|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Гражданска инициатива за демонтирането на паметника на Съветската армия ПДФ Е-мейл
Рубрики - Коалиция на гражданите
Написано от Христо Христов   
Събота, 29 Януари 2011 16:28

През септември 2010 г. беше поставено началото на гражданска инициатива „За демонтиране паметника на окупаторската съветска армия в София”. Тя съвпадна с честването на 21 години от падането на Берлинската стена. Петицията за  демонтиране на паметника е инициирана от Валентина Маринова и инициативен комитет в състав: Петър Величков – литературен историк, Стоян Дерменджиев – общественник, Алдин Алдинов – финансист и икономист, Валери Велев – асистент. 

Към инициативата се присъединяват Психотерапевтичен институт по социална екология на личността и Европейската мултикултурна фондация - сила в разнообразието.

.

Тя се подкрепя и от личности като Иво Инджев, Стоян Михалев, Атанас Чобанов, Даниела Горчева, Мартин Заимов, Вили Лилков и др.

В петацията се казва:
„Подписалите тази петиция смятат, че с демонтирането на „паметника” изградено с цел заплаха и напомняне кои са истинските господари на България, се прави една малка крачка към декомунизация на страната ни и следователно към връщането на демократичните устои на България и идеите на хуманизма.

 

Подписалите тази петиция смятат за недопустимо образът на заплашително размахващия шпагин окупатор да стърчи срещу и над Софийския Университет и да символизира (включително и пред бъдещите поколения на демократична България), че силата на оръжието стои над образованието, знанието и толерантността.
 

Подписалите тази петиция настояват да се осъди насилието над хората (било заради убежденията им или заради тяхната класова, религиозна, етническа и политическа принадлежност) като недопустимо в едно демократично общество.
Подписалите тази петиция отказват да участват в една историческа лъжа и в забравата на жертвите на комунизма, в превръщането им на невидими за обществото. ”

 

Видео от протеста на гражданите пред паметника на 9 януари 2011 г.

 

В мотивите си гражданската инициатива подчертава, че искането за "демонтаж" на паметника "e стремеж към реална подкрепа на демократичните промени и конкретна раздяла с този лъжлив паметник – символ на комунистическата пропаганда. Никой народ, уважаващ себе си, не издига паметници на окупатора си. Смятаме, че паметникът накърнява националното достойнство на българския народ и затова сме против той да продължава да бъде символ на признателност към съветската армия, която окупира България, навлизайки в територията й на 5 септември 1944 г.”

Организаторите припомнят, че паметникът е замислен в чест на 10-годишнината от налагането на България на нова политическа система по подобие на съветската. Първоначално той е трябвало да бъде скромен. По същото време е разгромено антикомунистическото движение на горяните и в чест на това Вълко Червенков разпорежда паметникът да бъде издигнат в днешния си вид.

За демонтирането на паметника съществува решение на Столичния общински съвет от 1993 г., което и до днес не е изпълнено.

 

Коментари 

 
-1 #54 blag009 2011-03-24 10:20
Цитирам светлин:
Благо,аз изразявам задоволство,че четеш моите постове,но реакциите ти са много емоционални,при месени с цинизъм и ниско ниво на водене на дискусия.

Мдааа, колко боб има да ядеш Светьооо! :lol: Като за начало приеми, че съм клавишобласкащ, не членоговорещ, и т.н. Ти като интуект, ще ти е под нивото да МИ окаш като дядо Славейков?
ЗАЩОТО ако АЗЪ-БЛАЖЕ съм от "мърша народ", ТО дядя Славейкова е "лешояд интуект"!!!

Цитирам светлин:
и не спориш с мен и фактите,ти репликираш и иронизираш.

Хахаха...репликирам фактите, иронизирам ТЕБ и въпросите ТИ?
Цитирам светлин:
Най-голямо "удоволствие" изпитах като прочетох,че ме определяш на комунист.

Къде драги, дай точната реплика? За мен си все още млад и зелен, относно туй да знаеш що е комунист, или АКО си дърт комунист "надежда всякаква Вие тук оставете" !

Цитирам светлин:
Г-жа Йорданова ме определя като офицер на ДС,учил в кола на КГБ,завършил английска езикова гимназия.

Не виждам льошо да си изкарал школата на КГБ...една от НАЙ-елитните в света...да не кажа НАЙ-ЕЛИТНАТА!

Цитирам светлин:
Но ти не пишеш добре на български.

Знам, но разбираш за кво иде реч!

Цитирам светлин:
Имаш някои пропуски,ама "пълна шестица" няма в живота. Нали така.

Ако сме по образ и подобие господно...СРЕДЕН ТРИ О, ГОСПОДИ. Шапиш драги? :cry:

Цитирам светлин:
Каквото и да кажем,България не е добра държава и българския народ не живее добре,поне мнозинството.

За всеки един народ моЗе да се каже...ти не гледаш ли телевизия в любимият ти Запад???

Цитирам светлин:
Ти не гледаш ли телевизия,не виждаш ли че всеки ден,който и отговорен държавник да се изкаже,все глупости говори,цинизъмн еграмотност,наг лост. кой министър-предеседател по света говори за картофи,прасета ,лук бира и др. Само българския.

Е, да там се ГУВОРИ, за ПУРИ,ЕСКУРЗИИ В ЕКЗОТИЧНИ СТРАНИ, ПРОСТИТУТКИ, БАСЕЙНИ, ДРОГИ и т.н.
Колко има да ги гониме ЗАПАДА, с тоя наш провинционализъ м, картофи, прасета, стандарти "Стара Планина" и т.н.
Кибик Блаже
ПП.Все пак, ШЪ прочета по-подробно твоите писания. Колко ли трески има да ДЯЛКАМ!
Колкото до ПАМЕТНИКА, руснаците и комунистите ИМАТ далавера да го махнат в по-дългосрочен план!
Бъди ШОП и окни "Оти ке се косим, като ШЪ ми мине.Нека се кефим на ВРАГО тихичко и кОлтурно"!!!
Кибик Блаже
 
 
0 #53 светлин 2011-03-24 01:15
Благо,аз изразявам задоволство,че четеш моите постове,но реакциите ти са много емоционални,при месени с цинизъм и ниско ниво на водене на дискусия. Ти не спориш с мен и фактите,ти репликираш и иронизираш. Най-голямо "удоволствие" изпитах като прочетох,че ме определяш на комунист.Г-жа Йорданова ме определя като офицер на ДС,учил в кола на КГБ,завършил английска езикова гимназия. Нма начин да ме види,за се разплаче от срам. Що се касае за българския ми език,той няма връзка с българската дуржава и българските комунисти. Нито един език не е собственост на нито една държава и не е под никаква юристдикция. Но ти не пишеш добре на български. Много си прав за комунистическит е тъпотии-да любим и мразим. категорично си прав,само по това личи ,че не си комунист. Имаш някои пропуски,ама "пълна шестица" няма в живота. Нали така. Каквото и да кажем,България не е добра държава и българския народ не живее добре,поне мнозинството. Ти не гледаш ли телевизия,не виждаш ли че всеки ден,който и отговорен държавник да се изкаже,все глупости говори,цинизъмн еграмотност,наг лост. кой министър-предеседател по света говори за картофи,прасета ,лук бира и др. Само българския.
 
 
0 #52 blag009 2011-03-23 08:36
Цитирам светлин:
... Етноса в Щатите не значи нищо,национално стта обаче е нещо ценно.Необяснима е комунистическат а пропаганда... И не той е създал компютъра,напра вете справка.Но това не толкова важно.

Прав си нищо не значи етноста в САЩ, индианците в резервата и тива е!Според теб и Архимед не е измислел законите във физиката нали? И стига с тия комунистически тъпотии, да любим и мразим! АЗ-БЛАЖЕ, не мраза комунистите, те са ми ... безразлични ... ако се сещаш за какво става ДУМА :sad: ? Ако питат мен, по добре е ШМАЙЗЕРА да е С още ДВА метра по-дълаг ... така де, той юнак какво стиска в ръката си ... играчка не пушкало!
Цитирам светлин:
Благо,един капитализъм може да бъде само кпаитализъм,...

Анджък де, където са парите там са и лай...та?Казваш Цитирам светлин:
капитализ ма е наука,

Пак ти казвам, КЕНЕФ е, дори и детето си не можещ да изпратиш да учи, ЗАЩОТО някой ненормалник тинейджър Шъ го очисти за СВОЙ кеф? Четни все пак нещо от МАРКСИЗМА И ЛЕНИНИЗМА ... там е пълно с лозунги като ТВОИТЕ???
Цитирам светлин:
.Коя страна е "начело" в кое "чело",я кажи.

Има една ХУУУБАВА бъл.поговорка "Въшката като се наяде, излиза НА ЧЕЛОто" :lol: !
Цитирам светлин:
Хайде,кажи нещо хубаво за нашата "хубава" "Родина",освен чалгата,все имаме още нещо качествено.

Светльо, питал съм хора сведущи в писмената реч...Е, не моеме да ги стигнеме ТЯХ, дори и [censored]ТО най ... ама най-хубаво се пее на английски! Да не ти гуворим за техте рапчета, хипчета и т.н. ЦИНИЗЪМ ДО ЦИНИЗЪМ ...
Това което за теб
Цитирам светлин:
Иначе,смата държава България не е добра ,не е качаствена,не е сериозна,не е културна.

нНе знам КАК все още пишеш на БЪЛГАРСКИ???
На тоз ... и т.н. без обидни епитети български език.
Кой ще ти Е родител, РОДИНА, съсед СИ е БОЖА работа! Без БОЖИЕТО започна от отричането и хуленето на род, родина и комшия!!!!
Бъди здрав
Кибик Блаже
 
 
0 #51 светлин 2011-03-23 05:09
Иначе,смата държава България не е добра ,не е качаствена,не е сериозна,не е културна. Не вярваш ли благо,посочи коя реч,кое изказване,кой анализ на известни личности лъха на изисканост,вежл ивост,грамотнос т. Хайде,кажи нещо хубаво за нашата "хубава" "Родина",освен чалгата,все имаме още нещо качествено.
 
 
0 #50 светлин 2011-03-23 05:06
Благо,няма таова нещо-една страна е "начело",на други езици това е непреводимо.По дадени параграфи има постижения,това е само информативно-техническа статистика,соци ална и пр.Коя страна е "начело" в кое "чело",я кажи.
 
 
0 #49 светлин 2011-03-23 05:03
Благо,един капитализъм може да бъде само кпаитализъм,(ни то дв,нито питомен,нито гнил,нито освежаващ)това е начин на икономическо развитие на страните. Капитализма не е "обществен строй",както ни учеха,капитализ ма е наука,той не е политическа и философска категория ма научна. Политическата и обществената ситуация определят дали една страна е демократична,ил и диктаторска. Китай каква страна е "капиталистическ а" или "комунистъическа ",я кажи драги Благо. Хем има развит капитализъм,хем властта е комунистическо-диктаторска.Разбрахте ли ме?
 
 
0 #48 светлин 2011-03-23 04:57
Благо,едно пояснение. Джон Атанасов НИКОГА не се е определял за българин,не е говорил български и не е имал никакъв интерес към България,или почти никакъв. Неговия баща е етнически българин,но в Щатите тези неща не са нещо атрактивно,Амер ика е страна от всякакви етноси. Етноса в Щатите не значи нищо,национално стта обаче е нещо ценно.Необяснима е комунистическат а пропаганда,хем ни караше да мразим Щатите,хем пропагандираше научната дейност на един американец,чийт о баща е българин. При това,изобщо Атанасов не имал прокомунистичес ки убеждения,а нали другарите харесваха само хора ,които имат добро отношение към страните на "мира и социлаизма". Откъде накъде трябва нашия народ,строейки комунизма,да харесва един капиталист от най-лошата страна,само защото баща му е българин.И нито един учен в обалстта на компютърните науки не се интересува от какъв прозход е бил бащата на Джон Атанасов. Ама съвсем никой. И не той е създал компютъра,напра вете справка.Но това не толкова важно.
 
 
0 #47 blag009 2011-03-22 17:00
Цитирам светлин:
...Общо,приблизите лно казано,самия народ,като тип народ е сравнително слабичък,деград ирал в много отношения. Но това е друга тема. Да се гордее някой,че е от даден етнос ,или националност не е приемливо състояние в културните и богатите страни. Там не се използват такива думи.


Това горното Светльо сериозно ли ГО ... окаш?
До колкото знам, АМЕРИКАНЕЦА казва следното "Джон Атанасов, откриватела на компютъра е американски граждани с БЪЛГАРСКИ корени"! Ако същият е крадец и т.н. СЪЩИЯТ американец ще каже "Той е американски гражданин"!
Шапиш за кво иде реч, драги Светльо!
Казвам ти най-отговорно :lol: , покажи ми в КОЯТО и да област в човешката дейност НИЕ БЪЛГАРИТЕ да сме начело ...Цитирам светлин:
като тип народ е сравнително слабичък,деград ирал в много отношения.

И ще ти покажа със статистика, КОЛКО сме назад от тия богатите и т.н. вароди?
В чалгата, веднага ШЪ ти пусна преводи от техните рапчета и т.н., в образуванието... и т.н.!
Наистина лафа "загнил капитализъм" е верен!
Кибик Блаже
 
 
0 #46 светлин 2011-03-22 16:27
Благо,не е много ясно какво искате да кажете,но съм убеден,че държавата България не е качствена категория,народ а не е доволен от нея и не прави нищо да се променят поне някои неща. Общо,приблизите лно казано,самия народ,като тип народ е сравнително слабичък,деград ирал в много отношения. Но това е друга тема. Да се гордее някой,че е от даден етнос ,или националност не е приемливо състояние в културните и богатите страни. Там не се използват такива думи.
 
 
0 #45 blag009 2011-03-22 09:00
Цитирам светлин:
Г-н Христов,не се срамувайте за срама,който носят други. Не се срамувайте,че имате такава страна като България,

Драги Светлин, нека светлина озари твоя път в живота ти в Цитирам светлин:
такава страна като България,

Човек не избира родината си, човек не избира комшиите, НО как ще живее ЧОВЕК зависи САМО от него!
Не се срамувам, че съм БЪЛГАРИН!
Кибик Блаже
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов