|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Германски евродепутати се обявиха срещу реабилитацията на посланиците-агенти ПДФ Е-мейл
Рубрики - Сагата с дипломатите
Написано от Държавна сигурност.com   
Петък, 31 Май 2013 20:04

alt
Опитите за възстановяване на дипломати-агенти на бившата ДС не са добър сигнал за България. Това се посочва в позиция на германските евродепутати от ЕНП/ХДС Михаел Галер и Елмар Брок, който е и председател на Комисията по външни работи на Европарламента, съобщи агенция „Фокус”.

„С голямо огорчение научихме, че нашият бивш колега Кристиан Вигенин – представител на младото поколение български политици, съвместно с когото сме работили в Комисията по външни отношения в Европейския парламент – непосредствено след утвърждаването му за нов министър на външните работи на България е заявил, че негов водещ приоритет като министър ще бъде реабилитацията на бившите щатни и нещатни сътрудници на комунистическата Държавна сигурност, доскоро заемали отговорни постове в българската дипломатическа служба. Считаме за напълно неуместни изявленията на г-н Вигенин, че тези хора са били „репресирани” и „унижени” и че представляват „потенциал, който не трябва да бъде разпиляван”, се посочва в позицията.

Един от основните европейски принципи е оказването на почит и уважение към жертвите на тоталитарните режими, а не към служителите на тайната полиция, взели пряко или косвено участие в тези репресии.

Този факт е признат и от българското Народно събрание, което през 2000 г. прие Закон за обявяването на комунистическия режим в България за престъпен. През последните четири години България направи някои важни стъпки за осмислянето своето комунистическо минало, включително като разшири достъп на всички граждани до архивите на репресивните институции на комунистическата власт, а и като се присъедини към инициативата 23 август да бъде честван като Ден за почит на паметта на жертвите от престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и другите тоталитарни режими. Считаме, че тези постижения не трябва да бъдат поставяни под въпрос, а трябва да бъдат съхранявани, поощрявани и задълбочавани, с оглед преодоляването на травмите от тоталитаризма", се подчертава в позицията.

Още в деня на избор на кабинета на БСП и ДПС, осигурен с с гласа на лидера на „Атака” Волен Сидеров, министърът на външните работи Кристиан Вигенин (БСП) изрази нетърпението си да реабилитира посланиците, разкрити като сътрудници на тайните комунистически служби. Само 24 по-късно президентът Росен Плевнелиев охлади намеренията на новоназначения външен министър социалист, като заяви, че никога няма да издаде укази за назначаването на посланици, сътрудници на бившата Държавна сигурност. Без указ на държавния глава не може да бъде осъществено нито едно предложение на правителството за посланици. На по-ниски нива в дипломацията, включително и генерални консули, Министерският съвет може да осъществи назначения без съгласието и указ от страна на президента.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов