|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Въпросът за агентите на комунистическите служби в българската дипломация бе повдигнат в Европейския парламент ПДФ Е-мейл
Рубрики - Сагата с дипломатите
Написано от Държавна сигурност.com   
Сряда, 12 Юни 2013 20:00

alt

„Хора от комунистическите служби не могат да представляват достойно демократична България днес. Аз приех със съжаление, но без изненада, че новият български външен министър очевидно няма други грижи, освен облагодетелстване на бившия комунистически режим. Особено за онези във външното министерство на своята страна, които бяха обвързани с тайните служби". Това е заявил пред Европейския парламент в понеделник вечерта Михаел Галер, германски евродепутат от ЕНП/ХДС, съобщи агенция „Фокус”, позовавайки се на пресцентъра на ГЕРБ.

„Не смятам, че подобни хора могат да представляват достойно демократична България днес. Те е трябвало да бъдат отстранени от външната служба веднага след промените, но бившата държавна партия ги държеше дълго време под своя защита. Когато правителството на Борисов прекрати това, тогава трябваше също и българските социалисти най-сетне да скъсат със злощастното си минало. В противен случай ще стане също неудобно за европейските социалисти, защото господин Станишев е техен председател", е подчертал още Галер.

Въпросът за допускането на сътрудници на комунистическите тоталитарни служби на висши парламентарни позиции, както и в дипломацията, е повдигнат и от българския евродепутат Андрей Ковачев (ЕНП/ГЕРБ). Той е подчертал, че връщането на такива хора начело на българската дипломация е една от грешките на новосформираното правителството на БСП, ДПС, подкрепено от „Атака”.

 „Имаме един силно поляризиран, настроен към реваншизъм и политически чистки парламент с ниско обществено доверие. Новата тройна коалиция ежечасно разделя обществото чрез необосновани популистки предложения без предварителен обществен и професионален дебат", е посочил Ковачев.

Германският евродепутат Михаел Галер и колежката му Моника Холмайер са подложили на остра критика и приетите от Народното събрание на второ четене промени в законодателството в сектор „Сигурност". Холмайер е подчертала, че гласуването на законопроекта, с който ГДБОП се закрива, а с полицейски функции се натоварва ДАНС, става „без никакъв обществен дебат”.

Още в края на миналия месец германските евродепутати от ЕНП/ХДС Михаел Галер и Елмар Брок се обявиха публично против опита за реабилитация на агентите на бившата Държавна сигурност и Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА в българската дипломация.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов