|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Полицията прибра младеж за нарисуван трибагреник върху болшевишко знаме ПДФ Е-мейл
Рубрики - Коалиция на гражданите
Написано от Христо Христов   
Неделя, 15 Януари 2012 16:38

Полицията прибра за кратко млад мъж заради нарисуваното от него български трибагреник върху болшевишкото знаме на един от барелефите на паметника на Съветската армия.

Това стана по време на честването на 15 години от драматичните събития на 10 януари 1997 г., когато десетки хиляди протестират срещу фалиралото управление на БСП, обграждайки парламента, са разпръснати в ранните часове с брутална намеса на полицията.

Честването беше организирано от Гражданската инициатива за демонтиране на паметника на Съветската армия и събра в мразовитата неделя по обяд най-верните последователи на идеята за премахването на монумента на съветските окупатори.

.

 

Организаторите прочетоха открито писмо до премиера Бойко Борисов, в което призоваха властта да предприеме действия за премахване на символа на лъжата.

През лятото на миналата година Столичния общински съвет върна старото име на пространството около монумента отпреди 9 септември 1944 г., наименувайки го Княжеска градина по предложение на общинския съветник Вили Лилков (ДСБ). Общината обаче все още не е задействала провеждането на международен конкурс за бъдещото развитие на мястото, което ще реши съдбата на паметника.

Още през средата на 90-те години Столичният общински съвет взима решение за демонтиране на паметника, което така не е изпълнено и до днес.

По време на събитието млад представител на гражданската инициатива първоначално опъна българския трибагреник върху част от болшевишкото знаме на барелефа на източната страна на монумента, върху което стои надписа „Вся власт советам”.

Малко по-късно младежът се покачи върху барелефа и нарисува с цветни спрейове  българското знаме. Смелата му постъпка не остана незабелязана от патрулиращите около мнозинството полицаи. Един от тях му нареди да се легитимира и след като това става младежът беше натикан в полицейски джип. Мнозинството обаче не позволи превозното средство да потегли.

До по-сериозен инцидент не се стигна. По-късно пристигна друг представител на полицията и състави протокол, сред което момчето беше пуснато.

През лятото на миналата година неизвестни нарисуваха западния барелеф в герои от комиксите и поставиха надпис „В крак с времето”, с което България влезе в световния новинарски поток като страна, която все още не се е разделила с комунистическото си минало.

Няколко месеца по-късно, през октомври 2011 г. неизвестни поставиха кавички върху "освободителката".

Сайтът Държавна сигурност.com представя фоторепортаж от събитието на 15 януари 2012 г. Снимките са на Христо Христов.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов