|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Новият министър на външните работи Вигенин е нетърпелив да реабилитира посланиците с досиета ПДФ Е-мейл
Рубрики - Сагата с дипломатите
Написано от Държавна сигурност.com   
Сряда, 29 Май 2013 18:01

alt

Още в деня на избора на кабинета на Пламен Орешарски новият министър на външните работи в него Кристиан Вигенин публично заяви, че ще реабилитира сътрудниците на тайните комунистически служби в дипломацията. Вигенин, който досега беше евродепутат от БСП, заяви пред БНР:

„Начинът по който тези хора (сътрудниците на комунистическите тоталитарни служби, б.а.) бяха унижени, е едно от недостойните действия на предишния кабинет и на предишния външен министър. Ще направим така, че всеки, първо, да бъде оценяван според своите способности и качества и, второ, тези хора да бъдат максимално полезни на министерството конкретно, но като цяло и на страната си, защото това е потенциал, който не бива да бъде разпиляван.”

В интервю пред БТА пък Вигенин посочи, че предстои въпросът с т. нар. ДС посланици да бъде разгледан. По-предпазливо той посочи, че „всеки един от тях ще може да се чувства полезен на страната си, било в МВнР в София, било другаде, но е рано да коментирам в подробности”.


След огласяването на дипломатите с досиета от комисията „Костадинов” през декември 2010 г. правителството на ГЕРБ реши да прекрати порочната практика по назначаването на сътрудници на ДС и на Разузнавателното управление на Генералния щаб за посланици и генерални консули. То отзова генералните консули, разкрити като сътрудници, които по това време бяха на действащи постове, но срещна съпротива на президента Георги Първанов за отзоваването на действащите близо 40 посланици, тъй като за това се изисква президентски указ. Чрез различни маньоври обаче министърът на външните работи в кабинета Борисов Николай Младенов подмени почти всички от тях.

След избирането му за президент Росен Плевнелиев заяви, че няма да издава укази за дипломати с досиета. След избора на новото правителство с мандат на БСП и подкрепата на ДПС и очевидното желание на новия министър на външните работи Кристиян Вигенин да ревизира кратката политика за недопускане на кадри от комунистическите тоталитарни служби държавният глава е единствения ключов фактор, който може да се противопостави на ретроградните намерения на „Позитано” 20. Без негово съгласие предложените от Министерския съвет кандидати за посланици не могат да бъдат назначени.

Първата крачка за реабилитацията на посланиците с досиета направи обаче служебният премиер Марин Райков, който беше и министър на външните работи. Още в началото на служебния кабинет Райков назначи 7 от тях за координатори и посланици за специални поръчения.

През декември 2010 г. комисията по досиетата огласи имената на над 190 дипломати, свързани с репресивния апарат на БКП преди промените. При проверката на ръководните кадри в МВнР допълнително бяха оповестени още над 70 служители на външно министерство.

Според официална информация на МВнР към септември миналата година в Министерството на външните работи продължават да работат общо 90 души, свързани с ДС.

 

С онлай досиетата на действащите към 2010 г. посланици, които единствено сайтът desebg.com публикува, може да се запознаете тук.

Кое правителство и кои президенти по колко посланици – агенти е назначило, вижте тук.

Сагата с посланиците сътрудници на ДС и РУ-ГЩ, която очевидно ще продължи, може да си припомните тук.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов