|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Започва процедура по демонтирането на монумента на окупаторите от червената армия в София ПДФ Е-мейл
Рубрики - Коалиция на гражданите
Написано от Христо Христов   
Петък, 25 Февруари 2022 17:27

alt

 

Кметът на столичния район „Средец“ Трайчо Трайков се закани в четвъртък вечер в профила си във Фейсбук, че ще възложи започването на процедура по преместване на монумента на окупационната червена армия (МОЧА), издигнат през 1954 г. от тоталитарния комунистически режим като паметник на съветската армия „освободителка“, окупирала България през септември 1944 г.

До решението на Трайков се стигнало, след като на вчерашното заседание на Столичния общински съвет е станало ясно, че макар държавата да е собственик на монумента, общината, в ролята си на собственик на терена под паметника, има правото да инициира преместването му.

Според публикацията на Трайков на заседанието е било посочено от управляващото мнозинство на ГЕРБ, СДС и ВМРО, че е необходимо районният кмет да приложи решението.

„В заседанието на Столичния общински съвет, управляващите от ГЕРБ/СДС/ВМРО оправдаха бездействието си по доклада на Демократична България за т. нар. Паметник на Съветската армия с това, че нямали районен кмет, който да приложи решението от 1993 г.! Много добре, утре [петък] ще възложа започването на процедура по преместване на обекта, след като ненадейно се оказа, че целият СОС минус БСП подкрепя и очаква такава стъпка", посочва Трайков в поста си.

„Лека да бъде нощта на хората със свити сърца и сълзи в очите в Украйна и Господ да е на помощ на всички човеци“, допълва още той.

Действително сагата с МОЧА се точи близо 30 години. През 1993 г. доминираният от общински съветници на СДС Столичен общински съвет взима решение за демонтирането на монумента, но до това не се стига, а междувременно привърженици на бившата компартия, преименувала се на БСП излизат в защита на паметника на съветските окупатори.

След това нито едно политическо мнозинство, което се е определяло като десноцентристко, не е предприемало действия, с които да поправи историческата лъжа и да покаже, че сме независима страна, която изпраща тоталитарните паметници в музея.

Междувременно независимият общински съветник Методи Лалов припомни, че предложение за преместването на паметника има внесено още през март 2020 г., но до момента докладът не е бил поставян на разглеждане от Столичния общински съвет.

През септември 2010 г. беше поставено началото на гражданска инициатива „За демонтиране паметника на окупаторската съветска армия в София”.

 

alt

 

От 2011 г. МОЧА се превърна в място на анонимни арт инсталации, при които се ползват част от тоталитарния монумент.

Тогава за първи път анонимен изпълнител оцвети част от фигурите на съветските окупатори в цветовете на комиксови герои, а отдолу бе поставен надписа „В крак с времето“.

Същата година бе проведена обществена дискусия за мястото на МОЧА, организиран от Българския хелзинкски комитет. На дискусията бе констатирано, че паметника на лъжата продължава да е разделителна линия за българското общество.

Междувременно по предложение на общинския съветник от ДСБ проф. Вили Лилков СОС върна старото име на мястото около МОЧА, което до 1944 г. е Княжеска градина.

През следващите години, та до днес обаче общината не направи нищо, за да обозначи с табели името на пространството, както и с подходящ текст, обясняващ присъствието на тоталитарния монумент, каквато е практиката в модерните западни демокрации.

През 2014 г. Столичната община назначи провеждането на социологическо проучване за съдбата на Паметника на Съветската армия, което показа, че мнозинството от столичаните са категорично за демонтиране на монумента.

През 2018 г. експертиза установи, че МОЧА се намира в лошо „функционално и техническо състояние“, но реални действия по ремонт и обезопасяване не бяха извършени.

През октомври 2021 г. излезе информация, че служебното правителство на президента Румен Радев с премиер Стефан Янев е отпуснало щедро 390 000 лв. за ремонт на монумента на окупационната червена армия (МОЧА).

Пак през есента на миналото година втора гражданска инициатива призова за премахване на паметника на лъжата и срама, но и тя не постигна успех.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов