|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Инициатива за връщане на българските архиви, изнесени от Москва ПДФ Е-мейл
Рубрики - Коалиция на гражданите
Написано от Христо Христов   
Събота, 29 Януари 2011 14:07

През декември 2007 г. фондация „Свободна и демократична България” инициира петиция за връщане на българските архиви, изнесени в СССР след 9 септември 1944 г. при окупацията на България от Съветската армия. Тогава в посока Москва са изнесени архиви от МВР, Министерството на войната, Министерството на външните работи, царската канцелария, лични архиви на български политици.
След рухването на комунизма множество държави, сред които Полша, Швеция, Австрия и други, поставиха пред Русия въпроса за връщане на определени свои архиви, но това не беше направено от българската държава.

Апелът на фондация „Свободна и демократична България” беше подкрепен от близо 2000 души в интернет, както и от ГЕРБ и ДСБ. Гражданската инициатива призова президента Георги Първанов и тогавашния министър-председател Сергей Станишев да предприемат действия по въпроса.

.

 

 Апелът беше обявен месец преди правителствата на България Русия да обявят честванията на двете държави – през 2008 г. година на Русия в България и 2009 г. – година на България в Русия. В тези рамки Владимир Путин и Георги Първанов размениха официални визити в София и Москва.

 

При посещението на президента на Русия Путин в България през януари 2008 г. от българска страна беше поставен въпроса за българските архиви, изнесени през есента на 1944 г. в СССР. Тогава Путин потвърди, че руската страна ще отговори положително, но подчерта, че България не е отправяла официално искане.

От изявления на историци, и архивисти обаче стана ясно, че е невъзможно България за посочи какви точно български архиви са иззети от съветското военно командване след влизането на съветската армия в България на 8 септември 1944 г. и в кои руски фондове се намират те сега. Отделно България заяви намерение да  поиска и намиращите се в съветските архиви материали, отнасящи се до България, като например разпитите на български държавници, отведени в Москва през есента на 1944 г. и върнати за заседанията на т.нар. Народен съд. Тъй като те се определят като документи от руски произход, София ще поиска само копия от тях.

През 2008 г.  работна група от Държавна агенция „Архиви”  посети Русия, и проведе срещи с колегите си по уточняването на български документи в руските архиви, които България би искала да получи обратно. България обаче беше поставена в неизгодна страна да посочва кои архиви иска без руската страна да даде достъп да специалистите от Държавна агенция „архиви” до описите на своите фондове. Така 2008 г. без особен напредък. „Според руския закон за културните ценности, иззети в края на Втората световна война, искащата страна трябва да посочи какви документи търси и къде се намират. Това неимоверно затруднява процеса, тъй като архивите са изземвани без описи и протоколи”, призна тогавашният директор на Държавна агенция „Архиви” Боряна Бужашка.

При тези трудности след десетмесечна работа българските специалисти успяха сред установят в кои руски хранилища са някои от материалите. Локализирани са около 30 000 архивни листа, предимно от Министерството на войната и МВР. Не е открита изцяло документацията на полицията и Държавна сигурност на Царство България, въпреки че сред намерените документи голяма част са на Дирекцията на полицията от 1925-1944 г. От протоколите на българските правителства липсвали само 39 и те ще бъдат поискани. Не е открит нито един лист от царската канцелария.

По инициатива на основателя на „Свободна и демократична България” Димитър Паница беше инициирана кръгла маса, с участието на бившия президент Желю Желев, омбуцмана Гиньо Ганев и експерти с цел да се помогне на управляващите в процедурата по връщането на архивите. Отново се настоя този въпрос да бъде поставен от президента Георги Първанов при официалното му посещение в Русия през февруари 2009 г.

Едва през януари 2009 г. кабинетът на Сергей Станишев възложи на тогавашния министър на външните работи Ивайло Калфин да отправи искане към правителството на Руската федерация за връщане на оригинални документи на български държавни институции, съхранявани в нейните архиви, съобщи правителствената информационна служба. Решението засяга важни документи от периода 1934-1944 г., свързани с подготовката и влизането на България в Тристранния пакт до събитията през септември 1944 г. Документацията е предавана или иззета след влизането на съветските войски в България по различно време, от различни български институции, на различни представители на съветската власт или на Съюзната контролна комисия, във връзка с подготовката на Нюрнбергския процес.

Мандатът на правителството на Станишев изтече през лятото на 2009 г. без то да успее да финализира въпроса за получаването на българските архиви.

Проблемът беше отново повдигнат от премиера Бойко Борисов покрай разговорите за енергийните проекти и поставяния от съветска страна въпрос за оръжейни производства без съответните руски лицензи при визитата на Владимир Путин в София през ноември 2010 г. вече в качеството му на министър-председател на Руската федерация. Руският премиер тогава заяви: „ Що се отнася до архивите, разбирам, че те бяха изнесени оттук след Втората световна война. Ще разгледаме това. Аз лично съм на мнение, че такива неща трябва да се върнат, но ние ще разгледаме това нещо”.

Русия все още го разглежда.

 

Коментари 

 
-1 #14 svetlan 2012-11-09 16:36
Уважаема Г-жа Стоянова,обадих се на общата ни приятелка,преда дох какво сте написала,тя отвори сайта и се убеди,че е така. Остана озадачена от Вас и каза,че няма да Ви се обади по този повод,за да не си помислите,че е нещо предизвикателно . Не е очкавала от Вас да определите един коментар(мой) за "глупости".
В този коментар не се намесва Вашето име нито пряко,нито косвено,а Вие реагирате по доста невъзпитан начин.Още повече,че Вие нямате нищо общо с интервюто на Г-н Никола Марков.Определно смятам,че не е засегнато Вашето име и достойнство...
 
 
-1 #13 svetlan 2012-10-10 04:38
Браво на Г-н Христов,налице са действително добри материали,но отново не в центъра на десятката.
Вече темите не може да се коментират,или поне аз не знам как да вляза в тях. Материала за ОР "Цитаделата" ще се допълни ли,ще се обясни ли на обществото как е проведена тази операция на сганта. Изглежда ,че няма...

Г-н Христов,след като гледах интервюто с Г-н Никола Марков,в качеството си на разледващ читател на материалите на Вашия сайт, стигнах до заключението,че разказа му има много пропуски ,или недомлъвки. Ето какво имам предвид:

1. Г-н Марков твърди,че е познавал Любен Константинов още от България,когато последния е работил като съдя по дела за недвижимо имущество.И изведнъж двамата се срещат(чуват) на Запад в емиграция,като Г-н Марков е "невъзвращенец",поискал политическо убежище в Италия и го получил. Принципен "антикомунист". ОК,хорошо,но изведнъж му се обажда от друга западна(вражеск а,според сганта) страна неговия познат и той изобщо не го пита как се е озовал в Западна Германия. Това е пълен абсурд. Нямаше емигрант на Запад,особено антикомунист ,който да срещне негов сънародник(особ ено познат от България) и да не го попита какво прави на Запад,и дали е беглец от комунизма.Неприемливо е още повече за такъв човек като Г-н Марков,чийто брат громи комунистическат а сган по всички параграфи.

И Г-н Марков дори след убийството на брат му,пак не казва нещо повече за своя приятел Любо. Дори не казва дали е съобщил неговото име на следователя Невил от Скотланд Ярд. Абе не се интересува човека,как някой,който предупреждава както жертвата,така и брата на жервтата(самия него) ,аджеба как се е озовал на Запад (този Любо). Навряно и досега "не знае". Да,ама знае,че е бил "човек на ДС".Което е пълен абсурд-хем не проявява никакъв интерес как е дошъл в Мюнхен Любо,хем знае,че е човек на ДС. Хмммм,има нещо....

2.Ето вариантите за озоваване на някой българин на Запад ( в частност в ГФР)и живеещ там.
-съпруг на западноерманка
-дипломат ,или представител на някоя държавна институция
- на специализация
- по здравословни причини
-културни и спортни събития
-представител на НРБ в международни организации
-беглец през границата с Югославия,Гърци я,или Турция.
-турист или др.,но останал на Запад,не желаещ да се завърне в България
- посетил друга демократична страна,или такава от "третия свят" и свободно дошъл в Западна Германия.

Това е всичко,или почти всичко. О,разбира се,има вариант,който е реализиран от сганта,сиреч от ДС-Любен Константинов е извен и легендизиран в Западна Германия под някакво прикритие.
Би ли могъл г-н Никола Марков да знае тези варианти"-ами разбира се,няма как да не ги знае.

Но не се интересува от тези варианти,само от марките и за друго,трето лице,което е в България. Е,как двама емигранти на Запад препращат тази стока в България,Г-н Марков също не желае да знае. И кой е получателя?-пак не знае,или поне не казва.
Засега толкоз,утре продължаваме.
 
 
-2 #12 svetlan 2012-10-05 14:35
Г-н Христов,какво става с Вас,никаква информация нямаме,Вапите читатели. Дано всичко е наред с Вас и Вашите близки,че живота е много тежък за всички.с изключение на сганта,тя е недостижима и непобедима.
С голяма надежда допускаме,че издирвате досието на Любен Константинов,аг ента на ДС,както каза Г-н Марков пред Вас. Сигурно е много интересно,очакв аме нови документи от необятните ширини на ДС.Нали така казваха,че са навсякъде по Света....
 
 
-3 #11 svetlan 2012-06-16 07:43
И още нещо. Разрушаването на болшевишко-окупаторските символи става само по пътя на антикомунистиче ски действия и мотиви.Всякакви наивни и несериозни актове в тази посока,само бетонират допълнително комунистическат а пропаганда. Без сериозни действия,нищо не става. Ето,Г-н Плевенлиев каза точни думи за пленумите на ЦK на БКП за сливането на България със Съветския Съюз и Вие се отзовахте съвсем адекватно. Но пак ли трябва да се чака Г-н Президента да каже,че тези паметници са символ на окупацията на нашата страна,за да се демонтират паметниците.


Нали досега се видя,че способите за демонтаж или преместване на ПСА са напълно неуспешни,значи те не са правилни,сиреч, нямат истинска вярна,антикомун истиче ска обосновка. Искат хората,ама никой не ги чува и нищо не се прави.Какъв е извода?-ами трябва да се приложат съвсем различни действия от досегашните.Комунизъм с цветни бои не се руши. Не сте ли съгласен с това,Г-н Христов.Нито пък чрез Държавния герб.
 
 
-4 #10 svetlan 2012-06-16 07:35
"Така че в случая не правите нищо друго освен да показвате кой е истинският провокатор"-Христо Христов

Г-н Христов,та все пак,кой е истнинския провокатор,не става ясно кого имате предвид.Но нека да Ви подсетя,този,ко йто иска да се разрушат всички паметници на съветските окупатори,или този,който иска само един да бъде преместен.
Този ли е провокатор,койт о се противопоставя на гаврата с държавни и национални символи и атрибути,или този,който иска да се унижи стойността им,чрез изрисуването им върху символите на окупаторите и убийците.
Имате думата.
 
 
-7 #9 svetlan 2012-03-10 18:30
Уважеми читатели на блога на Г-н Христов. Имаме една скромна препоръка към вас. В момента върви подписка на петицията за демонтиране на Паметника на Съветската армия в София. Това е комунистическа провокация,за съжаление в която са се включили достойни журналисти и личности. Тази петиция е комунистическа провокация,с която се цели обезсилване и иронизиране на желанието на истинските българи-антикомунисти,с иреч,да се демонтират всичките паметници на съветските окупационни войски в периода 8-16септември 1944г. Въпреки опитите на по-радикално настроени и принципни хора за цялостно разрушаване на тези паметници,досег а на тяхното желание не е обърнато внимание. Нека поне читателите на този блог заступят принципни позиции и не се подвеждат на поредната комунистическа демагогия. Или всички паметници на окупатора да се разрушат,или нито един.!!!
 
 
+1 #8 Светлин 2011-04-15 03:52
"Интересното е, че хем са ни "освободили", хем третират България като държава, която е загубила война срещу тях и съответно архивите ги водят като трофейни.

Тоест "освободената" от СССР България няма да види един оригинал от своите документи, защото Руската дума няма намерение на гласува тези "трофейни архиви" да бъдат върнати на техния истински собственик - България."Ето,това е силна позиция-вярно показване същностт на политиката на болшевишката сган към българския народ. Тези думи ги казвайте всеки ден по сто пъти на този заспал народ. Но все пак,добре е да има съвсем официално запитване до руското посолство. Вярно е,че имаше разговори с путин,но съвсем друго е да се постави официално въпроса чрез посолството,дир ектно към Държавния глава на Руската федераци-Г-н Медведев. Имам основания да смятам,че той би направил нещо. И на основания на Вашите думи да се запитат руските власти,продължа ват ли все още да считат Съветско-Българската война за Освобождение. И ако е освобождение,за що кардат освободените хора .
 
 
+3 #7 Христо Христов 2011-04-14 21:22
Цитирам Светлин:
Ясно. Отговорът на Путин бил ли е директно свързан с тази нота. Тя е връчена от МВнР на Руското посолство в България,така ли да разбираме.


Русия на Путин направи точно това. Освен това имаше лични ангажименти от страна на Георги Първанов и на Владимир Путин. Имаше "Година на България в Русия" и после "Година на Русия в България", но и през двете години Русия не върна и 1 лист от откраднатите архиви.

Интересното е, че хем са ни "освободили", хем третират България като държава, която е загубила война срещу тях и съответно архивите ги водят като трофейни.

Тоест "освободената" от СССР България няма да види един оригинал от своите документи, защото Руската дума няма намерение на гласува тези "трофейни архиви" да бъдат върнати на техния истински собственик - България.

"Проектът" Белене е далеч по-важен...
 
 
-2 #6 Светлин 2011-04-14 16:26
Ясно. Отговорът на Путин бил ли е директно свързан с тази нота. Тя е връчена от МВнР на Руското посолство в България,така ли да разбираме.
 
 
+2 #5 Христо Христов 2011-04-14 10:26
Цитирам Светлин:
Г-н Христов,не е ли добре да се представи официална молба към Руското посолство по отношение на българските архиви. Т.е.,да има официален иск,независимо дали е от властите,или някоя агенция,комисия и др,която е юридическо тяло.На такъв документ,съглас но диполматическат а етика,руските власти би трябвало да отговорят,дали отговорът ще бъде положителен,или отрицателен,тов а е друг въпрос.Това е направено още през 2008 г. с официална нота от МВнР от името на Министерския съвет. Руската страна каза "да" два пъти в лицето на Путин и като президент, и като премиер. Резултатът ви е известен.
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов