|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Контрата на президента Росен Плевнелиев: Никога не бих назначил агенти на Държавна сигурност за посланици на България ПДФ Е-мейл
Рубрики - Сагата с дипломатите
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 30 Май 2013 21:52

alt
„Никога не бих назначил бивши агенти на Държавна сигурност за посланици на България". Това заяви в четвъртък вечер президентът Росен Плевнелиев пред медиите при откриването на провеждания под негова егида абитуриентски бал на младежи в неравностойно положение в Националния исторически музей. Държавният глава допълни, че държавата ни трябва да гледа напред в развитието си, а не да се връща „към зависимостите на тоталитарния режим”.

Изявлението му идва ден след избора на кабинета на БСП и ДПС Орешарски, в който новоизбраният министър на външните работи Кристиан Вигенин побърза да демонстрира намерението посланиците с досиета да бъдат реабилитирани.

Президентът каза, че пожелава успех на всички министри и не би желал да се меси в управлението на министерствата, стига, разбира се, те да работят добре. По думите му като негов личен принцип е да не назначава посланици, свързани с ДС. Той заяви още, че никога не е подписвал и никога не би подписал такова назначение.

"Радвам се, че външният министър е млад, амбициозен и компетентен, и му пожелавам от все сърце успех. Но не мога да се радвам, ако завием назад към зависимостите на комунистическите служби и започваме да назначаваме посланици с принадлежност към службите", добави Росен Плевнелиев.

Президентът заяви още, че усилията на новото правителство да надгражда България ще бъдат приети от него по най-добрия възможен начин и че в момента държавата ни има нужда от работещо правителство, което да приема важни и неотложни за ситуацията закони.

Още в изборната нощ през есента на 2011 г., когато беше избран за президент, Росен Плевнелиев заяви, че няма да издава укази за посланици, свързани с комунистическите тайни служби, а едно от първите неща, които ще направи след встъпването си в длъжност (януари 2012 г.) е да издаде укази за освобождаването на действащите посланици, разкрити като агенти на ДС.

По този начин той продължи политиката, възприета от правителството на Бойко Борисов, за прекратяване на порочната практика при всички предишните политически мнозинства за назначаване на сътрудници на репресивния апарат на БКП в дипломацията. Това стана, след като през декември 2010 комисията по досиетата огласи имената на над 190 дипломати, работили за комунистическите тоталитарни служби.

Срещу тяхното отзоваване тогава се обяви президента Георги Първанов – „ГОЦЕ”, но министъра на вътрешните работи Николай Младенов върна повечето от тях в България по административен път.

Посланиците се назначават с указ на президента след отправено към него предложение от страна на Министерския съвет. Ако такъв указ не бъде издаден, то назначението не може да се осъществи. Обикновено практиката е съответното правителство да се консултира с президента преди отправяне на предложенията за назначения на висши дипломатически постове. Днешната позиция на Росен Плевнелиев очертава първия сблъсък между него и новия кабинет на БСП и ДПС, осигурен с гласа на лидера на „Атака” Волен Сидеров.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов