|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Саботира ли областният управител на София Тодева премахването на МОЧА? ПДФ Е-мейл
Рубрики - Коалиция на гражданите
Написано от Държавна сигурност.com   
Петък, 08 Септември 2023 11:46

alt

 

За двойствени действия на новия областен управител на София Вяра Тодева („Продължаваме промяната“), които на практика саботират премахването на монумента окупационната червена армия (МОЧА) от центъра на София съобщи сайтът Faktor.bg.

С тях Тодева реално бойкотира решението на Столичния общински съвет, от 9 март 2023 г. за премахване на монумента, който е публична общинска собственост.

В изявите си Тодева се обявява за махането на паметника и твърди, че е предприела всички необходими действия, а реално се оказва, че саботира процеса и търси административни хватки за оцеляването на паметника.

А ъщо така тя не изпълнява предписанието от районната администрация – да организира премахването на незаконно възстановената плоча с надписа върху МОЧА.

Faktor.bg се е натъкнал на скандални действия от страна на Тодева. На 4 август 2023 г. областният управител Вяра Тодева подава жалба срещу решение на Административен съд София град (АССГ).

Същата жалба тя внася в съда и на 21 август 2023 г. – след като заявява в същото време пред обществото, че изпълнява съдебното решение и е възложила проекти, експертизи, съгласувания.

Faktor.bg се позовава на свои източници в Столична община, като информацията е потвърдена и от АССГ. Решението на Темида реално отхвърля жалбата на назначения от Румен Радев областен управител Митко Михайлов, който се опита да спре изпълнението на Решението на СОС за премахването на МОЧА.

Необяснимо остава действието на Тодева да атакува съдебното решение, което потвърждава влезлия в сила административен акт за бъдещето на плочата.

Въпреки това си тайно действие, Тодева възлага и изпълнява първата част на Заповедта – ограничава достъпа до монумента. По какви причини не изпълнява втората – остава неясно. Междувременно ѝ е дадено предписание и от районната администрация – да организира премахването и на незаконно възстановената плоча с надпис, че българите са признателни на съветската армия.

След като става ясно за представената на два пъти пред съда жалба, Вяра Тодева решава да поправи „грешката“ да обжалва законосъобразното решение на АССГ и на 1 септември 2023 г. е направила отказ от подадената от самата нея жалба, надявайки се да замаже скандала.

На този етап областният управител и Столична община бойкотират и заповедта на главния архитект на София - за ограничаване на достъпа до паметника и премахване на плочата, която столичната организация на БСП постави незаконно, след като бе счупена през февруари.

Няма обяснение до сега и защо Столична община, въпреки решение на СОС не е поставила информационна табела на паметника, която трябва да обяснява пропагандния му характер.

София и България очакваха до началото на септември монументът да бъде премахнат. Но явно и на зловещата дата 9-ти септември съветският войник с издигнат в ръката шмайзер ще продължава да стърчи нагло в небето на натовска и европейска България.

Вяра Тодева бе назначена за областен на София след съставяне на правителството Денков-Габриел.

Тя е юрист и икономист. Учредител е на „Продължаваме промяната“ и през 2022 и 2023 г. е била кандидат-депутат на същата партия.

В периода юни-август 2022 г. при кабинета на Кирил Петков тя също е областен управител на София, а от септември 2021 г. до август 2022 г. е била заместник-областен управител.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов