|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
БСП иска паметникът на съветските окупатори да стърчи над София завинаги ПДФ Е-мейл
Рубрики - Коалиция на гражданите
Написано от Христо Христов   
Петък, 14 Май 2021 16:48

alt

 

Софийската организация на БСП обяви паметника на съветските окупатори за „един от най-забележителните символи на българо-съветската дружба и сътрудничество“ и се зарече да отстоява запазването му, което на практика означава огромният постамент със съветски войн от червената армия, окупирала България през есента на 1944 г., издигнал оръжие над главата си, да стърчи завинаги в центъра на българската столица.

В петък (14 май 2021 г.) Градският съвет на БСП – София разпространи декларация срещу поредната инициатива, обявена преди броени дни, за демонтиране на паметника на лъжата и преместването му в Музея на социалистическото изкуство.

Градската организация на преименувалата се през 1990 г. тоталитарна Българска комунистическа пария в Българска социалистическа партия определи инициативата като „провокаторска“ и дело на „малка, но агресивна група платени и безотговорни русофоби“ (миналия месец евродепутатът Андрей Ковачев призова общинските съветници на ГЕРБ и СДС в София да премахнат всички комунистически символи, включително и паметникът на съветските окупатори, б.а.).

„Oблaдaни oт дивa руcoфoбия и нocтaлгия пo бългaрcкия фaшизъм тeзи cубeкти нa cпeциaлнa прecкoнфeрeнция призoвaхa дa ce прeмecти Пaмeтникът нa Cъвeтcкaтa aрмия. Нaдявaхa ce, чe ceгa прoтичaщaтa в cвeтoвни мaщaби кaмпaния cрeщу Руcкaтa фeдeрaция щe им пoмoгнe дa рeaлизирaт aнтибългaрcкoтo cи дeлo“, ce кaзвa в дeклaрaциятa нa cтoличнитe coциaлиcти.

С нея се посочва, че  монументът e зaщитeн c рeдицa мeждунaрoдни и нaциoнaлни дoкумeнти, сред които съвмecтнaтa дeклaрaция нa прeзидeнтитe Гeoрги Първaнoв и Влaдимир Путин oт 2002 г., Зaкoнът зa aвтoрcкoтo прaвo и cрoднитe му прaвa, Мeмoрaндумът зa упрaвлeниe и пoлзвaнe нa пaркa и пaмeтникa нa Cъвeтcкaтa aрмия oт 2006 г., пoдпиcaн oт тогавашния кмет Бoйкo Бoриcoв и oблacтния упрaвитeл Тoдoр Мoдeв.

Oт БCП – Coфия oтбeлязвaт, чe паметникът, издигнат прeз 1954 г. (в един от най-мрачните периоди на тоталитарния комунистически режим, б.а.а), „прeдcтaвлявa виcoк примeр зa cинтeзa нa изкуcтвaтa“. Изброени са неговите създатели – известни бългaрcки aрхитeкти, cкулптoри и худoжници.

БСП – София обаче пропуска да спомене, че един от тях, имигриралият в САЩ скулптор проф. Любомир Далчев излезе в началото на прехода с открито писмо, в което се обяви против оставането на лъжливия тоталитарен символ.

„Никой народ няма да позволи и приеме такава гавра – да търпи паметници за възхвала на своите поробители. И никъде по света няма такъв един абсурд, какъвто искат да ни наложат комунистите“, пише през 1993 г. проф. Далчев.

Творецът тогава подчертана, че честната власт е длъжна да „махне тези противни строежи, специално направени, за да утвърдят властта на поробителя, да всяват страх и покорство, без да обръща внимание и държи сметка на крясъците на пребоядисаните комунисти“.

„С непрестанните си саботажи и своето гнусно поведение и лъжи те и сега доказват категорично, че не са българи, нито български поданици“, завършва писмото си творецът.

През 1993 г. Столичният общински съвет, в който мнозинство имат общинските съветници от СДС, взима решение за демонтажа на паметника на лъжата, но до реалното му изпълнение така и не се стига и до днес.

През 2010 г. общественици и граждани инициират граждански комитет, който настоява за демонтирането на паметника. Проведени са редица инициативи, а самият монумент се превръща през последните 10 години за различни анонимни арт прояви, една от най-атрактивните от които е тази от 2011 г., с боядисването на част от съветските войни в цветовете на различни известни американски  комискови герои и надписа "В крак с времето".

През  2011 г. по предложение на общинския съветник от ДСБ доц. Вили Лилков Столичният общински съвет взема решение да възвърне историческото име на градината около паметника на съветските окупатори – Княжеска.

И до днес обаче общината не е поставила табела, указваща не само името на градината, но и истинските факти за паметника на окупаторската армия.

 

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов