|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Отворено писмо за руската пропаганда и език на омразата: Да бъдеш на страната на агресора е неморално! ПДФ Е-мейл
Рубрики - Коалиция на гражданите
Написано от Държавна сигурност.com   
Събота, 05 Март 2022 13:41

alt

 

Сайтът desebg.com публикува отворено писмо, изпратено до медиите и адресирано до премиера, председателя на парламента и ръководителите на редица държавни институции, подписано от 40 български интелектуалци, които настояват да се вземат адекватни мерки срещу злоупотребата със свободата на словото и използването му за недемократични цели. В писмото е обърнато внимание на ширещата се у нас руска пропаганда и език на омразата, на начина на преподаване в училище – както на история, така и на много други предмети – който обуславя високата медийна неграмотност на учениците и тяхната неспособност да различават истинските новини от хибридните.


Да бъдеш на страната на агресора е неморално!

ОТВОРЕНО ПИСМО

ДО:
Г-н Кирил Петков
Министър-председател на Република България

КОПИЕ:

г-н Никола Минчев
Председател на Народното събрание на Република България

Г-н Божидар Божанов
Министър на електронното управление

Г-н Николай Денков

Министър на образованието и науката

г-жа Бетина Жотева
Председател на Съвета за електронни медии

Г-н Иван Гешев
Главен прокурор на Република България


Уважаеми г-н Петков,

1. На 1 март 2022 г. Съветът за електронни медии реши да ограничи временно разпространението на руските телевизионни програми RT и „Спутник“ и производните й. Това решение е навременно и даже закъсняло, но агресивната пропутинска пропаганда не се осъществява само от тях. Има и много български медии и български журналисти, които от години участват в руската хибридна война срещу България и Свободния свят. Контролните органи в лицето на СЕМ и КРС не ги санкционират, „аргументирайки се“ с наличието на свободата на словото и липсата на цензура в България. Редица обществени и частни медии в България систематично лансират тези, коренно противоположни на ценностния европейски, евроатлантически и демократичен избор на българските граждани.

Разбираме, че рупорите на руската пропаганда няма да бъдат отстранени бързо от ефир. Но може да им се намери алтернатива – гледната точка на свободомислещите хора, представена от свободомислещи журналисти. Обществените медии са длъжни да правят това по силата на Закона за телевизия и радио. Според Чл. 6, ал. 3 от този закон БНР и БНТ трябва да „осигуряват чрез програмната си политика защита на националните интереси, общочовешките културни ценности, националната наука, образованието и културата на всички български граждани без оглед на етническата им принадлежност“. Чл. 6, ал.6 от същия закон ги задължава да „отразяват различните идеи и убеждения в обществото чрез плурализъм на гледните точки във всяко от новинарските и актуално-публицистичните предавания с политическа и икономическа тематика“.

БНР и БНТ от години не изпълняват тези свои задължения – както заради политически поръчки, така и поради липсата на подготвени свободомислещи журналисти. Затова предлагаме в ефира на БНТ и БНР да намерят място авторски формати, които сега са изтикани в периферията на медийното пространство, но се водят от качествени и обективни журналисти. Формати, в които се отстоява обективната истина за войната в Украйна, а не се прави антидемократична пропаганда.

Що се отнася до частните и партийни медии, които участват в хибридната пропагандна война на Кремъл, те могат да бъдат задължени да предоставят пълна информация за финансирането си, както и да обозначават своите журналистически продукти с надпис „непроверена/едностранчива информация“.

Съгласно правомощията си регулаторният медиен орган ще бъде натоварен да изготви и периодично да обновява списък на „хибридните медии“ по предварително уточнени критерии. СЕМ или друг оторизиран държавен орган трябва да може и да блокира уебстраниците на медии, обявени за „хибридни“.

2. Обезпокоени сме и от начина на преподаване в училище – както на история, така и на много други предмети – , който обуславя високата медийна неграмотност на учениците и тяхната неспособност да различават истинските новини от хибридните.

Настояваме учителите задължително да преминат курс по медийна грамотност, преди да я преподават на учениците като отделен предмет или в часовете по обществени дисциплини. Предметът трябва да е освободен от сложни и ненужни учебни съдържания. В България се извърши „деидеологизация“, но не и декомунизация на образованието. Учениците все още не се възпитават в духа на европейските ценности. В същото време продължават да изучават една странна идеологизирана версия на историческа митология, която представя Русия – най-сериозното препятствие пред изграждането на модерна национална и демократична държава в България – като най-добър приятел и „брат“ на българите.

Настояваме също предметът „Гражданско образование“, изучаван в момента само в 11 и 12 клас, да бъде въведен и в началния и среден курс на българските училища, и да бъде преподаван от подготвени учители. Целта е българските ученици да получат базови знания за политиката, либералната демокрация и международните отношения, за да не бъдат „политически неграмотни“, и да могат да направят свободен и информиран избор на своите политически възгледи и предпочитания.

3. Обръщаме внимание на прокуратурата, че според чл.419а от НК във връзка с изпълнение на задълженията на България по международното право, е забранено да бъде оправдавано, отричано или грубо омаловажавано извършено престъпление против мира и човечеството, когато се създава опасност да се упражни насилие или да се създаде омраза срещу отделни лица или групи от хора. Нарушилите този член могат да получат до 5-годишни ефективни присъди.

В страната ни вече влизат бежанци от Украйна – българи и украинци, а речта на омразата, оправдаваща Путин, създава опасност от омраза към тях в момент, в който търсят подслон и защита. Прокуратурата следва да предприеме действия по компетентност особено спрямо политиците, които вършат посоченото престъпление, като задействат релевантния текст от Наказателния кодекс.


София, 5 март 2022 г.


С уважение:

Калин Манолов – журналист и издател
Доц. д-р Момчил Дойчев – преподавател в НБУ
Проф. д.п.н. Татяна Дронзина – преподавател в СУ
Юлиана Методиева – журналист и правозащитник
Проф. д.ф.н. Мартин Табаков – философ, БАН
Доц. д-р Петър Воденичаров – социолингвист, ЮЗУ
Проф. д-р Зарко Ждраков – преподавател в Художествена академия
о.з. кап. първи ранг Васил Данов – Атлантически съвет на България
Полк. Вилис Цуров – Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“
Светослав Нахум – писател
Доц. д-р Валерия Кардашевска – преподавател в НАТФИЗ
доц. д-р Светлана Божилова – преподавател в СУ
проф. д-р Тодор Тагарев – Българска академия на науките
Александър Кашъмов – адвокат, правозащитник
Мохамед Халаф – журналист
Стойко Стоянов – главен редактор на „Фактор“
Васко Кръпката – поп-певец
Даниела Горчева – издател, историк, публицист
Димитър Стоянов – журналист
доц. Велизар Шаламанов – Институт по информационни и комуникационни технологии на БАН
о.р полк. Владимир Миленски – Атлантически съвет на България
Юлиана Димитрова – учител, историк
инж. Бойко Бочев – бизнесмен
проф. дфн Георги Фотев – социолог, НБУ
Алфред Фосколо – пенсионер, правозащитник
Белчо Дончев – пенсионер, писател
Доц. Методи Андреев – преподавател в УАСГ
Виктория Пандурова – инженер, пенсионер
Доц. д-р Красен Станчев – икономист и философ
Ангел Димитров Найденов – IT специалист, „Алнусофт“ ЕООД
Д-р Иван Иванов – лекар
Проф. дфн Витан Стефанов Митев – философ
Иван Ибришимов – журналист
Ана Дадалова – машинен инженер
Огнян Ханджиев – юрист
Доц. д.с.н. Огнян Минчев – социолог и политолог, СУ

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов