|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Антипутински надписи се появиха върху тоталитарния монумент в Бургас, посветен на съветската армия и Сталин ПДФ Е-мейл
Рубрики - Коалиция на гражданите
Написано от Христо Христов   
Събота, 26 Февруари 2022 12:57

alt

 

Надписи против виновника за войната в Украйна – руският президент Путин се появиха в четвъртък (24 февруари 2022 г.) върху монумента от тоталитарното комунистическо време, издигнат в центъра на Бургас, посветен на съветската армия окупаторка и на съветския диктатор Сталин.

„Путин убиец“, „Катин“, „Гладмор“, „Белене“ са изписани върху фронталната страна на паметника.

Ръцете на съветските войници от монумента са боядисани в червено, символизиращи кръвопролитията в нападната от режима на Путин Украйна.

През петъчния ден край тоталитарния монумент се събраха бургазлии, както и рускоговарящи граждани.

„Имаше украинци и други рускоговорящи, които обаче не протестираха, а обсъждаха как да помогнем на бежанци към България“, заяви пред desebg.com бургаският общественик Митко Иванов.

 

alt

 

Паметникът на съветската армия в центъра на Бургас, известен като „Бургаския Альоша“, е висок 18 метра и стърчи на пл. „Тройката“ в центъра на морския град на метри от Съдебната палата и Културния дом на нефтохимика.

Строежът на тоталитарния монумент в Бургас започва през 1952 г. в чест на съветския диктатор Сталин, който умира през следващата година.

На фасадата му обаче не е упоменато на кого е посветен. В историческия музей в Бургас е запазена паметна бележка - копие на вградена капсула в основата монумента, на която е изписано:

„Като спонтанен и непринуден израз на безпределната признателност и дълбока благодарност трудещите се от Бургас издигната този величествен паметник на Съветската армия - армия освободителка, опора на световния мир... и за прослава на нейния гениален вожд, вожда и учителя на цялото прогресивно човечество - Йосиф Висарионович Сталин".

 

alt

 

„Със сигурност ще задвижим нещата за премахването на това чудо от центъра на Бургас“, заяви пред 24 часа адвокат Иво Баев, лидер и на местния партия ДСБ и общински съветник. По думите му „не може на пъпа на Бургас да има паметник на една армия окупатор“

В момента в София и Варна се провеждат протести против войната на режима на Путин в Украйна, в които участват не само украинци, но и много руснаци, булоруси, българи.

В Бургас днес следобед ще се проведе протестен митинг срещу запалената от Путин война в Украйна.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов