички посоки.Формално и юридически погледнато ДС е в състава на Министерския Съвет,а не в състава на БКП.


Използването на такава неофициална,нею ридическа терминология обслужва единствено комунистическат а сган,а многократното й използване води до основателни съмнения към нейните ползватели...
 
 
0 #1 svetlan 2013-06-18 02:00
Уважаеми читатели на сайта на Г-н Христов,нашата група изразява отново силно недоумение от неадекватността на някои фрази в материалите.Ето малко пояснения:


1. "Вигенин назначи агент на ДС...". Не само Г-н Вигенин,но и никой в Република България не може да назанчи "агент на ДС",поради простата причина,че ДС вече не съществува. При това,повече от 22 години. Г-н Г. Димитров може да е бил агент на ДС,но това няма абсолютно никакво значение за никого.Като че ли някой иска да създаде изкуствен страх от несъществуващат а ДС и бившите й агентурни мрежи.
2. Не са проблем за никого и нищо никакви бивши агенти на ДС.Нито един бивш агент на ДС не е показал никаква привързаност,за висимост и пр. от същността на ДС и задачите,които е изпълнявала.Тези бивши агенти дори да искат няма как да осъществят дейност,подобна на тази на ДС до 1990г.И няма никакви данни ,нито от българска,нито от европейска институция,че бившата агеннтура на ДС е рисков фактор по някакъв критерий и в дейността си се придържа към задачите на ДС до 1990г.
3. Нарочно се отвлича вниманието на хората към нещо,което не е проблем,дори несъществуващо нещо,а не се обръща внимание към същината на проблема.Нито едно от посочените лица не са проблем че са били преди 25г. агенти на ДС,а че в момента комунистите са много силни и че те ще урпавляват страната.И че тези бивши агенти стриктно служат на комунистите.Днешните маневри,днешнит е номера на комунистическат а сган са важна пречка за народа,а не две дузини бивши агенти на ДС и РУМНО.
4. В потвърждение на горните мисли ,ние използваме категоричното твърдение на самия Г-н Христов. Ето какво казва той :"Назначаването на Георги Димитров на ключовия пост е още едно потвърждение, че реставрацията на агентите на комунистическит е тайни служби в МВнР тече с пълна сила".

Не съществува такъв политически,дип ломатически и дори професионален процес(процедур а) като "реставрация на агенти...".Тези лица се назначават от упълномощените държавни служители,не по признак "бивш агент на ДС или РУМНО",а това,че са членове на комунистическат а партия или служат на нейните интереси.Бившият президент на Република България,Г-н Георги Първанов също е бил агент на ДС,но този факт не смути нито една институция в Европа.При това,говорим за най-представителнат а власт в една страна-президентската.Българския Държавен глава(бивш агент на ДС) беше достатъчно години президент и никой не протестира,а сега някои изтръпват от страх и притеснение,че някакви нискоразрядни бивши агенти на ДС заемат дребни политически и дипломатически постове.Точно по времето,когато Г-н Първанов (всокопоставен комунистически функционер,прос ъветски,проруск и и пр. ориентиран,бивш агент на ДС ) България беше приета в НАТО. А точно той и всички комунисти многократно са обявявали НАТО за империалистичес ка ,военна организация. Обаче никой от НАТО не обърна внимание на посочените "достойнства" на президента на РБългария.И никой тогава и сега не задава въпроса,който постоянно го задава Г-н Христов:"Кой ни представлява пред света?". Нашата група задава въпроса: "А кой ни записа в НАТО?". Отговорът е елементарен и лесен-комунистите,нач ело с техния лидер.
Второ,бивши агенти не се назначават само и преимуществено в МВнР,те са навсякъде в държавните структури,биукв ално навсякъде-съд,прокуратура ,следствие,спор т,църква,промиш леност,търговия ,култура и т.н.

Декомунизаторит е в България изглежда спомагат за рекомунизацията . Те засега са на ниво "дезагентизация".Истинска декомунизация в Бългрия никога не е имало и засега не може да има.Комунистите не разрешават...И точно поради липсата на декомунизация, властта в Република България е отново в ръцете на комунистическат а организация.
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов